Tassutteleeko lemmikkisi laittomissa paikoissa? – Koirat on pidettävä kytkettynä tästä päivästä eteenpäin myös maaseudulla

Mikaela Mielosella on yhteensä viisi chihuahua-rotuista koiraa. Ne ulkoilevat aina kytkettynä talutushihnaan, kuten järjestyslain mukaan taajama-alueilla kuuluukin.
Mikaela Mielosella on yhteensä viisi chihuahua-rotuista koiraa. Ne ulkoilevat aina kytkettynä talutushihnaan, kuten järjestyslain mukaan taajama-alueilla kuuluukin.
Kuva: Jarno Pellinen

Viisi pienen pientä koiraa pastellisävyisissä takeissaan erottuvat väriläiskänä lumisessa ympäristössä.

Omistajansa Mikaela Mielosen kanssa ulkoilevat chihuahuat vaikuttavat terhakoilta tapauksilta. Mikään määrä terhakkuutta ei kuitenkaan riitä, jos muutaman kilon painoisen pikkukoiran kimppuun hyökkää äkkiarvaamatta monta kymmentä kertaa painavampi lajitoveri.

Niin ei ole toistaiseksi vielä käynyt, mutta läheltä piti -tilanteita sattuu Mielosen mukaan tasaisin väliajoin.

– Koiria ulkoilutetaan vapaana ihan säännöllisesti. Lisäksi aika usein tulee vastaan sellaista, että koira pidetään vapaana, mutta laitetaan kiinni vastaantulijan kohdalla. Olen silloinkin vähän paniikissa. Ei sitä koskaan tiedä, jos jotain sattuu ennen koiran kytkemistä, Mielonen sanoo.

Järjestyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettynä taajamassa. Mielonen on yrittänyt mainita asiasta kohtaamilleen vapaan olevien koirien omistajille, mutta yritykset eivät ole tuottaneet toivottua tulosta.

Aiheesta joko vaietaan tai väitetään omaa lemmikkiä lähes pyhimykseksi.

– Minulle on perusteltu vapaana ulkoiluttamista muun muassa sillä, että koira on niin kiltti, Mielonen kertoo.

Mikaela Mielosen chihuahuat vaikuttavat terhakoilta tapauksilta. Ulkoillessaan omistajansa kanssa ne kohtaavat säännöllisesti irrallaan liikkuvia koiria. Toistaiseksi kohtaamisista on selvitty säikähdyksillä.
Mikaela Mielosen chihuahuat vaikuttavat terhakoilta tapauksilta. Ulkoillessaan omistajansa kanssa ne kohtaavat säännöllisesti irrallaan liikkuvia koiria. Toistaiseksi kohtaamisista on selvitty säikähdyksillä.
Jarno Pellinen

Laki ei tunne kilteille koirille myönnettyjä erivapauksia. Ne on pidettävä taluttimen päässä yhtä säntillisesti kuin arvaamattomammat tassuttelijat.

Koska näin ei välttämättä aina tapahdu, Mielonen on laatinut suunnitelman vaaratilanteiden varalle.

– Kaikki viisi koiraa eivät mahdu syliin. Olisin kuitenkin valmis puolustamaan niitä muulla tavalla. En todellakaan jäisi seisomaan, jos vapaana oleva koira hyökkäisi omien koirieni kimppuun, Mielonen sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omaansa saa puolustaa

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisarion Vesa Toivasen mukaan vapaana olevan koiran hyökkäys toista koiraa kohtaan on rikos.

Hyökkäyksistä on syytä ilmoittaa poliisille, joka käsittelee ne tapauskohtaisesti.

Yksilöllistä harkintaa tarvitaan, koska ilmoituksen tekemiselle ja siihen reagoimiselle ei ole olemassa yhtä kaavaa.

– Siihen on hirveän vaikea antaa yleistä toiminta-ohjetta, Toivanen sanoo.

Jos vapaana oleva koira hyökkää Ihmisen kimppuun, astuvat voimaan hätävarjelua koskevat säännöt.

– Hyökkäävälle koiralle saa siinä tilanteessa tehdä, mitä pystyy.

Kaikki viisi koiraa eivät mahdu syliin. Olisin kuitenkin valmis puolustamaan niitä muulla tavalla, Mikaela Mielonen sanoo.
Kaikki viisi koiraa eivät mahdu syliin. Olisin kuitenkin valmis puolustamaan niitä muulla tavalla, Mikaela Mielonen sanoo.
Jarno Pellinen

Hätävarjeluun vetominen onnistuu tilanteissa, joissa vähintään yksi tapahtumien osapuolista on ihminen. Koiran hyökkäystä toista koiraa vastaan taas tarkastellaan pakkokeinolainsäädännön mukaisesti.

Omaa lemmikkiään saa puolustaa, mutta Toivonen ei ota kantaa puolustuksessa käytettäviin välineisiin.

– Se varmaan koeponnistetaan jossain vaiheessa oikeudessa, että miten sellaisessa tilanteessa toimivan ihmisen tekoon suhtaudutaan, Toivonen sanoo.

Vapaana liikkuessaan lajitoverinsa kimppuun käyneen koiran omistaja on joka tapauksessa velvollinen korvaamaan lemmikkinsä aiheuttamat vahingot.

– Jos pääsemme selvittämään hyökänneen koiran omistajan, on hän vastuussa koiransa tekemisistä, Toivanen sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastedes lähimetsäänkin vain kytkettynä

Vaikka vapaana oleva koira ei hyökkäilisi toisten koirien tai ihmisten kimppuun, voi se aiheuttaa muita vahinkoja.

Niistä merkittävimpiin kuuluu luonnonvaraisten eläinten häiritseminen. Suurimmillaan haitta on keväällä ja kesällä, jolloin monet luonnoneläimet saavat poikasensa.

Esimerkiksi elämänsä ensimetrejä ottavan eläinlapsen näkeminen saattaa laukaista koiran saalisvietin. Niin voi tapahtua, vaikka koira olisi kotioloissa miten lauhkea hyvänsä.

– Osalla koiranomistajista tuntuu olevan sellainen harhakuvitelma, että oma lemmikki ei ole petoeläin. Totuus on, että jos vaikka jäniksenpoikanen lähtee pomppimaan maastossa, saalistusvietti laukeaa helposti. Silloin myös ohjaajan komennot saattavat unohtua, Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen sanoo.

Osalla koiranomistajista tuntuu olevan sellainen harhakuvitelma, että oma lemmikki ei ole petoeläin.
Esa Kukkonen

Jotta luonnonvaraiset eläimet saavat lisääntyä ja kasvattaa jälkikasvunsa rauhassa, tulee koirat pitää kytkettynä myös taajamien ulkopuolella maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään asti.

Kiinnipitoajaksi nimetyn ajanjakson aikana koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella. Koiraa ei saa päästää edes mökkinaapurin metsään, vaikka siihen olisi maanomistajan lupa.

– Varsinkin kaupungistumisen myötä on yleistynyt käsitys, jonka mukaan taajaman ulkopuolella voi maastossa laskea koirat irti. Näin ei todellakaan ole, Kukkonen muistuttaa.

Kiinnipitoajan ulkopuolellakin koira on lähtökohtaisesti pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Sen saa päästää vapaaksi maastoon vain, jos maanomistajan tai alueen metsästysoikeuden haltija on antanut siihen luvan.

Kukkosen mukaan kiinnipitovelvollisuudesta saa lipsua vain poikkeustapauksissa. Sellaisia ovat muun muassa eri viranomaisten virkakoirat sekä erilaiset koirien kokeet kuten noutajien taipumusta vesilintujen noutamiseen mittaavat testit.

Fakta: Jos vapaana liikkuva koira lähestyy koiraasi

  • Suurin osa koirista ei käyttäydy aggressiivisesti. Epävarmalta tai vihaiselta näyttävä koira saattaa olla itse asiassa vain arka.

  • Luontainen reaktio on nostaa pienikokoinen koira syliin. Usein olisi kuitenkin parempi varmistaa oman koiran hallinta.

  • Yritä saada koirasi esimerkiksi istumaan taaksesi kaikessa rauhassa tai jalkojen väliin, mihin koira helposti rauhoittuu.

  • Lähestyvää vierasta koiraa voi yrittää puhutella rauhallisesti ja komentaa menemään pois.

  • Suurimmat virheet tilanteessa ovat katsekontaktin ottaminen, käsillä huitominen, kiljuminen ja pakoon juokseminen.

  • Yksinkertaista ja takuuvarmaa keinoa ei ole, koska tilanteet ja koirat ovat erilaisia.

Lähde: Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje