Älä ohita sovellusten päivityskomentoja – Näin voit suojautua helpoimmin sometilisi kaappaukselta

Kuva: Jani Kaunisto

Verkkorikosten ja hakkeroinnin lisääntyessä monella on iso huoli oman netin turvallisuudesta. Uskaltaako maallikko kohta enää edes avata internetiä kaiken maailman tilinkaappaajien ja trollien pelossa?

– Kyllä uskaltaa, vakuuttaa digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Joonas Autio Ilkasta. Se vaatii kuitenkin vähän omia toimia.

Verkkoasiointi on päivä päivältä isompi osa kansalaisten arkea, pitipä siitä tai ei. Jos tarvitaan ns. vahvaa tunnistautumista esimerkiksi viranomaispalveluihin, kirjautuminen hoituu yleisimmin verkkopankkitunnuksilla.

Muita tunnistautumistapoja ovat mobiilivarmenne ja henkilökorttiin liittyvä kansalaisvarmenne eli sähköinen henkilöllisyystodistus.

Myös sosiaalisen median tilinsä ja sähköpostinsa voi suojata murtautumisilta ja identiteettivarkauksilta. Vahva tunnistautuminen on sitä, etteivät käyttäjätunnus ja salasana vielä riitä sisäänpääsyyn.

Onko oma kotikone tai taskussa kulkeva älypuhelin varmasti turvallinen asiointiväline? Millä voi estää verkossa väijyvien pahoja aikeita?

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päivittäminen kannattaa aina

Maallikolle helpoin tapa ja vähimmäisvaatimus on suojata omat laitteensa päivittämällä niitä säännöllisesti. Sama koskee selaimia ja sovelluksia, joita käytetään asiointiin ja surffailuun. Valmistajan päivitykset tilkitsevät havaittuja tietoturva-aukkoja.

Jos laite, selain tai sovellus ei päivity automaattisesti, päivityksen voi tehdä itsekin. Asetuksista pystyy määrittelemään päivitykset automaattisiksi.

– Siitä tulee se pieni harmi, että kone on pakko käynnistää uudelleen juuri kun joku tärkeä työhomma on kesken. Mutta se on turvallisuuden hinta.

Laitteen näyttöön ilmestyviä päivityskehotuksia ei kannata ohittaa olankohautuksella. Jotkut havaitut haavoittuvuudet voivat olla jopa tuhoisia joko laitteelle tai sen sisältämille tiedoille.

– Varsinkin punaiset kriittiset päivityskomennot olisi hoidettava heti kuntoon.

Kaupalliset virustentorjuntaohjelmat ja palomuurit ovat hyvä tapa suojautua verkon ja ulkoisten tallennuslaitteiden tuomilta uhilta. Nykyisissä Windows-koneissa on valmiina myös valmistajan oma ohjelma, joka Aution mukaan ajaa asiansa.

– Mutta virustentorjuntaohjelmatkaan eivät pysty antamaan täyttä suojaa, jos ohjelmat ovat päivittämättä. Oma tietoturva on kiinni monesta eri asiasta.

Älypuhelinkin ikääntyy

Myös matkapuhelinten päivityksistä on syytä huolehtia. Älypuhelin on portti esimerkiksi yhteystietoihin, jotka ovat hakkereille haluttua sisältöä. Maailmalla on paljon ihmisiä, joiden päätyönä on etsiä aukkoja verkon käyttäjien tietoturvasta.

Alan ominaispiirteisiin kuuluu nopea teknologian vanheneminen. Jos valmistaja lopettaa päivitysten tekemisen ikääntyneeseen laitteeseen, käyttäjän on viisainta astella puhelinkauppaan.

Erilaisten pankkisovellusten lataaminen liian vanhaan laitteeseen voi myös olla mahdotonta.

– Jos pankki- tai luottokortti on kytketty mobiilimaksusovellukseen, sen käyttäminen liian vanhassa älypuhelimessa on riskialtista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Facebook-tilille pääsyä voi hankaloittaa

Sosiaalisessa mediassa tietojenkalastelu ja hakkerointi voivat johtaa myös someprofiilin anastamiseen ja identiteettivarkauteen. Tililtä voidaan hakea tietoja tai sitä voidaan käyttää roskapostin jakamiseen. Ilmiö on jo valitettavan tuttu.

Riskiä esimerkiksi oman Facebook-tilin tai sähköpostin kaappaamiseen voi minimoida suojautumalla kaksivaiheisella tunnistautumisella. Sen voi itse määritellä sovelluksen asetuksista.

Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa kirjautumiseen tarvitaan erillinen varmennusavain, joka on esimerkiksi puhelimeen lähetettävä tekstiviesti. Se takaa, etteivät käyttäjätunnuksen ja salasanan paljastuminen vielä avaa pääsyä tilille vieraalta koneelta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje