<p><strong>Nina Karlsson</strong></p>.<p>Kevään juhlakausi lähestyy, ja on aika poimia ideat ihaniin pikkukakkuihin.</p>.<p>Pieniä kakkuvuokia löytyy kirpputoreilta tai keittiötarvikeliikkeistä. Voit leipoa pikkukakkuja kätevästi myös leikkaamalla pellin kokoisesta kakkulevystä terävällä muotilla pyöreitä tai neliskanttisia muotoja.</p>.<p>Leipoisitko kirpeän sitruunakakun, mansikoiden maustaman pienen britan vai klassisen tiramisun? Tai leivo kaikki kolme ja järjestä kakkujuhlat.</p>.<p>Yksinkertaisin juhlapöydän leivos syntyy kääretorttupohjasta, kermasta ja marjoista. Kakkutaikinan voi tehdä jopa leipä- tai lasagnevuokaan, kunhan nekin muistaa voidella huolellisesti.</p>.<p>Tiramisuleivokset ja sitruunakakun voi hyvin pakastaa sellaisenaan, ja britakakun pohja kestää sekin pakastuksen. Kakut kannattaa sulattaa jääkaapissa. Näin saat vaivatta taatusti maistuvat tarjottavat myös kahden hengen kakkukesteille.</p>.<p>Pikkukakut ovat siitä nerokkaita leipomuksia, että kun leivot ison kakun sijaan pieniä kakkuja, voit varioida helposti erilaisia täytevaihtoehtoja ja koristelutapoja makumieltymysten mukaan. Päästä siis luovuus valloilleen.</p>.<p>Tämän jutun sitruunakakun kuorrutteeksi sopisi myös appelsiinilla maustettu tuorejuustokuorrute tai tomusokeri ja pala kandeerattua sitruunaa.</p>.<p>Britakakkujen kerman voisi puolestaan maustaa mangososeella ja koristella passionhedelmällä, jolloin makumaailma sopii tulevaan pääsiäiseen.</p>.<h2>Ylellinen leivos tiramisusta</h2>.<p>Tässä on erinomainen tiramisun kakkuversio. Ohje toimii myös isompana kakkuna. Käytä silloin pyöreäpohjaista kakkuvuokaa. Tiramisuleivos on täydellinen seuralainen espresson parina nautittavaksi.</p>.<p>Kakussa ei käytetä perinteiseen tyyliin savoiardi-keksejä, vaan ne korvataan kahviliköörillä kostutetulla kakkupohjalla.</p>.<p>Pienet tiramisut kannattaa valmistaa ainakin vuorokautta etukäteen, jotta maut ehtivät tasaantua ja syventyä. Tiramisuleivokset voi pakastaa sellaisenaan. Suojaa leivokset hyvin, jotta pakkasen maut eivät tartu kerman pintaan.</p>.<h2>Tiramisuleivokset</h2>.<p>noin 6–8 leivosta</p>.<p>Kakkupohja:</p>.<p><em>2 kananmunaa</em></p>.<p><em>2 valkuaista</em></p>.<p><em>1 dl sokeria</em></p>.<p><em>1 dl vehnäjauhoja</em></p>.<p><em>½ dl perunajauhoja</em></p>.<p><em>1 rkl kaakaojauhetta</em></p>.<p><em>½ tl leivinjauhetta</em></p>.<p>Kostutus:</p>.<p><em>1 dl vahvaa tummapaahtoista kahvia</em></p>.<p><em>½ rkl sokeria</em></p>.<p><em>noin ½ dl kahvilikööriä (tai maun mukaan)</em></p>.<p>Tuorejuustotäyte:</p>.<p><em>2 keltuaista</em></p>.<p><em>1 dl tomusokeria</em></p>.<p><em>200 g mascarponea</em></p>.<p><em>2 dl kuohukermaa</em></p>.<p><em>2 rkl kahvilikööriä</em></p>.<p>Koristeluun:</p>.<p><em>kaakaojauhetta</em></p>.<p>Voitele ja korppujauhota suorakulmion mallinen vuoka, joka on noin 15 x 25 cm kokoinen.</p>.<p>Vaahdota kananmunat, valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita huolellisesti keskenään kuivat aineet ja lisää muna-sokerivaahdon joukkoon siivilän läpi varovasti nostellen.</p>.<p>Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 170 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä, sillä uunit ovat erilaisia.</p>.<p>Kumoa kypsä kakku leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.</p>.<p>Valmista täyte. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita huolellisesti joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä keltuaisvaahdon kanssa. Lisää joukkoon kahvilikööri.</p>.<p>Laita tuorejuustotäyte jääkaappiin odottamaan.</p>.<p>Tee kostutusliemi sekoittamalla kahvi, sokeri ja kahvilikööri keskenään. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahdeksi levyksi teräväkärkisellä veitsellä. Kostuta molemmat levyt kahvikostutuksella ja levitä reilusti täytettä väliin. Jätä vielä kansi kuorruttamatta.</p>.<p>Leikkaa terävällä muotilla tai veitsellä kakusta leivokset. Kuorruta leivokset mascarponetäytteellä reunoja myöten ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.</p>.<p>Sihtaa leivosten päälle ennen tarjoilua reilusti kaakaojauhetta.</p>.<h2>Kakku kuin aurinko</h2>.<p>Raikkaan sitruunakakun ihana väri tulee sitruunasta.</p>.<p>Tässä kakussa on liikkumavaraa. Sitruunan kuoren ja mehun määrää voi muuttaa, joten kirpakkuutta voi myös säädellä oman maun mukaan.</p>.<p>Sitruunakakku tehdään oliiviöljyyn, joten valitse mieto ja vaalea oliiviöljy. Jos kaapissa on vain vahvempaa neitsytoliiviöljyä, pehmennä sitä korvaamalla osa oliiviöljystä rypsiöljyllä.</p>.<p>Tässä ohjeessa kakkujen on tarkoitus pysyä mehevän kosteana, joten ota kakut ulos uunista riittävän aikaisin. Ohjeen voi tehdä myös pyöreäpohjaiseen irtovuokaan.</p>.<h2>Sitruunakakut ja sitruunajogurtti</h2>.<p>noin 6–8 sitruunakakkua riippuen vuoan koosta</p>.<p><em>1½ dl mietoa vaaleaa oliiviöljyä</em></p>.<p><em>3 kananmunaa</em></p>.<p><em>2 dl maustamatonta jogurttia</em></p>.<p><em>½ dl sitruunamehua</em></p>.<p><em>1 rkl sitruunan kuorta</em></p>.<p><em>1½ dl sokeria</em></p>.<p><em>1½ dl vehnäjauhoja</em></p>.<p><em>1 tl leivinjauhetta</em></p>.<p><em>½ tl soodaa</em></p>.<p><em>ripaus suolaa</em></p>.<p>Sitruunajogurtti:</p>.<p><em>1 dl luonnonjugurttia</em></p>.<p><em>2 rkl sitruunamehua</em></p>.<p><em>3 rkl tomusokeria</em></p>.<p>Voitele ja korppujauhota vuoat huolellisesti. Ohjeessa on käytetty kuutta pientä vuokaa, joista kunkin vetoisuus on 2,5 desilitraa. Kakun voi tehdä myös yhteen isompaan vuokaan.</p>.<p>Yhdistä keskenään oliiviöljy, munat, jogurtti, sitruunamehu ja kuoriraaste. Sekoita keskenään sokeri, jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola. Yhdistä seokset keskenään.</p>.<p>Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.</p>.<p>Anna jäähtyä hetki, ja kumoa kakut varovasti. Tarjoile jäähtyneet kakut raikkaan sitruunajogurtin kanssa.</p>.<h2>Pikkubrita on rapea ja raikas</h2>.<p>Suussasulava brita tehdään usein isoksi kakuksi, mutta pyöreällä muotilla leikkaat pohjasta helposti pienet kakkulevyt, joiden väliin voit levittää mascarpone-kermaa tai kerma-rahkaa. Voit tehdä kakuista kaksi- tai kolmikerroksia.</p>.<p>Keväällä alkaa espanjalaisten mansikoiden sesonki, ja ne sopivat napakkuutensa ansioista hienosti kermakakkuihin.</p>.<h2>Pikkubritat</h2>.<p>noin 6–8 pikkukakkua</p>.<p>Kakkupohja:</p>.<p><em>125 g voita</em></p>.<p><em>1 dl sokeria</em></p>.<p><em>1 tl vaniljasokeria</em></p>.<p><em>2 keltuaista</em></p>.<p><em>1 dl maitoa</em></p>.<p><em>1½ dl vehnäjauhoja</em></p>.<p><em>2 tl leivinjauhetta</em></p>.<p>Marenkipäällinen:</p>.<p><em>2 valkuaista</em></p>.<p><em>1 ½ dl sokeria</em></p>.<p><em>(mantelilastuja)</em></p>.<p>Täyte:</p>.<p><em>200 g rahkaa tai mascarponea</em></p>.<p><em>2 dl kuohukermaa</em></p>.<p><em>marjoja</em></p>.<p>Aloita vaahdottamalla hieman pehmennyt voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.</p>.<p>Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti – valkuaisen joukkoon ei saa mennä keltaista, sillä muuten marenki ei vaahdotu. Jätä valkuaiset odottamaan.</p>.<p>Lisää vatkaten voi-sokerivaahtoon keltuaiset ja sen jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen.</p>.<p>Voitele leivinpaperi. Kaavi nuolijan avulla taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.</p>.<p>Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa jämäkäksi vaahdoksi ja lisää sokeri lopuksi osissa koko ajan vatkaten. Levitä marenkipäällinen pohjan päälle tasaiseksi. Voit viimeistellä pinnan halutessasi mantelilastuilla.</p>.<p>Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.</p>.<p>Tee täyte vatkaamalla kerma jämäkäksi vaahdoksi. Lisää sitten siihen joko mascarponea tai rahkaa. Viipaloi mansikat.</p>.<p>Leikkaa jäähtyneestä kakusta pyöreällä terävällä muotilla pieniä pyöreitä kakkupohjia. Kokoa pikkukakut juuri ennen tarjoilua pursottamalla tai levittämällä väliin kermarahkaa ja mansikoita.</p>.<p>Vinkki! Myös suolaisia voileipäkakkuja voi tehdä pienempinä versioina. Leikkaa kuorruttamaton voileipäkakku annospaloiksi ja koristele näyttävästi.</p>