Ella Junnila avasi Suomen mitalitilin nuorten EM-yleisurheilussa

GÄVLE

Ella Junnila hyppäsi korkeudessa pronssia yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsin Gävlessä. Junnilan pronssi tuli tuloksella 192.

Junnila yritti kolmesti Suomen ennätystulostaan sivuavasta korkeudesta 195, mutta tuloksetta. Junnila hyppäsi SE:nsä heinäkuun alussa Tampereella.

Junnilan mitali on Suomelle ensimmäinen Gävlen EM-kisoissa. Kisat päättyvät huomenna.

Junnila meni yli 192:n ensimmäisellään. Suomalaishyppääjällä oli jännittävät paikat 180:ssa, jonka hän ylitti lopulta vasta kolmannellaan.

Euroopan mestariksi pomppasi Ukrainan Julia Levtshenko tuloksella 197. Hopealle tuli Junnilan kanssa samalla tuloksella Saksan Christina Honsel, mutta hänellä oli vähemmän pudotuksia kuin suomalaisella.

Muissa illan finaalilajeissa sinivalkoiset värit eivät palkintopallille kivunneet. Miesten keihäässä Toni Keränen sijoittui seitsemänneksi ja Lassi Saarinen kahdeksanneksi. Miesten moukarissa Aaron Kangas heitti viidenneksi, Aleksi Jaakkola seitsemänneksi ja Roope Auvinen kymmenenneksi. Miesten seipäässä Urho Kujanpää oli yhdeksäs.

Naisten kuulassa Eveliina Rouvali oli kahdeksas.

Viivi Lehikoinen aitoi kauden kärkiajalla EM-finaaliin

Monissa nuorten arvokisoissa koulittu aitajuoksija Viivi Lehikoinen otti 400 metrin aitajuoksun kotimaisella kärkiajalla 22-vuotiaiden EM-kisojen finaalipaikan. Lehikoinen kohensi Gävlessä kärkitulostaan puoli sekuntia aikaan 58,02 lauantaina.

Lehikoinen oli välierien aikavertailussa seitsemänneksi nopein.

–  Kova erä. Oli pakko lähteä kovaa, ja lopussa aidat tuntuivat kyllä vastuksilta, Lehikoinen kertasi juoksua Urheiluliiton tiedotteessa.

–  En ole aikaan hirveän tyytyväinen, mutta finaalipaikkaan kyllä.

Finaalista Lehikoinen ennustaa rajua kamppailua.

–  Jokaisella on alla kaksi kovaa juoksua ja ne tuntuvat. Finaalista tulee taistelujuoksu, jossa voi tapahtua mitä vain.

Gävlen finaali on Lehikoisen neljäs nuorten eri ikäluokissa. Hänellä on mitalit 19- ja 17-vuotiaiden EM-kisoista.

Koilahti ponnisti korskealla vastatuulihypyllä EM-finaaliin

Yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisajärjestäjät säikyttelivät onnistumatta pituushyppääjä Taika Koilahtea lauantain karsinnassa. Järjestäjät merkitsivät Koilahden toisen kierroksen hypyn aluksi ruksilla, mikä pakotti suomalaisen käyttämään kaikki kolme karsintahyppyään.

Koilahti kimposi tammilankulta tulokseen 648 toisella hyppykierroksella 1,6 sekuntimetrin vastatuulessa. Kolmannellaan hän sai tuloksen 624, ja molemmat tulokset olisivat riittäneet finaalipaikkaan.

Ranskan Hilary Kpatcha voitti karsinnan tuloksella 681. Saksan Merle Homeier oli toiseksi paras tuloksella 652. Koilahti oli kolmas, kun toisen kierroksen tulos lopulta hyväksyttiin pöytäkirjoihin.

Lippumies ei nostanut Koilahden hypyn jälkeen punaista eikä valkoista lippua, mutta tulos kuitenkin mitattiin.

–  Siinä oli vahalla niin kuin viiva, mutta piikkarista ei jää sellaista jälkeä, Koilahti selitti sekaannusta Urheiluliiton tiedotteessa.

Tuuli teki temppujaan

Koilahti hyppäsi kolmannen yrityksensä tulosta varmistellen.

–  Otin askelmerkkiä taaksepäin, etten varmasti astu sitä yli, Koilahti kertoi viimeisestä hypystään.

Tuuli pyöri karsinnassa niin, että se oli välillä mukavasti myötäinen ja välillä pahasti vastaan. Esimerkiksi Homeier sai hyppyynsä 2,1 sekuntimetrin myötätuulen.

Koilahti ei halunnut ennustella finaalin tuloksia, mutta vahvisti kilpailevansa hyvissä tunnelmissa.

–  Ei tässä tarvitse stressata. Ei kunto ole mihinkään kadonnut, Koilahti totesi.

Elina Kinnunen saavutti finaalipaikan keihäskarsinnassa

Keihäänheittäjä Elina Kinnunen nakkasi tuloksen 53,43 alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailujen keihäskarsinnassa Ruotsin Gävlessä. Hän oli karsinnan kuudes ja eteni huomenna järjestettävään finaaliin.

–  Finaalin kolmella ensimmäisellä heitolla tavoite on päästä mukaan kolmelle viimeiselle kierrokselle. Jos sinne pääsee, haetaan mitalia, Kinnunen kertoi tiedotteessa.

Karsinnassa hän latasi parhaan tuloksensa ensimmäisellä heitollaan.

–  Halusin heittää ensimmäisellä sellaisen hyvän ja rennon heiton. Kun sen jälkeen tiesin, että finaalipaikka on luultavasti varma, ne kaksi muuta olivat sitten sellaisia perusheittoja, Kinnunen tuumi.

Etevin oli Saksan Annika Fuchs, joka oli omilla kymmenmetriluvuillaan tuloksella 61,06. Turkin Eda Tugsuz mittautti karsinnassa 55,94 ja Italian Sara Zabarino 55,16. Kinnusen ennätys on tältä kesältä 55,41.

–  Kropassa on sellainen tunne, että siellä on vielä metrejä, Kinnunen lupasi.

Suomen toinen yrittäjä Suvi Kemppainen heitti karsinnassa vain 47,17 ja oli 18:s. Hän jäi finaalipaikasta yli kolme metriä.

Kommentoi