"Historiallinen täyskäännös" – Eskoo sai taloutensa kuntoon ennen sulautumista hyvinvointialueisiin

Eskoon Tuki- ja osaamiskeskus Seinäjoella sai uudet tilat kolme vuotta sitten. Arkistokuva.
Eskoon Tuki- ja osaamiskeskus Seinäjoella sai uudet tilat kolme vuotta sitten. Arkistokuva.
Kuva: Jouko Hänninen
Jaa artikkeli

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän vuoden 2021 tilinpäätös on yli 2,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Erityishuoltopiiriä purettaessa tänä vuonna sen varat ja velat jaetaan jäsenkuntien peruspääomaosuuksien suhteessa. Neuvottelut jaosta kahden hyvinvointialueen kesken ovat vielä käymättä.

Erityishuoltopiirin alustavan laskelman mukaan Etelä-Pohjanmaan osuus olisi ollut 14,5 miljoonaa euroa ja Pohjanmaan osuus -1,7 miljoonaa euroa.

– Me teimme jo valmiiksi oikeudenmukaisemman laskelman vaihtoehdoksi neuvotteluja ajatellen, kertoo kuntayhtymän johtaja Kaija Metsänranta.

Tuon laskelman mukaan summat olisivat 10,1 ja 2,6 miljoonaa euroa. Ne tarkentuvat neuvottelujen ja tämän vuoden tuloksen jälkeen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yksiköiden käyttöaste noussut

Viime tilikauden ylijäämää kerryttivät odotettua suuremmat myyntitulot ja budjetoitua pienemmät palkkakustannukset. Vakinaisen henkilöstön palkkakulut alittuivat budjetoidusta yli kahdella miljoonalla eurolla, mutta toisaalta sijaisten palkkakulut ylittyivät 1,1 miljoonalla eurolla.

Toimintatuottojen määrä ylittyi 4,3 prosenttia ja toimintakulut alittuivat 3,3 prosenttia budjetoidusta. 3,6 miljoonan euron vuosikate kattoi suunnitelman mukaiset poistot sekä poistoeron.

Asiakasmaksuissa korjattiin vuosien aikana kertynyttä korotuspainetta, ja myös palvelutuotteiden hintoja korotettiin. Jäsenkunnilta kertyi myyntituloja 23,7 miljoona euroa, mikä oli 840 000 euroa budjetoitua enemmän.

Myyntituottoja kasvattivat myös muilta kunnilta ja kuntayhtymiltä saadut tulot. Kaikkiaan myyntituottoja kertyi 727 000 euroa yli talousarvion.

Maksutuottoja kertyi 1,9 miljoonaa euroa. Toimintatuottoja kertyi muun muassa tilojen vuokraamisesta ulkopuolisille. Lisäksi hankkeisiin saatu rahoitus ylittyi yli 111 000 eurolla.

Kuntakuulemisten jälkeen Eskoo on keskittänyt lähetekäytäntöä ja tehostanut asiakkuusprosessia. Yksiköiden käyttöaste on noussut.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Organisaation täyskäännös onnistui

Talouden sopeuttamisen vaikutukset tuntuivat vuonna 2021. Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Pekka Kivisaari (kesk.) Lapualta antaa tunnustusta organisaatiouudistukselle ja sopeuttamisen eteen tehdylle työlle.

– Eskoo on tehnyt organisaationa valtavan muutostyön, ja taloudellisiin haasteisiin on reagoitu rohkeasti. En muista luottamusmiesuraltani vastaavaa täyskäännöstä.

Kivisaaren mukaan vuonna 2021 onnistuttiin taloudellisesti joka sektorilla, eikä takapakkeja tullut.

– Uuden organisaation lisäksi korona jylläsi, ja hyvinvointialueiden valmistelu toi lisätyötä ja epävarmuutta. Vuosi oli monille raskas, ja se vaati nopeaa reagointia, venymistä ja kekseliäisyyttäkin. Haasteista kuitenkin selviydyttiin, ja kiitos kuuluu jokaiselle Eskoon työntekijälle.

Erityishuoltopiiri sulautuu ensi vuoden alusta kahteen eri hyvinvointialueeseen, Etelä-Pohjanmaahan ja Pohjanmaahan.

Metsänrannan mukaan yhtymävaltuusto kokoontuu kesäkuussa hyväksymään vuoden 2021 tilinpäätöksen.

– Suunnitelmissa on, että marraskuussa on vielä viimeinen valtuusto, jossa käsitellään erityishuoltopiirin lakkauttamiseen liittyviä asioita. Hallitus kokoontuu tarpeen mukaan kuukausittain.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje