Ehkäisyvälineiden valikoima hämmentää. Naisille on tarjolla e-pilleriä, minipilleriä, hormonikierukkaa, kuparikierukkaa, ehkäisykapselia, pessaaria ja laastaria. Miehen vaihtoehdot ovat sterilisaatio eli vasektomia ja kondomi.
Miksi näin on, erikoislääkäri Antti Perheentupa?
– Kyllähän koko ajan tehdään tutkimusta uusien ehkäisymenetelmien kehittämiseksi.
– Hormonaalista ehkäisyä toki edelleen kehitellään, vaikkakaan lääkefirmat eivät taida olla asiasta kovin innostuneita, tai ainakaan kovin aktiivisesti mukana.
Perheentupa on Turun yliopistollisen sairaalan naistentautien poliklinikan osastonylilääkäri, sekä Turun yliopiston lisääntymislääketieteen dosentti.
Perheentuvalla on kokemusta ehkäisymenetelmien kehittämisestä, sillä Turun yliopiston fysiologian laitos oli aikanaan mukana useissa miehen hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvissä kansainvälisissä tutkimuksissa.
Mukana oli myös kaksi isoa monikansallista lääkealan yritystä. Perheentuvan mukaan tulokset olivat lupaavia, ja tutkimusten jatkaminen olisi tuntunut mielekkäältä.
– Silloin olisi voinut ajatella, että tässä päästään hyvin eteenpäin.
Kumpikin lääkefirma kuitenkin vetäytyi jatkotutkimuksista.
– Siksi minusta tuli vähän skeptikko.
Lääkefirmojen laimeaan kiinnostukseen miesten ehkäisyn kehittämistä kohtaan on Perheentuvan mukaan useita syitä.
– Ehkäisy on vaativa laji siinä mielessä, että siinä ei hoideta sairautta. Kun kysymyksessä on lisääntymisen säänteleminen, sen pitäisi olla erinomaisen luotettavaa, eikä sivuvaikutuksia saisi juurikaan olla, Perheentupa luettelee.
Lisäksi lääketutkimukset ovat kalliita, eikä ehkäisymenetelmien myynti ole lääkefirmoille mikään rahasampo.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Siittiöiden tuotanto minimiin
Naisten ja miesten hormonaalisen ehkäisyn perusajatus on pohjimmiltaan melko samanlainen.
Aivolisäkkeestä erittyvät hormonit sääntelevät naisilla munasarjojen toimintaa, munarakkuloiden kypsymistä ja munasolun irtoamista. Miehillä vastaavat hormonit säätelevät kiveksen toimintaa.
Naisten e-pillerissä keltarauhashormonilla estetään aivolisäkkeen tuottamien hormonien erittyminen. Kun munasarjan toimintaa ”jarrutetaan”, vähenevä estrogeeni korvataan toisella hormonilla.
Myös miesten hormonaalisessa ehkäisyssä tyypillisessä kombinaatiossa on mukana keltarauhashormonijohdannainen. Samaa hormonia siis, jota käytetään naisten ehkäisyssä. Estrogeenin sijaan miesten ehkäisyssä korvataan testosteroni.

Tutkimuksessa, jossa Perheentupa oli mukana, miesten ehkäisyä tutkittiin keltarauhashormonia sisältäneen kapselin ja testosteronipistoksen yhdistelmällä.
Testosteronit ja testosteronijohdannaiset vähentävät siittiöiden tuotantoa, ja suurimmalla osalla pysäyttävät sen kokonaan.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Paikallaan junnausta 15 vuotta
Jos miesten ehkäisyn periaate on näin yksinkertainen, miksi naisille on kehitetty niin monenlaisia hormonaalisia ehkäisyvaihtoehtoja, mutta miehille ei?
Perheentupa selittää, että naisella ovulaation estäminen luotettavasti ei ole erityisen vaikeaa. Jo pienehköillä hormonimäärillä voidaan estää munarakkulan kasvu tai ovulaatio.
Mies taas tuottaa miljoonittain siittiöitä joka päivä.
Ja tässä on ongelman ydin.
– Kuinka alhaalle siittiöiden määrä täytyy saada painettua, että ehkäisy olisi luotettava? Siihen kysymykseen ei kukaan tiedä täydellä varmuudella vastausta.
Siittiömäärien sijaan meidän olisi pitänyt mitata sitä, kuinka monen vaimo tulee raskaaksi.
Tutkimuksia tehtäessä – siis teoriassa – erilaisten ehkäisyvälineiden teho on aina korkeampi, kuin mitä se on silloin, kun tuote tulee kuluttajien arkikäyttöön.
– Muistan, että kun tutkimustemme tuloksia lähetettiin aikanaan alan parhaimpiin lehtiin, meille kommentoitiin, ettei tämä ole todellinen tutkimus. Siittiömäärien sijaan meidän olisi pitänyt mitata sitä, kuinka monen vaimo tulee raskaaksi.
Perheentupa uskoo, että lääkefirmat ovat joutuneet pohtimaan mahdollisia juridisia seuraamuksia.
Perheentuvan mukaan miesten hormonaalisen ehkäisyn tutkimus voi törmätä myös eettisiin ongelmiin.
– Kun nainen on kuitenkin se, joka tulee raskaaksi, voi tulla hankalia tilanteita. Jos tutkimusryhmä on kovin iso, sinne voi alkaa ilmaantua raskauksia, joilla ei ole tekemistä sen ihmisen kanssa, jonka ehkäisyä tutkitaan. Tällaiset tilanteet ovat tutkimusasetelmallisesti hankalia, Perheentupa muotoilee.
Ison kansainvälisen tutkimuksen julkaisusta, siitä, jossa oli kaksi isoa lääkefirmaa mukana, on kulunut nyt noin viisitoista vuotta. Perheentupa uskoo, että tutkimus kuuluu yhä kärkijoukkoon, mitä tulee miesten hormonaaliseen ehkäisyyn.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Uusi, lupaava löydös
Samoihin aikoihin, kun haastattelin Antti Perheentupaa miesten ehkäisystä helmikuun puolivälissä, luonnontieteellisessä Nature Communications -julkaisussa kerrottiin amerikkalaisessa Cornell-yliopistossa tehdystä lupaavasta löydöksestä.
Perheentupa otti minuun uudestaan yhteyttä muutama päivä haastattelun jälkeen, koska halusi mainita tuoreen tutkimuksen.
- Tätä ei ollut vielä julkaistu kun keskustelimme. Uusi tutkimus on vielä täysin kokeellinen ja vasta eläinkokeilla todettu, mutta aika mielenkiintoinen.
Uusi ehkäisylöydös perustuu entsyymiin, joka liikuttaa siittiöitä ja tekee niistä hedelmällisiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kyseisen entsyymin toiminta voidaan estää.
- Tapa vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen on uusi.
Kyseessä on Perheentuvan mukaan lyhytkestoinen, nopeavaikutteinen ehkäisymenetelmä.
- Vaikutus alkaa heti ja kestää muutaman tunnin.
Perheentuvan tulkinnan mukaan uudenlaisen menetelmän suurin etu on, että se on yksittäisessä yhdynnässä raskauden riskiä pienentävä ehkäisymenetelmä.
- Ei niin, että ehkäisy on jatkuvasti päällä viikkoja tai kuukausia.
Mikään ehkäisymenetelmä ei ole kaikille täydellinen. Perheentuvan mukaan miesten nykyisissä vaihtoehdoissa eli kondomissa ja vasektomiassa, on myös hyvät ja huonot puolensa. Kondomi ehkäisee erittäin hyvin sukupuolitauteja, mutta raskauden ehkäisyssä se ei ehkä ole kaikkein paras – tai luotettavin – vaihtoehto.
Miesten sterilisaation kompastuskivi taas on sen lopullisuus.
– Tyypilliset toiveet sterilisaation purusta liittyvät uuteen parisuhteeseen, sanoo Perheentupa.

Toistaiseksi tarjolla on siis vain naisille tarkoitettuja vaihtoehtoja, mitä tulee hormonaaliseen ehkäisyyn.
Naistenkin hormonaaliset ehkäisyvaihtoehdot kehittyvät koko ajan. Esimerkiksi sivuvaikutuksia pyritään jatkuvasti vähentämään. Markkinoille on hiljattain tullut uudenlaista estrogeenia, estetriolia, sisältävä pilleri, josta on kertynyt vasta vain vähän kokemusta.
Perheentupa uskoo, että tulevaisuudessa niin sanotut pitkäkestoiset ehkäisyvaihtoehdot kuten hormonikierukka ja naisten ehkäisykapseli, kasvattavat suosiotaan.
– Hormonikierukan etuna on se, että ehkäisyn unohduksen tuoma epäluotettavuus jää pois. Uudet, pienemmät hormonikierukat sopivat synnyttämättömille naisille jopa perinteistä hormonikierukkaa paremmin. Niiden sisältämä hormonimäärä on käytännössä olematon, ja vaikutukset elimistöön kohdun ulkopuolella vähäisiä.