Huoleton instrumentaalimusiikki vaimenee, ja heleän naisäänen saattelemana työelämää kritisoiva laiva molskahtaa jälleen työuupumuksen syövereihin.
– Mistä työuupumus oikein johtuu? kysyy vaasalaislähtöinen Heta Tuppurainen podcastinsa, Uppoava v***n laiva, 7. jaksossa. Voisiko vika olla yhteiskunnassa, työnantajassa vai uupuneessa itsessään?
Seuraavaksi Tuppurainen toteaa itsevarmasti, ettei vika ole ainakaan hänessä.
– Minä olen kuulkaa täydellinen! Tuppurainen täräyttää velmuillen.
Se on ironiaa. Kuten podcastikin.
Seuraavan noin minuutin aikana Tuppurainen kuitenkin toteaa vian olevan monimutkainen ja syyn kaikissa mainituissa. Hän erittelee terävästi, mikä nykytyöelämässä on vialla.
Tuossa lyhyessä ajassa hän ehtii todeta, että yhteiskunnan ja työelämän vaatimukset ovat ”ihan viturallaan”, työpaikkojen kulttuureissa ja johtamisessa on korjattavaa ja että yksilöt vaativat kaiken tuon keskellä aivan mahdottomia itseltään.
– Tätä ei korjata pelkällä tsemppipöhinällä, Tuppurainen näpäyttää.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
"Odotetaan, että joku muu tekee asialle jotain"
Työuupumuksesta keskustellaan nykyään paljon. Muun muassa Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoituksessa, Maailman onnellisin maa uuvuttaa työntekijänsä kohtuuttoman usein (26.2.), nuoren ihmisen työssä uupumista kuvataan hirmuiseksi tragediaksi.
Samaa mieltä on Vaasan Palosaarelta kotoisin oleva Heta Tuppurainen. Tuppurainen kuvailee nuorten aikuisten työuupumusepidemiaa massiiviseksi. Hän kuitenkin kritisoi julkista keskustelua:
– Todetaan, että pitäisi tehdä jotain. Sitten kaikki katselevat toisiaan ja miettivät, että se kuuluisa joku tekee varmaan pian jotain.
Tuppuraista on kehuttu rohkeudesta, kun hän puhuu avoimesti vaikeasta aiheesta. Hän tosin ihmettelee, miksi asioista puhuminen oikeilla nimillä on rohkeaa.
– Miksi tällaiset perusasiat, kuten rehellisyys, rohkeus ja yhteistyö, on nostettu yritysten arvoiksi? Minusta ne ovat ihan perusjuttuja, jotka olemme oppineet jo tarhassa.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Podcastin suosio yllätti
Joku voisi kysyä, miten Tuppuraisen ajatukset työuupumuksesta ovat niin erilaisia. Entä, mitä Tuppurainen tekee eri tavalla kuin kaikki muut, jotka puhuvat työuupumuksesta.
Jotain, sillä Tuppuraisen podcastia on kuunneltu yli 14 000 kertaa. Se möllötti 200 suosituimman podcastin listalla parhaimmillaan toisena.
– Olin ihmeissäni: Minun pienellä podivauvallani oli niin paljon kuuntelijoita! Se oli hetken suositumpi kuin Antti Holman podcast. Ihmiset kuuntelevat minua. Se kertoo mielestäni siitä, että vertaistuelle on tarvetta. Ihmiset pitävät siitä, että joku sanoo asiat suoraan ja rehellisesti.

Tuppuraisen podcast on vertaistukea parhaimmillaan. Yhdessä jaksossa hän lukee monotonisesti päiväkirjamerkintöjään uupumusvuodestaan, vaikka normaalisti hänen äänestään kuuluu hymy, ja sisältö ruoskii työelämää.
– Kauhun tasapaino kiehtoo minua. Vaikka uupuminen oli kamalaa, haluan kertoa siitä humoristisesti. En haluaisi itsekään kuluttaa itkuvirsi-sisältöä, vaikka en halua sellaista Feenix-lintu nousee tuhkasta -sisältöäkään.
– Olen ihan tavallinen västäräkki, ja se on ihan ok!
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Uupunut on hyvä työntekijä
Noin vuosi sitten Tuppurainen postasi LinkedIniin työnhakuvideon, jossa hän kertoi sairastaneensa työuupumuksen ja haluavansa sekä tehdä asialle jotain että töitä.
– Pelotti kyllä, että palkkaakohan kukaan minua, kun kerron tästä julkisesti. Nykyään ajattelen, että jos lähetä-nappia painaessa ei vähän pelota, on sisältö liian kädenlämpöistä.
Tuppurainen sai työnhakuvideonsa avulla töitä. Hän keskusteli pitkään tulevan työnantajansa kanssa arvoista ja työelämän ongelmista.
– Uupumus pani minut miettimään, mitä minä tarvitsen.
Tuppuraisen mielestä uupuneen palkkaaminen ei ole riski – päin vastoin. Tällainen työntekijä tuntee omat rajansa ja suhtautuu empaattisesti kollegoihinsa.
– Työpaikoille tarvitaan erilaisia ihmisiä ja ajatuksia. Mitä monipuolisempaa ajattelu on, sitä parempaa toimintakin on. Uupunut ei ole missään nimessä huono työntekijä. Siksihän ihminen uupuu, koska hän tekee työnsä liiankin hyvin.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Olisi tärkeää, että työnantaja kehuu työntekijöitään
Tuppurainen ei haluaisi antaa neuvoja tai vinkkejä, miten työelämän laineilla tulisi navigoida. Silti hän neuvoo työnantajia kysymään työntekijöiltä säännöllisesti mitä kuuluu ja miten voi auttaa näitä tekemään työnsä hyvin.
– Tärkein syy, miksi minä uuvuin, oli se, etten koskaan tiennyt, milloin olin tehnyt hyvää työtä tai tarpeeksi töitä.
Miksi aikuiselle ihmiselle sitten pitäisi kertoa, milloin riittää? Emmekö olekaan itseohjautuvia?
– Uupunut on sairas. Hänen kykynsä hahmottaa omaa jaksamistaan on hämärtynyt. Uupunut katselee kielekkeen reunaa ja ajattelee, että ei ole vielä vaarassa pudota. Ja yhtäkkiä hän putoaakin.
Uupunutta Tuppurainen neuvoo hakemaan apua, vaikkei itsekään uskonut, kun hänelle niin sanottiin.
– On tärkeää muistuttaa avusta usein. Niin työnantajankin pitäisi tehdä. Haluan painottaa uupuneelle: Sinä et ole huono tai laiska.