<p>SEINÄJOKI</p>.<p>Kovat työpaineet, jatkuva kiire, puuttuvat tauot, epäasiallista kohtelua esimiestyössä ja epäselvyyksiä työajoissa.</p>.<p>Pikaruoka-alan työpaikoilla ilmenneet ongelmat eivät täysin yllättäneet Palvelualojen ammattiliitto PAMia.</p>.<p>PAMin järjestöjohtajan <strong>Risto Kalliorinteen </strong>mukaan liitossa on tuntuma edustamiensa alojen arkeen, mutta siitä huolimatta heidät pysäyttivät nuorten työntekijöiden esiin nostamat aiheet.</p>.<p>– Täysin yllätetyksi emme tulleet. Meillä on toki tuntuma kaikkien palvelualojen tapahtumiin. Sitä myöten myös pikaruoka-alan tilanteet ovat pitkällä aikavälillä tuttuja. Keskustelun laajuus sekä se, että keskustelu lähti nuorilta itseltään, yllätti, Kalliorinne toteaa.</p>.<p>– Samalla se myös haastoi meidät, sillä liiton strategiassa nuorten työntekijöiden tavoittaminen, auttaminen ja järjestäytymisen edistäminen ovat keskeisiä tavoitteita.</p>.<h2>PAM aloitti pikaruoka-alaa koskevan kampanjan</h2>.<p>Alkujaan pikaruoka-alaa epäkohdat nousivat julkiseen keskusteluun, kun sosiaalisessa mediassa tuotiin nimettömästi esiin työantajakulttuurin epäkohtia, jotka koskivat Hesburgeria. Pikaruokaketjun työntekijät olivat kertoneet muun muassa työnteosta ilman taukoja.</p>.<p>Palvelualojen ammattiliitto otti viime viikolla osaa keskusteluun sekä aloitti tehostetut toimenpiteet koko pikaruoka-alan työntekijöiden kokemien epäkohtien korjaamiseksi. Liiton tietoon oli tullut, että "pikaruokaketjussa työntekijöitä, erityisesti nuoria, on johdettu harhaan ja heidän tietämättömyyttään työelämän pelisäännöistä on käytetty hyväksi".</p>.<p>PAM avasi maanantaina palvelun, jossa työntekijät voivat keskustella työsuhteissa kokemistaan ongelmakohdista. Pikalinjallaan PAM halusi puuttua tapauksiin, joissa työntekijä epäilee, että työpaikassa ei noudateta työehtosopimusta tai työlainsäädäntöä, palkkaa maksetaan liian vähän, työvuoroissa on epäselvyyksiä, tauot jäävät pitämättä, työpaikan työskentelyolosuhteet eivät ole turvalliset tai työntekijöitä ei muutoin kohdella reilusti.</p>.<h2>Negatiiviset kokemukset vaikuttavat koko työuraan</h2>.<p>PAMin mukaan pikaruoka-alaa leimaa pilkkoutunut yritysrakenne ja toimipaikkojen hajanaisuus, vuokratyö sekä se, että usein alalla työskentelevä nuori on ensimmäisessä työpaikassaan. Julki tuodut tapaukset kertovat liiton mukaan erityisesti nuoriin työntekijöihin kohdistuvasta piittaamattomuudesta.</p>.<p>Järjestöjohtaja Kalliorinteen mukaan Palvelulinjan yhteydenotot ovatkin tulleet pääasiassa nuorilta.</p>.<p>– Muutamassa päivässä kontakteja on tullut toista sataa. Tuntuu, että asiaa on paljon, ja puhelut ovat pitkiä, Kalliorinne kuvailee.</p>.<p>PAMissa ollaan huolissaan negatiivisten kokemusten pitkäkestoisista vaikutuksista nuorten työuralle.</p>.<p>– Nuorten ensimmäiset työelämäkokemukset eivät saisi olla negatiivisia, sillä niillä on suuret seurannaisvaikutukset siihen, jäävätkö ihmiset alalle sekä ylipäätään siihen, minkälaiseksi heidän työuransa muodostuu. Ensimmäisten kokemusten pitäisi olla rohkaisevia ja innostavia, eikä väsyttäviä ja pelottavia.</p>.<h2>Työelämän sääntöjä pitäisi opiskella peruskoulussa</h2>.<p>Järjestöjohtajan mukaan esiin tulleet ongelmat eivät kosketa ainoastaan ammattiliittoja, vaan hän näkee asian yhteiskunnallisena haasteena. Työelämän perussääntöjen opiskeluun pitäisi käyttää aikaa jo peruskoulussa.</p>.<p>– Voi kysyä sitä, miksi nuoret ylipäätään päästetään koulutusjärjestelmästä työelämään vajavaisilla tiedoilla. Se on ihan aiheellinen kysymys, sillä moni ongelmista liittyy tietämättömyyteen: ei tiedetä ammattiliitoista, mutta ei oikein työehdoistakaan.</p>.<p>– Siksi toivomme, että asiaan tartuttaisiin aina opetusministeriössä asti. Perusopetuksen puolella kannattaisi kiinnittää tähän huomiota. Kun samaan aikaan ollaan huolissaan työvoiman saatavuudesta ja nuorten työurien kestosta, on olemassa uhka, että huonoilla työelämäkokemuksella suuria on kerrannaisvaikutuksia, Kalliorinne päättää.</p>.<p>Matias Helinko</p>