Arvio: Faith No More veti konstailemattoman peruskeikan

Vaihtoehtorockin sanansaattajaksi sanotun Faith No Moren (FNM) ensimmäiset ääninäytteet päälavan yleisölle tarjoili yhtyeen alkuperäisjäsen Roddy Bottum, joka takoi koskettimistaan ilmoille Motherfuckerin kuolinkouristuksilta kuulostavat ensisävelet. Tuoreelta pitkäsoitolta singleksikin lohkaistu biisi aloitti odotetusti setin, mutta lyhennettynä liveversiona.

Alusta lähtien kävi selväksi, ettei härmiin flirttailemaan ole tultu, FNM syöksyi biisilistansa kimppuun ilman esileikkejä. Konstailematon keikka kuulosti rehdin raa’alta rockilta, joka palasi hetkeksi marginaalista taas massojen ulottuville. Charmantisti harmaantuva ja hieman edellisestä vuoden –95 Provinssi-keikasta äijääntynyt vokalisti Mike Patton esitteli amerikkalaisten äänijänteidensä notkeutta karjumalla välillä death metalia ja palasi pian yhtä luontevasti balladimaisiin tunnelmiin, joissa pysyteltiin totutusti yleisön kädet heilumaan saaneen Easy-kappaleen ajan. Muutaman otteeseen vokalisti lauloi poliisimegafonin välityksellä.

Kalifornialaispoppoolle ominaisia funkkaavia bassokuvioita esitteli Evidence-kappaleessa Billy Gould, joka on viisikon perustajajäsen rastoistaan tunnetun rumpalin Mike Bordinin ja Bottumin lisäksi.

FNM tarjoili varmasti suurin piirtein ne hitit ja uutuudet, mitä keski-ikäinen fanikunta halusi kuulla. Mihinkään jammailusessioihin bändi ei kuumennut, vaan kappaleiden kesto säilyi kliinisen lyhyinä. Vaikka Patton on ensisijaisesti yhtyeen laulaja ja lauluntekijä yhdessä basisti Gouldin kanssa, on hänet opittu tuntemaan keikoilla myös lupsakkaana vitsiveikkona. Nyt enimmät puheet piti kuitenkin kosketinsoittaja Bottum, joka kysyi välillä tahtooko yleisö lisää ja löi lisää vettä kuivuneen kentän myllyyn epäilemällä, etteivät he saaneet perjantain Bråvallan keikalta yhtään ystävää. Samalla heitettiin toive ymmärrettäisiinkö hyvän päälle Suomessa hieman paremmin.

Parhaimmillaan 47-vuotias Patton oli laulaessaan keski-iän kriiseistä Midlife Crisissa, jonka yhteydessä mies esitteli oivia viheltäjän lahjojaan. Tätä ennen kuultiin kuitenkin se pattonimainen väsynyt vitsi, kun hän kysyi sanoin ja elein, onko kukaan festivaalivieraista innostunut kuseksimaan esiintymiskentän takaosassa sijaitsevan maailmanpyörän huipulta.

FNM ei pahemmin yllättänyt jos ei flopannutkaan lauantain pääesiintyjänä Provinssissa. Mihinkään vallan raivokkaaseen vimmaan bändi ei yleisöään ruoskinut, mutta kenttäväki eli kuitenkin mukana aina encoreihin saakka, jotka alkoivat pomppufiilistä luoneella Digging the Gravella.

Ihmisiä hemmoteltiin vuoden 2015 Provinssissa spektaakkelimaisilla pyroilla, raketeilla, lasereilla ja paperisilpulla, mutta sellaiseen nannaan tykästyneet joutuivat sunnuntaita vasten yötä pettymään. Päälavan taustaa koristi jättimäinen valkoinen lakanan ja sopivan hirtehisen ristiriidan etuosaan lavaa loivat muhkea diskopallo, joka sai vastapainokseen valtavat hautajaiskukka-asetelmat, joita aseteltiin pitkin lavaa.

Valkoiseen pukeutuneille FNM:n hautausurakoitsijoille tämä riitti rekvisiitaksi.

HEIKKI PELTOKANGAS

Kommentoi