Rakkaus roihahti Esson loossissa – Legendaarisen Nurmon Esson laululeivät olivat alkuvuosien hittituote

Nurmon Esson avajaisia vietettiin 10.1.1968. Kuva Ilkasta vuodelta 1968.
Nurmon Esson avajaisia vietettiin 10.1.1968. Kuva Ilkasta vuodelta 1968.
Kuva: Ilkan arkisto

– En olisi uskonut, että Nurmon Essosta muodostuu käsite, joka tunnetaan laajalti ja josta puhutaan vielä vuonna 2023, Nurmon Esson perustajayrittäjä Ritva Salonen toteaa.

Legendaarisen huoltoaseman avajaisista on kulunut reilut 55 vuotta. Avajaisia vietettiin kovassa pakkasessa tammikuussa 1968.

Yrittäjäpariskunta Ritva ja Heimo Salonen pyörittivät Nurmon Essoa nykyisellä Seinäjoen Hyllykalliolla kaikkiaan 12,5 vuotta.

Ritva Salonen kertoo, että muistoja noilta ajoilta on paljon.

Nurmon Esso oli tuohon aikaan yksi harvoja yli yön auki olevia huoltoasemia Suomessa. Asemalla pysähtyi niin tanssipaikoilta toiselle siirtymässä olevia julkimoita kuin tavallisia ohikulkijoitakin.

– Laululeipiä tilattiin paljon, Salonen nauraa ja selventää, että kyse oli oopperaleivästä, joka kansankielessä muotoutui laululeiväksi.

Laululeipien lisäksi kauppansa tekivät käristemakkarat.

Onpa Salosen muistoissa sellainenkin kerta, kun Nurmon Essolle rullattiin kahville pienlentokoneella. Tapahtuman tarkkaa vuotta Salonen ei muista, mutta arvelee sen olleen aivan Nurmon Esson alkuvuosina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nurmon Esso on jäänyt monelle mieleen

Ilkka-Pohjalainen uutisoi torstaina, että entinen Nurmon Esso, nykyinen St1-huoltoasema Hyllykalliolla sulkee ovensa heinäkuun lopussa 55 toimintavuoden jälkeen.

St1 Hyllykalliolla sulkee ovensa heinäkuun lopussa. Huoltoasemarakennus puretaan ja asema muuttuu automaattiasemaksi. Rakennuksen purkuaikataulu tarkentuu maaliskuussa, St1 Oy Retailin verkostopäällikkö Paula Puotiniemi kertoo.
St1 Hyllykalliolla sulkee ovensa heinäkuun lopussa. Huoltoasemarakennus puretaan ja asema muuttuu automaattiasemaksi. Rakennuksen purkuaikataulu tarkentuu maaliskuussa, St1 Oy Retailin verkostopäällikkö Paula Puotiniemi kertoo.
Jaakko Elenius

Verkossa julkaistun uutisen yhteydessä oli kysely, jossa sai kertoa omat muistonsa legendaarisesta huoltoasemasta. Muistoja tuli kymmenittäin ja ne osoittavat, että Nurmon Essolla on vuosikymmenten aikana ihastuttu, rakastuttu ja vietetty kavereiden kanssa aikaa muuten vaan.

Yksi omat muistonsa kyselyn kautta jakanut on ilmajokelainen Arttu Saarikalle, joka löysi tulevan vaimonsa ja kolmen lapsen äitinsä Jenni Saarikallen "Esson loossista" 20 vuotta sitten.

Arttu ja Jenni Saarikallen ensikohtaaminen tapahtui Nurmon Essolla vuonna 2002.
Arttu ja Jenni Saarikallen ensikohtaaminen tapahtui Nurmon Essolla vuonna 2002.
Saarikallen kotialbumi

Oli vuosi 2002. Arttu Saarikalle oli menossa kaverinsa mukaan treffeille "esiliinaksi". Treffit oli sovittu Nurmon Essolle.

– Kaverilla oli treffit Jennin kanssa, Saarikalle nauraa.

Asiat menivät kuitenkin toisin. Vuosi ensikohtaamisesta Hyllykalliolla asunut Arttu ja ilmajokelainen Jenni alkoivat seurustella.

– Yksi kaunis päivä soitin Jennille ja kysyin, että lähdetäänkö ajelulle. Samalla ajelulla ollaan edelleen, Arttu Saarikalle sanoo.

Pari vihittiin vuonna 2007. Lapset ovat nyt 14-, 9- ja 4-vuotiaita.

Saarikallet kertovat, että Essolla käynti ystävien kanssa kuului tärkeänä osana molempien nuoruuteen. Arttu Saarikalle kertoo käyvänsä huoltoasemalla edelleen viikoittain. Huoltoaseman sulkeutuminen herättää haikeita tunteita.

– Esso on pala Nurmon historiaa. Aika moni asia kulminoituu historian legendoissa jollakin tavalla Essoon, Arttu Saarikalle sanoo.

– Se on myös iso pala meidän historiaamme, Jenni Saarikalle jatkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poimintoja kyselyyn tulleista vastauksista

– Kauppiksessa aikoinaan opetettiin että matkailua on se, kun ajaa mopolla Seinäjoelta Nurmoon Essolle munkkikaffille. Ylittyy kuntaraja ja kulutetaan rahaa. Nyt ei ole enää kuntarajaa eikä Essoakaan ja mopokin on vaihtunut autoon.

– Oli se aikaa 70-luvun alkupuolella. Ylistarolaisena joka perjantai-, lauantai- ja sunnuntaiyö ja välillä viikollakin tansseista Nurmoon Esson kautta kotia. On siellä monet ihmisystävyyssuhteetkin luotu. Voi sitä ihanaa aikaa.

– Lapsuuskodistani oli pellon poikki 100 metriä Nurmon Essolle, niinpä se oli minun "karkkikauppa". Suklaapatukoiden kääreet haisivat ikävästi tupakansavulle. Höyrymakkarat!! Tiikeriä tankkiin- tarrojen keräily! Nurmon Esso – tärkeä näyttäytymispaikka!

– Voi mitä muistoja! Nuoruuden tuki- ja treffauspaikka. 2-tahtia tankkiin, mukavat loossit istua ja hengailla kavereiden kanssa. Uskomattomia tapahtumia vuosien varrelta, joita nykynuoret eivät uskoisi. Jos olit kaupungilla viikonloppuisin, niin tiesit mitä kautta kotiin palattaisiin. Myös useat viikkorahat on Esson pelikoneisiin laitettu. Sitä tunnelmaa ei muualta saa.

– Vuonna 2009 vapun jälkeen tein treffit ennen yövuoroon menoa sille asemalle. Olimme tutustuneet nettitreffipalstalla, mutta emme olleet vielä tavanneet. Siitä lähtien olemme olleet yhdessä ja vappuna 2021 mentiin naimisiin.

– Elin lapsuuteni ja nuoruuteni Hyllykalliolla, joten Nurmon Esso kuului nuoruusikääni erittäin merkittävästi. Lapsena se oli kiehtova paikka, jossa pääsi kurkistamaan ”aikuisten maailmaan.” Jo pelkästään bensiinin, kahvin ja tupakansavun muodostama tuoksumaailma toi fiiliksen, että nyt ollaan vankasti kodin ulkopuolella. Homman kruunasi vielä 50 pennin pajatson ääni!

– Frederik ja muita tähtiä oli joka viikonloppuyö syömässä oopperavoileipää Nurmon Essolla.

– Teiniaikoina monet illat ja yöt siellä vietetty riiuulla, paljon hauskoja muistoja, jotka vieläkin hymyilyttää.

– Siellä oltiin joskus kaffilla istumassa jouluaattoyölläkin, kun ei ollut perhettä vielä eikä ketään muualla missään. Mutta Essolla oli.

– Essolla käytiin usein yömyöhälläkin. Tyttöystäväni oli 15v. Ajeltiin paljon autolla. Nykyään tuo tyttöystävä on ollut vaimoni jo yli 50 vuotta. Hienot muistot Essoltakin ja fiilikset.

– Tanssireissuista palatessa piti päästä vielä Essolle syömään kappelileivät. Tupa oli aina täynnä nuorisoa.

– Nurmoon Esso oli aivan legendaarinen ajanviettopaikka 1980-luvun lopulla. Juuri ajokortin saaneet seinäjokelaiset kiersivät myöhään auki olevia huoltsikoita auto täynnä kavereita – usein lenkki lähti Koskueen kautta ja päättyi yömyöhään auki olevalle Nurmoon Essolle. Kahvia kitattiin pitkin aamuyötä ja tavattiin kavereita.

– Kerran 80-luvulla istuttiin kesäyössä Harrin Grillillä Jurvassa. Kello oli yli puolenyön ja mietittiin, että mitä tehtäisiin. Joku sai päähänsä hetken mielijohteesta, että "Mennään Nurmon Essolle kaffille." Siitä sitten lähdettiin kahdella autokunnalla Jurvasta Nurmoon. Juotiin kaffit ja käytiin Seinäjoella muutamalla "ringillä". Tultiin aamuyöllä takaisin Jurvaan. Näillä polttoaineenhinnoilla ja tällä ikää ei tulisi pieneen mieleenkään tuollaista reissua ruveta tuohon aikaan yötä tekemään.

– Iltariennot Essolla, Jokeripokeripelin kimpussa. Kahvia paloi ja herrat viihtyivät. Bravuuriksi muodostui täyskäden sattuessa kohdilleen, aseman ympärijuoksu sekä tuplaus hanurilla – konekaan ei ymmärtänyt kaavaa. Täysin satunnainen. Olihan se harvinaista mutta hauskaa.

– Kapakkaillan jälkeen oli pakko vielä päästä Essolle kahville ennen kotiin menoa. Esson kahviosta tuli myös työpaikka muutamaksi vuodeksi 80- luvun lopussa. Tapasin myös nykyisen aviomieheni Esson baarissa. Ihania muistoja Essolta! Esso suojeltava!

– 70- ja 80-luvulla ehdoton ja ainut paikka minne mentiin kahville monta kertaa illassa. Kavereiden kohtauspaikka ja monta kuuluisaa tarinaa sieltä on yhä muistissa. Jotkut meni Kesoilille tai jopa Joupin Unskalle, mutta Esso oli legendaarisin.

– Nurmon Essolla tuli siinä 1980-luvun loppupuolella istuskeltua monena lauantai-iltana. Istuskeltiin kaverin kanssa ja odotettiin kellon kulumista. Latosaareen oltiin menossa. Kun kello löi riittävästi, hilippastiin ojan yli 67 varteen ja peukalo pystyyn. Siihen aikaan vielä uskalsi liftata. Nurmon Esso oli mukava paikka orotella.

– Teinivuodet 90-luvun alussa vietetty Essolla. Käytiin kotona nukkumassa ja loppuaika Essolla. Jossain vaiheessa siellä oli viikonloppuisin jopa portsari ovella järjestyshäiriöiden ja ennen kaikkea ruuhkan takia. Siellä jonoteltiin aamuyöllä pihalla kapakasta tullessa. Se kertoo sen aikaisesta suosiosta.

– Kylällä ajeltiin rinkiä pitkin yötä ja välillä poikettiin kahville Essolle. Siellä sitten istuskeltiin hyvän aikaa ja jatkettiin sitten matkaa takaisin kylälle.

– Sinnehän aina mentiin tanssien jälkeen viikonloppuna ja usein viikollakin tuli käytyä.

– Nuorena miehenalkuna baarikierros päättyi aina Nurmon Essolle sämpyläkaffille, ja sitten kotia maate.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje