<p><strong>Helena Saine-Laitinen, teksti ja kuvat</strong></p> <p>Varastokasviksien kuten perunoiden, sipulien, kaalien ja juurestenkin saatavuus alkaa vähitellen hiipua, ja uutta satoa saadaan vielä odotella.</p><p>Tuontituotteiden lisäksi nyt kannattaa hyödyntää kotimaisia kasviksia myös pakasteina, kuivattuina ja muilla tavoin säilöttynä.</p><p><strong>Avokado aina kypsänä</strong></p><p>Avokadot tuodaan Suomeen yleensä raakana ja jälkikypsytetään hedelmävarastossa tai kotona muovipussissa huoneenlämmössä.</p><p>Raaka avokado on kova ja maistuu kitkerältä. Nykyään on tarjolla myös syöntikypsiä avokadoja. Ne pakataan kennoihin tai pahvialustalle, jotta kolhiintumiselle herkkä hedelmä pysyy hyvänä.</p><p>Kypsän avokadon hedelmäliha on pehmeää kuin huoneenlämpöinen voi. Se tummuu nopeasti, joten valuta sen päälle sitruunamehua.</p><p>Lajikkeita on useita ja niiden välillä on eroja maussa, ulkonäössä, koossa sekä suutuntumassa.</p><p><strong>Potkua Pohjolan wasabista</strong></p><p>Piparjuuren ärhäkkä aromi on peräisin juuren sisältämästä kirpeästä sinappiöljystä. Piparjuurta voikin syystä kutsua Pohjolan wasabiksi.</p><p>Kuori ja käytä piparjuurta tarpeen mukaan, sillä sen kirpeän vahvat aromit katoavat pian raastamisen jälkeen. Piparjuuren voi myös pakastaa ja raastaa sitä jäisenä ruokiin.</p><p>Piparjuuri antaa pippurisen säväyksen erilaisille kylmille kastikkeille. Lämpimiin ruokiin, kuten piparjuurilihaan, se kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta sen ominaismaku säilyy.</p> .<p><strong>Bataatista vaihtoehto perunalle</strong></p><p>Bataatti, sweet potatoe, ei nimestään huolimatta ole sukua perunalle, vaikka sitä usein käytetäänkin monipuolisen perunan tavoin ruoanvalmistuksessa.</p><p>Muhkean kokoiset, makeat ja useimmiten oranssimaltoiset mukulat tuodaan lämpimistä maista, pääosin Keski- ja Etelä-Amerikasta.</p><p>Säilytä bataatit 13–17 asteessa, sillä kylmässä ne pilaantuvat nopeasti.</p><p><strong>Mango tuo tuulahduksen tropiikista</strong></p><p>Kypsä mango on kokeilemisen arvoinen herkutteluhedelmä. Maussa voi erottaa persikkaa, appelsiinia ja mustaherukkaa. Aromikas mango sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin.</p><p>Kypsää mangoa ei voi tunnistaa kuoren väristä, joten nuuhkaise sitä rohkeasti. Jos tuoksu on makea ja hedelmästä tihkuu hieman makeaa nestettä, on mangon maku parhaimmillaan.</p>.<p><strong>Piparjuurimaustetut katkarapu-avokadot</strong></p><p>4 alkupala-annosta</p><p><em>150 g katkarapuja suolaliemessä</em></p><p> Kastike:</p><p><em>½ dl tomaattiketsuppia</em></p><p><em>½ dl ranskankermaa</em></p><p><em>noin 1½ rkl tuoretta piparjuurta raastettuna</em></p><p><em>ripaus suolaa</em></p><p> Lisäksi:</p><p><em>2 syöntikypsää avokadoa</em></p><p><em>rucolaa</em></p><p> Valuta katkaravut siivilässä ja taputtele ylimääräinen kosteus talouspaperiin.</p><p>Sekoita kastikkeen aineet keskenään kulhossa. Kääntele katkaravut joukkoon.</p><p>Halkaise avokadot, poista kivi. Nostele avokadot annoslautasille. Veistä pohjan kuoresta pala pois, niin ne pysyvät paremmin pystyssä.</p><p>Täytä siemenkolo katkarapuseoksella, koristele rucolalla.</p><p>Tarjoa alkupalana tai brunssipöydässä.</p><p><strong>Vuohenjuustotäytteiset bataatit</strong></p><p>4–6 annosta</p><p><strong> </strong><em>2–3 (noin 1 kg) bataattia</em></p><p><em>1 rkl ruokaöljyä</em></p><p><em>1 prk (150 g) pehmeää vuohenjuustoa</em></p><p><em>1 dl ranskankermaa</em></p><p><em>2 rkl voita</em></p><p><em>1–2 rkl sitruunamehua</em></p><p><em>1 rkl timjamia silputtuna</em></p><p>1 tl suolaa</p><p>½ tl mustapippuria</p><p> Pinnalle:</p><p><em>2 rkl paahdettua sipulirouhetta</em></p><p><em>timjamia</em></p><p> Pese bataatit juuresharjalla ja kuivaa ne. Halkaise bataatit pituussuunnassa kahtia, hiero niihin öljyä ja nosta uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin.</p><p>Kypsennä bataatteja 200 asteessa noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla pistämällä.</p><p>Koverra bataattien pehmeä sisus mahdollisimman kuumana lusikalla kulhoon. Ole varovainen, jotta saat kuoret pysymään ehjinä. Säästä kuoret.</p><p>Soseuta sisus sähkövatkaimella. Lisää joukkoon juusto pieninä nokareina, ranskankerma, voi, sitruunamehu ja mausteet. Vatkaa seos kuohkeaksi. Tarkista maku.</p><p>Lusikoi bataattisose takaisin kuoriin ja kuumenna uudestaan uunissa, noin 10 minuuttia.</p><p>Ripottele pintaan paahdettua sipulirouhetta ja timjamisilppua. Tarjoa sellaisenaan tai liharuokien lisäkkeenä.</p> .<p><strong>Hasselbackan valkosipuliset parmesaaniperunat</strong></p><p>4 annosta</p><p> <em>8 pientä yleisperunaa (keltainen pussi)</em></p><p> Maustevoi:</p><p><em>50 g voita</em></p><p><em>2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna</em></p><p><em>2 rkl persiljaa silputtuna</em></p><p><em>1 tl suolaa</em></p><p><em>½ tl pippurisekoitusta</em></p><p> Päälle:</p><p><em>½ dl parmesaaniraastetta</em></p><p> Pese perunat huolellisesti juuresharjalla.</p><p>Leikkaa ohutteräisellä veitsellä perunoihin viiltoja parin millin välein niin, että perunat pysyvät koossa.</p><p>Viipalointia helpottaa, jos laitat leikkuulaudalle esimerkiksi kaksi puista syömäpuikkoa perunan ylä- ja alapuolelle. Puikot pysäyttävät veitsen liikkeen, ja pohja pysyy ehjänä. Samaan tapaan toimii puukauha, jolle asetat perunat viipaloitavaksi.</p><p>Sekoita pehmeään voihin valkosipulit, persiljasilppu ja mausteet. Painele seos perunoiden pintaan ja nosta perunat uunivuokaan. Ripottele päälle parmesaaniraaste.</p><p>Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.</p><p><strong>Kookos-mangoriisi</strong></p><p>4–6 annosta</p><p> <em>1½ dl jasmiiniriisiä</em></p><p><em>1 dl vettä</em></p><p><em>ripaus suolaa</em></p><p><em>1 prk (400 g) kookosmaitoa</em></p><p><em>½ dl fariinisokeria</em></p><p><em>1–2 tähtianista</em></p><p><em>1 kanelitanko</em></p><p><em>2 syöntikypsää mangoa</em></p><p><em>½ limettiä</em></p><p> Huuhtele riisit siivilässä juoksevan kylmän veden alla.</p><p>Kuumenna vesi kattilassa, lisää riisit ja ripaus suolaa. Sekoittele, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.</p><p>Lisää kookosmaito, sokeri, tähtianis ja kanelitanko. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 12 minuuttia. Jätä jäähtymään kattilaan vartiksi. Poimi kanelitanko ja tähtianis pois keittiöpihdeillä.</p><p>Leikkaa mangot pitkittäin kahteen puoliskoon litteän kiven kummaltakin puolelta. Ruuduta hedelmäliha juuresveitsellä kuoressaan, käännä kuori kuperaksi ja irrota palat.</p><p>Leikkaa pehmeät osat siemenen ympäriltä, kuori ja paloittele. Jätä osa hedelmäpaloista koristeeksi ja soseuta loput mangot sauvasekoittimella.</p><p>Kääntele hedelmäsose riisiseokseen, mausta limettimehulla ja jaa annosmaljoihin. Koristele mangopaloilla ja limetin kuoriraasteella.</p>