Väitös: Verenpainetaudin ja suolistobakteerien välillä on yhteys – Riskiä voi pienentää elintavoilla

Joonatan Palmu halusi selvittää, tarjoavatko uudet tutkimusmenetelmät uutta tietoa kohonneesta verenpaineesta suomalaisissa väestöaineistoissa. Arkistokuva.
Joonatan Palmu halusi selvittää, tarjoavatko uudet tutkimusmenetelmät uutta tietoa kohonneesta verenpaineesta suomalaisissa väestöaineistoissa. Arkistokuva.
Kuva: Eetu Sillanpää
Jaa artikkeli

Vaasalaissyntyisen Joonatan Palmun väitöstutkimus tukee käsitystä verenpainetaudin ja suolistobakteerien välisestä yhteydestä. Asian kansanterveydellistä merkitystä ei kuitenkaan voi vielä arvioida.

Aiempi tautiopillinen ymmärrys on perustunut pääasiassa eläinkokeisiin, mutta niiden tulokset eivät ole aina laajennettavissa ihmisiin. Tutkimusryhmä onnistui ensimmäisten joukossa raportoimaan yhteyksiä myös suurissa ihmispopulaatioissa.

Palmun kotimainen tutkimusaineisto on peräisin 20 vuoden takaa silloisen Kansanterveyslaitoksen (nykyään THL) keräyksistä.

– Silloin on oltu riittävän fiksuja, että kerättyjä ulostenäytteitä on säilötty pakastimeen.

Koska aikaa on kulunut, ihmisiin liittyviä potilastietoja on pystytty linkittämään yhteen. Yhtäkkiä onkin arvokasta, että aineisto on niin vanhaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Näytteet analysoitu Yhdysvalloissa

Kohonnut verenpaine on merkittävin maailmanlaajuisesti terveitä elinvuosia vähentävä tekijä. Lukuisista verenpainetaudin riskitekijöistä osaan on mahdollista vaikuttaa elintavoilla, mutta osa on synnynnäisiä.

– Ymmärrys verenpainetaudin synnystä ja kehityksestä on vielä puutteellinen. Se luo haasteita myös lääkekehitykselle.

Lääketeollisuus on Palmun mukaan keskittynyt enemmän vanhojen lääkeaineiden yhdistelmätablettien kehittämiseen kuin varsinaisten uusien lääkeaineiden etsimiseen.

Nykyään verenpainetaudin tautiopillista perustaa voidaan tutkia laajoissakin aineistoissa kustannustehokkaasti. Uusia biomolekyylien tutkimusmenetelmiä kutsutaan omiikoiksi.

– Keskeisintä väitöskirjassani oli selvittää, tarjoavatko nämä menetelmät uutta tietoa kohonneesta verenpaineesta suomalaisissa väestöaineistoissa.

Uusi tutkimusmenetelmä mahdollistaa liukuhihnamaisen näytteiden käsittelyn. Se on kuitenkin niin uusi, että näytteiden analysointi on tehtävä Yhdysvalloissa yhteistyökumppanin laboratoriossa. Toistaiseksi näytteiden lähettäminen sinne on halvempaa kuin teknologian toteuttaminen Suomessa.

Vahvalle yhteydelle lisätukea

Ravinnon suolamäärä vaikuttaa isäntälajin lisäksi myös suolistobakteerien elinolosuhteisiin. Toisaalta osa suolistobakteerien aineenvaihduntatuotteista päätyy isäntälajin verenkiertoon ja vaikuttaa soluprosesseihin.

Palmu tutki väitöskirjassaan myös verenkierrossa kulkevien pienten rasvaliukoisten tulehdusvälittäjäaineiden yhteyttä verenpainetautiin. Näiden eikosanoidien tutkimus tukee vahvaa yhteyttä.

Eikosanoidit saattavat ohjata kroonista matala-asteista tulehdustilaa, eivätkä ne siten ole vain sen olemassaolosta kertova mittari.

– Tutkimme myös laajahkon verenkierron aineenvaihduntatuotteiden paneelin merkitystä verenpainetaudin kehittymiselle. Käytimme sekä perinteisiä tilastollisia menetelmiä että koneoppimismalleja.

Tulosten perusteella seerumin rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt, erityisesti korkea LDL- ja VLDL-kolesteroli, kytkeytyvät verenpainetaudin ilmaantuvuuteen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fysiikan kautta lääketieteeseen

LL, FM Joonatan Palmu esittää sisätautiopin alan väitöskirjansa ”Metabolomics and metagenomics in hypertension” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 10.6.2022 kello 12.00 (SH-auditorio, TYKS rak. 11A).

Vastaväittäjänä toimii professori Johan Sundström (Uppsalan yliopisto) ja kustoksena professori Teemu Niiranen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöstä voi seurata myös etänä (linkki yliopiston verkkosivuilla).

Joonatan Palmu pääsi ylioppilaaksi Vaasassa vuonna 2004. Hän opiskeli sen jälkeen fysiikkaa, mutta vaihtoi alaa lääketieteeseen. Hän työskentelee tällä hetkellä vuorottain tutkimuksen parissa ja käytännön lääkärintyössä Turun kaupunginsairaalan sisätautiosastolla.

Joonatan Palmu
Joonatan Palmu
Turun yliopisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje