Marika Mäkelä on yksi niistä, joiden elämään koronapandemia puhalsi uusia tuulia.
Vielä muutama vuosi sitten hän asui ja työskenteli Vantaalla, nyt pääkaupunkiseutu ja ahdas kerrostaloasuminen on vaihtunut idylliseen hirsimökkiin Ähtärissä.
– Korona iski, enkä päässyt reissailemaan. Päätin, että nyt on hyvä aika ostaa kesämökki, Mäkelä muistelee muutaman vuoden takaisia tapahtumia.
Mökki löytyi Facebook-ilmoituksella
Mökkiä Mäkelä ei varsinaisesti haaveillut ostavansa Ähtäristä. Paikkakunta oli kuitenkin tullut tutuksi ystävän kautta, jonka luona hän oli säännöllisesti vieraillut.
Ystävän kuullessa mökkihaaveesta, tämä ehdotti tutkailemaan myös Ähtärin tarjontaa.
– Laitoin paikallislehteen ja Facebookin Ähtärin ilmoitustaululle julkaisun, jossa kerroin etsiväni remontoitavaa pientä mökkiä. Minulle oli tärkeää se, että mökissä on puuhella ja pönttömuuri, Mäkelä kertoo.
Facebookin kautta löytyikin talo, mutta se ei ensisilmäyksellä tehnyt Mäkelään vaikutusta – rakennus kun sijaitsi aivan keskustan tuntumassa.
Mäkelä kaipasi pääkaupunkiseudun vastapainoksi nimenomaan rauhaa ja oma tilaa.
Lopulta pitkän puntaroinnin jälkeen hän kuitenkin päätyi tekemään kaupat.
– Vaikka tässä on naapureita ympärillä ja keskustassa ollaan, niin rauhallista on, hän kehuu.

Kohtalokkaat mädät hirret
Remonttikuntoisen mökin ostaminen ei Mäkelää hirvittänyt, sillä hänellä oli ennestään kokemusta remonttien toteuttamisesta ja suunnittelusta.
Hiljalleen hirsitalo alkoi muuttua oman näköiseksi, mutta takaiskuiltakaan ei vältytty.
– Olin varautunut vanhaa taloa ostaessa yllätyksiin, mutta kyllä silti meinasi tulla suru puseroon, kun makuuhuoneen lattian alta esille tulleet hirret paljastuivatkin mädiksi, Mäkelä kertoo.
Kaikella on kuitenkin tarkoituksella, myös mädillä hirsillä. Ystävä antoi vinkin kirvesmiehestä, joka osaisi arvioida tilanteen ja toteuttaa hirsien vaihtamisen.
Puuhassa vaihtui lopulta hirsien lisäksi myös siviilisääty. Avioliiton myötä Mäkelä muutti kokonaan Ähtäriin.
Tällä hetkellä talo on kunnostettu lattiasta lähes kattoon asti. Vintin remontoiminen odottaa vielä sopivaa ajankohtaa.
"Teen kaikkea, mikä mahtuu ovesta sisään"
Aiemmin sisustussuunnittelijan, parturi-kampaajan ja kiintokalustemyyjän töitä tehnyt Mäkelä opiskeli töiden ja remontoinnin ohessa verhoilija-artesaaniksi.
Heti valmistuttuaan viime vuoden lopulla hän perusti DecoBaile -nimisen verhoomon mökkinsä pihapiirissä sijaitsevaan verstaaseen.
Asiakkaat ovat löytäneet verhoomon hyvin, vaikka Mäkelä ei ole yritystään vielä aktiivisesti mainostanut.
– Teen kaikkea, mikä mahtuu verstaan ovesta sisään, hän kuvailee.


Erityisesti Mäkelä nauttii perinteisestä verhoilusta, joka on aikaa vievää käsityötä vanhoja työtapoja ja materiaaleja käyttäen.
Tälläkin hetkellä verstaalla on vanhoja huonekaluja, jotka Mäkelän käsissä saavat uuden elämän ja omistajansa näköisen ulkoasun.
– Monipuolisesti on tullut tehtyä kaikenlaista puutöistä pintakäsittelyyn ja mopojen satuloihin. Autojen penkkejäkin voi verhoilla uusiksi, mikäli niissä ei ole airbageja, hän luettelee.
"Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa"
Työssään Mäkelä on huomannut ihmisten utelevan, millaisia mahdollisuuksia vanhoilla huonekaluilla on ja miten niitä voisi korjailla.
Yrityksensä nettisivuille hän onkin koonnut yhteenvedon siitä, millainen verhoiluprosessi on ja mistä sen hinta koostuu.
– Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kohteesta kannattaa ottaa verhoilijalle kuva monesta suunnasta, jos ei pysty tuomaan sitä suoraan näytille, hän opastaa.