Arki ja hyvinvointi

Työttömyys, yksinäisyys ja päihteet hyvinvoinnin uhkia myös pohjalaismaakunnissa – sote-odotukset heikentyneet

Työttömyysluvut ovat matalat, mutta työttömyys on silti yksi hyvinvointia uhkaavista tekijöistä pohjalaismaakunnissa. Arkistokuva.
Työttömyysluvut ovat matalat, mutta työttömyys on silti yksi hyvinvointia uhkaavista tekijöistä pohjalaismaakunnissa. Arkistokuva.
Kuva: Jaakko Elenius
  • Markku Kulmala
Jaa artikkeli

Pohjalaismaakuntien asukkaiden hyvinvointia uhkaavat erityisesti työttömyys, yksinäisyys, päihteet ja mielenterveysongelmat.

Tätä mieltä ovat eri alojen ammattilaiset, joiden vastausten pohjalta on valmistunut tuore alueellinen hyvinvointibarometri.

Väestöryhmittäin hyvinvoinnin kehityksessä on eroja, ja erityisesti mielenterveysongelmaisten ja yksinasuvien tilanne on heikentynyt. Osittain syynä on ajankohtainen koronatilanne.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan asukkaiden hyvinvointia selvitettiin nyt neljännen kerran laajalla kyselytutkimuksella. Kyselyn toteutti konsulttiyhtiö FCG.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mielenterveyden ongelmat lisääntyneet

Maakunnittain yleinen kuva on yhdenmukainen, mutta ongelmien painottumisessa on eroja. Kyselyyn vastanneet kutsuttiin marraskuussa myös maakunnallisiin keskustelutilaisuuksiin.

Etelä-Pohjanmaalla heikoimmassa asemassa ovat asunnottomat, ylivelkaantuneet, työkyvyttömät, päihdeongelmaiset ja työttömät. Mielenterveysongelmaisten hyvinvoinnin tila nähdään aikaisempaa huonompana.

Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, mutta resursseja joudutaan keskittämään akuutteihin tapauksiin. Koska ennaltaehkäiseviä palveluja ei ole tarpeeksi, ongelmat kasaantuvat.

Mielenterveysongelmaiset ovat usein myös moniongelmaisia. Yksinäisyys on ikäihmistenkin kasvava ongelma.

Terveysasiat tulevat aiempaa selvemmin esiin työllistämispalveluissa, ja korona-aika on lisännyt myös pitkäaikaistyöttömyyttä. Järjestöjen tukitoimintaa on kuitenkin tarjolla, ja siitä tarvitaan ammattilaisten mielestä tietoa.

Myös Pohjanmaalla mielenterveysongelmaisten tilanne on heikentynyt, ja heikoimmilla ovat ylivelkaantuneet, asunnottomat ja päihdeongelmaiset.

Maahanmuuttajien integroituminen ei ole aina edennyt, ja syynä on usein kielitaidon puute.

Hyvinvointialueiden tulisi ammattilaisten mielestä varmistaa erityisesti heikoimmassa tilanteissa olevien palvelut, ja palveluja olisi räätälöitävä asukkaiden tarpeisiin perustuen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansa voi nyt paremmin kuin vuonna 2009

Kyselyn perusteella väestön yleinen hyvinvointi on säilynyt vuoden 2017 tasolla, ja kaikissa väestöryhmissä se on parempi kuin vuonna 2009. Ainakin vammaisten, lapsiperheiden ja maahanmuuttajien asema on parantunut selvästi reilussa kymmenessä vuodessa.

Mielenterveysongelmaisten hyvinvointi on kuitenkin heikentynyt edellisestä tutkimusvuodesta 2017. Palvelujen tarjonta ei ole kasvanut samaa tahtia kuin mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Saatavuutta rajoittaa myös pula osaavasta henkilöstöstä.

Yksinäisyydestä johtuvien ongelmien koetaan lisääntyneen, samoin päihteiden ongelmakäytön. Yksin asuvien hyvinvointia on laskenut osaltaan myös koronaepidemia.

Vaikka työttömyys on kokonaisuutena vähentynyt vuodesta 2017, pitkäaikaistyöttömyys on edelleen vaikea ongelma, koska siihen liittyy usein fyysisiä terveysongelmia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Odotukset ristiriitaisia

Vastaajat odottavat palvelujen saatavuuden paranevan Etelä-Pohjanmaalla ainakin perusopetuksessa, liikuntapalveluissa ja varhaiskasvatuksessa. Joukkoliikenteen ja pankkipalvelujen sekä poliisin ja pelastustoimen palvelujen arvioidaan taas heikkenevän.

Pohjanmaalla parannusta odotetaan liikuntapalveluihin, päivittäistavarakauppaan ja peruskouluun, mutta heikennystä pelätään ainakin joukkoliikenteessä ja verohallinnon palveluissa sekä poliisin ja pelastustoimen palveluissa.

Sote-uudistus vaikuttaa runsaan kolmanneksen mielestä paljon toimintaan seuraavan neljän vuoden aikana. Yllättäen myönteisesti ajattelevien osuus on kuitenkin pienentynyt vuodesta 2017.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli