Alvar Aallosta Jarmo Korhoseen

Jarmo Korhosen kirja ”Maan tapa” (2015) on herättänyt minussa hankalan kysymyksen myös Alvar Aallon piirtämän Seinäjoen Aaltokeskuksen historiasta. Tuo tarina selviää Markus Aaltosen kirjasta, ”Näkyyhän se varmasti, Alvar Aalto ja Seinäjoki” (2004).

Monet seikat viittaavat 1950-luvun Seinäjoen kirkkokilpailun kohdalla ”korruptiiviseen Hyvä veli -verkkoon”.

Veljeys koskee ainakin Alvar Aallon ja kirkon rakennustoimikunnan jäsenten, lehtori Reino Ala-Kuljun sekä maanviljelijä Jussi Talan välistä suhdetta.

Kutsukilpailuvaiheessa Tala oli lausahtanut, ”Herrat ovat unohtaneet... Kuortaneelta lähteneen Alvar Aallon”. Aalto ja Reino Ala-Kulju olivat puolestaan kuortanelaiset lapsuudenkaverit ja aikuisina toisen maailmansodan aikaiset sotakaverit.

Aluksi oli yritys järjestää pelkkä professorien kutsukilpailu (sopimuskilpailu, eliittiveljeys). Kutsukilpailun sijasta toteutetun yleisen kilpailun voitti Pekka Pitkänen ja Olli Vahtera, mutta heille ei annettu kirkkohanketta. Lopullisen kirkkosuunnitelman tekijäksi valittiin aluksi hylätty Aallon lunastus, mutta se muuttui yllättäen ennen kilpailukirjekuorten avaamista ylivoimaisesti parhaaksi suunnitelmaksi.

Aallon ehdotuspiirustuksista näkyi Aallon yksilöllinen kynänjälki. Aallon ehdotuksen asemapiirroksen pohjoisnuoli oli väärin päin, tontinrajan ylitys oli peräti 20 metriä sekä ehdotuksen nimimerkki ”Lakeuksien risti” saattoivat toimia ”salasana” tuomariston jäsenille. Aallosta tehtiin tekemällä kilpailun voittajaa.

Aallon toimistoon Helsinkiin tehtiin Ala-Kuljun johdolla matka (homman sinetöinti). Aalto suostui Helsingissä heti ajatukseen vaihtaa kallis musta julkisivumateriaali halvaksi valkoiseksi pintakäsittelyksi. Hän oli epätavallisen joustava heti kun hänen suunnitelmaa pidettiin liian kalliina.

Aallon lunastus on kadonnut seurakunnan arkistosta. Aallon lunastustyön kohdalla on arkistossa yleisen kilpailun voittaneiden ehdotus (Pitkänen, Vahtera). Sitä on luultu Aallon tekemäksi (katso Safan Arkkitehti 11-12, 1952).

Onko kirkkokilpailun voittajasta haluttu tarjota valheellinen käsitys? Kauppalantalokilpailukin oli täynnä kummallisuuksia. Siinäkin Aalto tehtiin voittajaksi. Lopuksi Aallon toimisto sai piirtää kaikki muut Aaltokeskuksen rakennukset.

Näyttää siltä, että näillä Hyvä veli -tempulla kumarrettiin ”väärää jumalaa” kirkkosalin valeperspektiiviä myöten (harhauttaminen). Kansalainen painettiin tässäkin valtaeliitin alamaistakin alamaisemmaksi.

Seinäjokelaiset vierastavat usein täydestä syystä Aalto-keskustaa.

Jukka Paaso

arkkitehti Kauhava

Kommentoi