"Olisi ylimitoitettua maksaa sellaisia palkkioita" – E-P:n aluevaltuusto joutuu vielä äänestämään hallintosäännöstä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuusto kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuussa. Arkistokuva.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuusto kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuussa. Arkistokuva.
Kuva: Jaakko Elenius
  • Markku Kulmala
Jaa artikkeli

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen palkkiosääntöesitys tulee aluevaltuustoon ryhmäjohtajien esittämässä muodossa, mutta asiasta jouduttiin äänestämään aluehallituksessa maanantaina.

Pohjaesitystä kannattaneet voittivat niukasti äänin 7–6, joten palkkiosäännöstä äänestetään seuraavassa aluevaltuuston kokouksessa. Sillä on asiassa lopullinen päätösvalta.

Kokoomuksen rinnalle aluehallituksen äänestyksessä tulivat perussuomalaiset, jotka olivat ryhmäjohtajien kokouksessa vielä olleet muiden ryhmien kanssa samaa mieltä.

Äänestyksen jälkeen Riitta Kangasluoma (ps.) jätti lisäksi päätökseen eriävän mielipiteen.

Tässä on aluehallituksen esitys, josta aluevaltuusto äänestää seuraavassa kokouksessaan.
Tässä on aluehallituksen esitys, josta aluevaltuusto äänestää seuraavassa kokouksessaan.

Aluehallituksessa Sami Keskinen (kok.) teki poikkeavan esityksen. Se mukaili kantaa, jonka kokoomuksen ryhmäjohtaja Lasse Rajala oli tuonut valtuustoryhmien puheenjohtajien kokoukseen.

Sen mukaan valtuuston puheenjohtajalle maksettaisiin 500 euron ja hallituksen puheenjohtajalle 750 euron kuukausipalkkio. Lisäksi puheenjohtajien kokouspalkkiota korotettaisiin 50 prosenttia.

Nimenhuutoäänestyksessä tarkennettu pohjaesitys sai seitsemän ääntä (Lasse Hautala, Anneli Jäätteenmäki, Lasse Anttila, Esko Ahonen, Paula Sihto, Helena Tuuri-Tammela ja Sirkka Penttilä) ja Keskisen esitys kuusi ääntä (Sami Keskinen, Jaakko Pukkinen, Kai Pöntinen, Elina Kärnä, Marko Vainionpää ja Riitta Kangasluoma).

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Linjassa muiden alueiden kanssa"

Aluehallituksen puheenjohtajan Lasse Hautalan (kesk.) mielestä Etelä-Pohjanmaalle esitetyt palkkiot ovat linjassa muiden alueiden kanssa.

Hallintosäännön mukaan hallituksen puheenjohtajan työmäärä on paljon valtuuston puheenjohtajan työmäärää suurempi.

– Tämän takia hyvin monilla alueilla on päädytty koko- tai osa-aikaiseen hallituksen puheenjohtajaan.

Hautalan mukaan lautakuntien roolina on pitkälle valmistella asioita hallitukselle, ja tämä tulee kasvattamaan hallituksen puheenjohtajan työmäärää. Myös lautakuntavalmistelun on oltava strategian mukaista.

– Tässähän on taustalla ryhmien puheenjohtajien tekemä palkkiolinjaus, josta vain kokoomus oli toista mieltä.

Kokoomuksen esitys pohjautuu Hautalan mukaan sairaanhoitopiirin palkkiosääntöön, jossa valtuuston johtamisesta maksetaan 2750 euron vuosipalkkio ja hallituksen johtamisesta 6000 euron vuosipalkkio.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Ylimitoitettuja palkkioita"

Aluehallituksen esityksen mukaisena hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio olisi 30 000 euroa ja valtuuston puheenjohtajan 12 000 euroa.

Aluehallituksen jäsen Kai Pöntinen (kok.) arvioi, että kokoomuksen esitys toisi aluehallituksen puheenjohtajalle noin 10 000 euron vuosipalkkion ja valtuuston puheenjohtajalle 6000 euron vuosipalkkion.

– Katsomme, että se on sopiva ja oikeudenmukainen palkkio. Missään asiakirjoissa tai edes puheissa ei ole ollut esillä, että kyse olisi täys- tai puolipäiväisestä toimesta. Siksi olisi ylimitoitettua maksaa sellaisia palkkioita.

Pöntisen mielestä kyseessä on luottamustoimi, joka tehdään oman toimen ohella. Muualla on päädytty paljon korkeampiinkin palkkioihin, mutta lähtökohtana on ollut silloin täys- tai puolipäiväisyys.

Pöntisen mukaan aluevaltuutetuilla on vapaat kädet tulevassa äänestyksessä, mutta olettaa kokoomuksen ryhmän olevan yhtenäisesti oman esityksensä takana. Hän uskoo tukea tulevan muistakin ryhmistä.

– Ehkä ryhmäjohtajien neuvottelusta tuli vähän väärä kuva, ja vasta nyt joillekin avautui, millaisista summista vuositasolla puhutaan.

Hän uskoo, ettei äänestyspäätös, oli se mikä tahansa, jää kuitenkaan kovin pitkäksi aikaa kaivelemaan mieliä ja välejä.

– Sitten vaan mennään kohti seuraavia ongelmia. Niitä kyllä riittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje