Pohjalaisille pettäminen on jopa elämäntapa: "Homoilen vaimolta salaa" – Uskottomuus satuttaa, mutta siitä voi olla myös yllättävää hyötyä

Jopa joka kolmas on pettänyt puolisoaan parisuhteessa.
Jopa joka kolmas on pettänyt puolisoaan parisuhteessa.
Kuva: Arkistokuva
  • Jarno Ranta
Jaa artikkeli

Keskimäärin joka kolmas parisuhteessa olevista on pettänyt puolisoaan. Väestöliiton seksuaaliterapeutti Marja-Leena Pippingsköldin mukaan miehistä pettää noin 39 prosenttia ja naisista 30 prosenttia.

Pahimmillaan pettämiset ovat johtaneet Suomessa tappoihin ja murhiin.

Kysyimme lukijoilta, miksi he pettävät kumppaneitaan, ja miten pettäminen on paljastunut.

Selvisi, että uskottomuudesta voi jäädä kiinni eri tavoilla, pettämissyitä on monia, ja sekä miehet että naiset pettävät ja tulevat petetyiksi.

Kaksikymmentä vastasi kysymykseen, oletko pettänyt kumppaniasi. Vastaajista vain viisi ilmoitti, ettei ole.

– En ole koskaan pettänyt. Minun luonteella ei tehdä sellaista, naislukija vakuutti.

Lukijoista kaksikymmentäkuusi vastasi kysymykseen, oletko tullut petetyksi. Ainostaan kolme kertoi, ettei ole. Yksi oli asiasta epävarma.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Niinpä erään kerran lähdin baariin ja satuin törmäämään minua nuorempaan mieheen, jonka kanssa juttu tuntui luistavan. Jotenkin tilanne eteni siihen, että päädyimme sänkyyn.
Naislukija

"Jäin kiinni rysän päältä"

Eräs nainen kertoo pettäneensä miestään kerran sen jälkeen, kun mies oli pettänyt häntä ja jäänyt siitä kiinni. Sitä ennen nainen vakuuttaa yrittäneensä pelastaa suhteen, mutta miehen käytös oli naisen mukaan epäasiallista.

– Niinpä erään kerran lähdin baariin ja satuin törmäämään minua nuorempaan mieheen, jonka kanssa juttu tuntui luistavan. Jotenkin tilanne eteni siihen, että päädyimme sänkyyn.

– Jäin kiinni rysän päältä, kun mies tuli aamulla luokseni toisen miehen ollessa vielä sängyssäni.

Naisen mukaan miehen käytöksen vuoksi hän ei välittänyt, mitä tapahtui, vaikka hän ei suunnitellut pettämistä.

Marja-Leena Pippingsköld sanoo, että niin sanottu kostopettäminen on inhimillistä.

– Se kertoo parisuhteen tilasta, ja tulevaisuuden ennuste on huono. Se voi toki lisätä intohimoa mustasukkaisuuden kautta.

Naislukijan mukaan hänen pettämisensä sai miehen tajuamaan, miltä hänestä oli tuntunut tulla petetyksi.

– Surullista, että hänen piti kokea se itse ennen kuin pystyi ymmärtämään minun tunteitani.

Pippingsköld vahvistaa, että toisen asemaan on helppo asettua, jos molemmat ovat kokeneet pettämisen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onneton parisuhteessa

Akuutti perheväkivalta ajoi naisen vieraan miehen syliin useita kuukausia tapahtumien jälkeen.

– Olin päättänyt jo aiemmin, että haluan erota. Tämä vain helpotti päätöstä, koska perhetilanteeni ei muuttunut.

Toinen naislukija kertoo pettäneensä entistä miestään, jotta pääsisi eroon hänen mielestään manipuloivasta ja narsistisesta ihmisestä.

– Tuntui, että se oli viimeinen keino.

Kolmas naislukija sanoo pettäneensä miestään edellisessä suhteessa. Hän pohtii hakeneensa lohdutusta, kun suhde oli huono ja mies kohteli häntä huonosti henkisesti.

– Minulla ei ollut silloin uskallusta poistua suhteesta, kunnes parin vuoden päästä siitä erosin hänestä. Nykyään elän avioliitossa, enkä ikinä pettäisi nykyistä miestäni.

Neljäs naislukija kertoo, ettei saanut rakkautta ja huomiota omalta mieheltään.

– Pettämistä seurasi se, että uskalsin hypätä pois surullisesta ja yksinäisestä liitosta. En kertonut asiasta, mutta luulen ex-mieheni tienneen.

Pippingsköldin mukaan pettäminen kertoo siitä, että ihminen on onneton suhteessa. Rakastumisen jälkeen onkin tärkeää kysyä itseltään, osaanko rakastaa.

– Usein ennen pettämistä on tapahtunut monia asioita. On loukkaantumista, hylätyksi tulemista ja mielen pahoittamista. Pettäjällä saattaa olla menossa oma kasvuprosessi suhteessa.

Tilannetta pahentaa se, etteivät kumppanit uskalla tai osaa puhua ongelmistaan riittävän ajoissa. Pippingsköld sanoo, että puhumisella voisi jopa ennaltaehkäistä pettämisiä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Osa löytää salarakkaan netistä.
Osa löytää salarakkaan netistä.
Tanja Korpela

Salaa tutun kanssa

Lukijat kertovat harrastavansa salasuhteita. Osa miehistä pettää vaimojaan esimerkiksi toisten miesten kanssa.

– Homoilen vaimolta salaa.

Väestöliiton seksuaaliterapeutti Marja-Leena Pippingsköld on myös kuullut tällaisesta pettämisestä.

– Se tekee minut vain surulliseksi, jos on bi-seksuaali, eikä pysty tai uskalla puhua siitä. Se pitäisi tapahtua suhteen alussa, ja voi olla aika ahdistavaa, ettei voi olla oma itsensä. Olisi ihanaa, että ihmiset pystyisivät oikeasti olemaan sitä, mitä ovat.

Jotkut myös pettävät kumppanin parhaan kaverin tai muun tutun kanssa. Pippingsköldin mukaan syynä on esimerkiksi jännityksen haku.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Onko kiinnostus puolisosta riittävää?

Naislukija kertoo, että heräsi uudestaan eloon kotiäitinä olon jälkeen, ja sielu huusi elämää.

– Luulin rakastaneeni puolisoani, mutta vuosikymmenen jälkeen tajusin halunneeni rakastaa mielikuvaa hänestä. Se oli todella repivää ja surullista. En halunnut tunnustaa todellisuutta, mutta mieli ja sydän kääntyivät toisaalle.

Naislukija ilmoitti haluavansa erota, koska ei kyennyt elämään valheessa. Pettämisestä hän ei koskaan kertonut.

– Se olisi tuottanut lisää tarpeetonta tuskaa kaikille.

Pippingsköld toivoo, että ihmiset joskus tutkisivat, ovatko he olleet riittävän kiinnostuneita puolisoistaan.

– Jos pettäminen ja ero tulevat monen vuoden jälkeen, voi miettiä, olenko minä tuntenut omaa puolisoani. Olisi ehkä pitänyt kysyä enemmän kysymyksiä ja osoittaa mielenkiintoa. Silloin olisi ainakin voinut ymmärtää aikaisemmin, etteivät tunteeni ehkä olleetkaan niin syviä.

Pippingsköld myös toteaa, että monet luulevat, että puoliso osaa lukea heidän ajatuksensa. Hän voi kuitenkin ajatella aivan eri tavalla.

– Se ehkä ylläpitää virheellistä mielikuvaa liitosta.

Toinen naislukija kertoo, että suhde oli jo pitkään rakoillut, ja hän päätyi pettämään miestään.

– Kun tapasin tämän toisen miehen, se vain tuntui niin ihanalta ja siltä, mitä olin jo pitkään kaivannut. En koskaan kertonut pettämisestä, mutta sain siitä rohkeutta niin, että ilmoitin heti haluavani erota.

Jos pettäminen ja ero tulevat monen vuoden jälkeen, voi miettiä, olenko minä tuntenut omaa puolisoani. Olisi ehkä pitänyt kysyä enemmän kysymyksiä ja osoittaa mielenkiintoa. Silloin olisi ainakin voinut ymmärtää aikaisemmin, etteivät tunteeni ehkä olleetkaan niin syviä.
Väestöliiton seksuaaliterapeutti Marja-Leena Pippingsköld

Monia pettäjätyyppejä

Osa lukijoista määrittelee pettämisen elämäntavaksi. Näin ilmoittaa esimerkiksi eräs mies, joka väittää pettäneensä useita kertoja, ja sama jatkuu edelleen, vaikka hän on yhä naimisissa ja isä.

Väestöliiton seksuaaliterapeutti Marja-Leena Pippingsköldin mukaan pettäjätyyppejä on kostopettäjien lisäksi monia erilaisia. Osa pettäjistä on seksin metsästäjiä. Sitten on seikkailunhaluisia tai hellyydenkipeitä.

– On myös tilaisuus tekee varkaan -tyyppejä. Lisäksi osa voi olla hyvin pitkään yhden kanssa sivusuhteessa ja pettää puolisoaan. Voi myös olla sarjapettäjä, joka koko ajan hakee ulkopuolelta jännitystä omaan liittoon ja ehkä myös sen avulla pitää avioliiton kasassa. Tällaista voi tapahtua jopa vuosikymmeniä.

Mutta mikä on pettämisen raja? Erään lukijan entiselle kumppanille pettämistä oli se, kun hän puhui toisen miehen kanssa tai hymyili hänelle.

– Elän nykyään tasapainoisessa avomielisessä parisuhteessa, jossa kummallakin on oikeus tavata myös muita. Kumpikin tietää, että vaikka kuinka hullaantuu jonkun muun kosketuksesta, niin se paras löytyy kotoa. Aina, lukija kertoo.

Pippingsköldin mukaan suhteen alussa olisi tärkeää keskustella, mitä uskollisuus ja uskottomuus on itselle ja kumppanille, koska ihmisillä voi olla erilaisia oletuksia.

– Pettäminen voi olla ihmisille aivan eri asioita. Jokaisen parin olisi hyvä keskustella, minkä kokee pettämiseksi. Esimerkiksi, onko pornon katsominen pettämistä? Joillekin se voi jopa olla. Tai onko livestriimaus ja strippiklubille meneminen pettämistä?

Jos avioliitto on kestänyt vuosikymmeniä ja puoliso dementoituu, onko sallittua, että hän ihastuu hoivakodissa johonkin? Entä voidaanko samaan aikaan kotiin yksin jäävälle sallia toinen suhde vai onko se pettämistä?

– Nämä ovat isoja eettisiä kysymyksiä, joista ihmiset tuntevat huonoa omaatuntoa ja syyllisyyttä. Mielestäni se ei ehkä ole pettämistä. Lapset ja sukulaiset voivat olla hyvin tuomitsevia, mutta moraalisesti ajattelisin, että se sallittaisiin. Elämä on niin arvokasta, mutta jokainen tietysti miettii asiaa omalla kohdallaan, Pippingsköld sanoo.

Pippingsköldin mukaan osa ihmisistä on uskollisia jopa kuolleelle puolisolleen ja kokee, ettei voi aloittaa uutta suhdetta.

– Miehet aloittavat yleensä nopeammin uuden suhteen. Siihen menee keskimäärin pari vuotta, mutta naisilla siihen voi mennä 3–5 vuotta.

Hain huonoon oloon parempaa fiilistä sekä koin sen etuoikeudekseni, koska minua huijattiin. Lopuksi hain eroa itse, koska en tuntenut itseäni. En oikeasti ollut sellainen ihminen, enkä nauttinut tilanteesta. Paljastunut en ole, eikä paljon kiinnostanut, vaikka olisin jäänytkin kiinni.
Mieslukija

Taloudelliset asiat aiheuttavat uskottomuutta

Eräs naislukija kertoo, ettei ole pettänyt kumppaniaan, mutta on silti ollut "toinen nainen".

– Tiesin kyllä miehen olevan parisuhteessa toisen naisen kanssa, mutta pettämistä tapahtui silti useita kertoja. Kaikki tapaamiset olivat miehen aloitteesta. Ei olla jääty kiinni, eikä ole tarkoitus tulevaisuudessakaan paljastaa.

Jos toinen kumppaneista on haluton seksiin, Marja-Leena Pippingsköld sanoo, että kumppani voi pelätä, että puoliso pettää häntä tämän takia. Tämä johtaa helposti pahaan kierteeseen, jos asiasta ei kyetä puhumaan.

Myös taloudelliset asiat aiheuttavat uskottomuutta. Mieslukija kertoo pettäneensä ex-kumppaniaan usein, koska hän oli pettynyt suhteeseen ja siihen, että se antoi vain huonoja asioita. Miestä myös "viilattiin linssiin" taloudellisissa asioissa.

– Hain huonoon oloon parempaa fiilistä sekä koin sen etuoikeudekseni, koska minua huijattiin. Lopuksi hain eroa itse, koska en tuntenut itseäni. En oikeasti ollut sellainen ihminen, enkä nauttinut tilanteesta. Paljastunut en ole, eikä paljon kiinnostanut, vaikka olisin jäänytkin kiinni.

Naislukija kertoo pettäneensä miestään, eikä ole siitä ylpeä.

– Nykyinen suhde mieheni kanssa on vaikea. Olemme taloudellisesti tiukilla ja riitaisia. Toinen mies tarjosi henkireiän pitkittyneistä ongelmista ja auttoi jaksamaan. Toistaiseksi en ole jäänyt kiinni, mutten aio kertoa asiasta.

Pippingsköldin mukaan pettäminen taloudellisen ahdingon vuoksi kertoo siitä, että toinen kumppaneista saattaa haluta hetkeksi pois arjesta.

– Joillekin se voi olla alkoholin käyttö ja joillekin seksi. Jostakin vain haetaan hyvää oloa.

Kaipaan kyllä rakkautta ja intohimoa, mutta en voinut enää elää kaksoiselämää enkä voinut myöskään hylätä miestäni. Alkuihastus toiseen mieheen meni ohi ja totesin, ettei vaihtamalla parane.
Naislukija

Pettäjän elämä on ahdistavaa

Joskus käy niin, että entinen ihastus repii parisuhteen rikki tai tuo siihen säröjä. Naislukija kertoo, että miesystävä vuosien takaa otti yhteyttä.

– Olin imarreltu huomiosta, jota en enää parisuhteessa saanut, koska intohimo oli sammunut ja olemme nyt mieheni kanssa lähinnä kavereita.

Nainen ei jäänyt kiinni, vaikka jossain vaiheessa hän epäili, että oma rakas aavisti jotakin.

– Ehkä itse vähän vihjailinkin asiasta. Jos hän kysyisi suoraan, kertoisin pettämisestä, mutta toivon, että se pysyy salaisuutena.

Pippingsköld sanoo, että pettäjän elämä on varmasti ahdistavaa, ja siihen liittyy syyllisyyttä ja häpeää.

– Joku katsoo, että se on oikeutettua, jos on tullut huonosti kohdelluksi parisuhteessa. Pääsääntöisesti monet kuitenkin kokevat siitä huonoa oloa ja toivovat, että puoliso kysyisi, kun he eivät itse uskalla siitä kertoa.

Naislukijan mukaan suhde on jo aikoja sitten hiipunut, mutta silti hän jatkaa miehensä kanssa "vanhaan tapaan".

– Kaipaan kyllä rakkautta ja intohimoa, mutta en voinut enää elää kaksoiselämää enkä voinut myöskään hylätä miestäni. Alkuihastus toiseen mieheen meni ohi ja totesin, ettei vaihtamalla parane.

Pettäminen jättää syvät jäljet

Naislukija kertoo pettäneensä entistä miesystäväänsä, kun hän tapasi yllättäen baarissa kiinnostavan tyypin.

– Salasuhteemme alkoi paljastua muutaman kuukauden jälkeen miesystävän luettua viestin puhelimestani. Koskaan en tunnustanut suhdetta, mutta epäluottamus ja riidat johtivat lopulta minun ja miesystäväni eroon. Ei kestänyt myöskään salasuhde. Vihasin itseäni kauan tapahtuneen jälkeen ja vannoin, etten tee ikinä enää samaa kenellekään, enkä itselleni.

Marja-Leena Pippingsköld sanoo, että usein pettäminen jättääkin syvät arvet. Ihminen kokee silloin tulleensa hylätyksi ja tulee riittämättömyyden tunne. Myös muihin ihmisiin voi olla enää vaikea luottaa.

– En usko, että kukaan pystyy minua oikeasti rakastamaan, ainoastaan käyttämään hetken huvina, eräs naislukija kirjoittaa.

Pippingsköldin mukaan petetyn ihmisen selviytymiseen vaikuttaa esimerkiksi se, millaiseksi hän on kasvanut. Onko lapsuus ollut turvallinen kotona? Onko hän silloin pystynyt luottamaan ihmisiin? Millainen on ihmisen itseluottamus ja millaisessa ympäristössä hän on nyt?

Joskus on myös terveellistä luovuttaa ja päästää irti suhteesta. Naislukija kertoo antaneensa ensimmäisen pettämisen anteeksi, muttei enää toista.

– Lapset, ystävät ja sukulaiset ovat pitäneet huolta omasta jaksamisesta. Toipumisprosessi on vielä kesken, mutta näen jo valoa tunnelin päässä ja omat siivet kantavat.

En ollut uskoa silmiäni, kun miehen profiili lävähti silmieni eteen.
Naislukija

Näin pettämiset paljastuvat

Pettämiset paljastuvat monin eri tavoin. Siitä vihjailevat sukulaiset, esimerkiksi appivanhemmat, jotka voivat jopa käräyttää.

Epäilyt heräävät, jos puoliso viettää yllättävän paljon aikaa työkaverinsa kanssa.

Myös epämääräset viikonlopputyöprojektit ja ulkomaanreissut sekä puhelinviestittelyt ja pitkät ajat sosiaalisessa mediassa voivat olla merkkejä pettämisestä.

– Istuin soffalla tv:tä katsoen, kun miehen puhelimen näyttöön pimahti viesti: "Oli niin ihana viikko kanssasi... "

– Olen nainen ja ex-mieheni petti usein eri naisten kanssa. Jäi kiinni Facebook-viestien perusteella. Itse menin katsomaan viestejä, kun tuli sellainen fiilis, että jotain on vialla.

– Selville sain, kun katoin vaimon puhelinta, koska epäilin, että jotain on meneillään, mies kertoo.

Väestöliiton seksuaaliterapeutti Marja-Leena Pippingsköld sanoo, että pettämisepäilyjä herättävät myös puhelimen vahtiminen, ulkonäöstä huolehtiminen, uudet kiinnostuksen kohteet sekä etääntyminen perheestä.

– Jos on vahtiva ja kontrolloiva tyyppi, aika alussa pettämiseen saattaa kiinnittää huomiota. Mikäli on itsevarma ja ei välitä siitä, että puolisolla on omaa aikaa, saattaa mennä pidempään, että pettäminen paljastuu.

Osa lukijoista kertoo löytäneensä puolisonsa netin treffisivustoilta etsimässä uutta rakasta.

– En ollut uskoa silmiäni, kun miehen profiili lävähti silmieni eteen, naislukija kertoo.

Pippingsköld sanoo, että tällaiset pettämispaljastukset ovat harvinaisia, koska treffisivustolla pystyy määrittämään, ketkä saavat nähdä profiilit. Tätä yleisempää on, että toinen kumppaneista alkaa epäillä ja painostaa puolisonsa tunnustamaan.

– Aika harvoin pettäjä kertoo itse.

Joskus pettäminen parantaa suhdetta

Pettäminen voi joskus jopa parantaa parisuhdetta.

– Pettäminen vain lähensi meitä, kun pemistimme koko suhteen pariterapiassa uuteen uskoon, lukija kertoo.

Väestöliiton seksuaaliterapeutti Marja-Leena Pippingsköldin mukaan kriisivaiheen jälkeen kannattaa olla aika varovainen pariterapiassa, koska petetty ei ehkä halua kuulla kaikkia yksityiskohtia, vaikka aluksi siltä voi tuntua.

– Täytyy myös muistaa, että kaikki ovat aina ihmisiä ja pettämisessäkin on ainakin kolme osapuolta ja lähipiiri. Se koskettaa monia ihmisiä.

Toinen lukija kertoo, että suhdekriisi lähensi parisuhdetta.

– Ikinä en olisi uskonut pystyväni jatkamaan suhdetta tai antamaan anteeksi, mutta niin vain kävi. Asia on käsitelty ja unohdettu, eikä siihen ole ikinä enää palattu. Olemme edelleen yhdessä.

Pippingsköldin mukaan pettämisen jälkeen ihmisten on pakko puhua aroista asioista, jolloin voi tapahtua myönteinen korjausliike suhteessa. Joillekin se voi olla mahdollisuus huomata elämän ruuhkavuosien jälkeen uudestaan se ihminen, johon on joskus ihastunut ja rakastunut. Tulee oivallus, että hän on haluttu myös muualla, mutta hän on minun.

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje