76-vuotias teräsvaari Esko Ketola lähti hakemaan postia joulukuussa 2016, kun jotain dramaattista tapahtui – "Ajattelin, että olen nyt loppu"

Maailman vahvin 76-vuotias teräsvaari ja elokuvatähti Esko Ketola kävelee Hietamäentiellä Seinäjoen Nurmossa. Ilkka julkaisee pääsiäispyhien aikaan uudelleen takavuosien kiinnostavimpia juttuja.

Samalla tiellä oli päättyä hänen elämänsä dramaattisesti joulukuussa 2016.

Ketola oli lenkillä kotitalonsa lähellä olevalla pururadalla.

– Ajattelin, onko peruskuntoni heikko ja lähdin oman katuni päästä alkavalle pururadalle. En päässyt kuin pururadan päähän, kun jo silloin kiristi rintaa. Huomasin, että nyt asiat eivät ole kunnossa.

Rintapistokset olivat niin kovia, että Ketola joutui istahtamaan pienelle kivelle.

–Istuin ja mietin maailman menoa. Ajattelin, ettei tästä tule enää mitään.

Ketola istui kivellä noin 5–10 minuuttia, minkä jälkeen hän lähti kävelemään kotiinsa. Rinnassa alkoi tuntua uudestaan kipua.

– Ajattelin, että olen nyt loppu.

Lopulta Ketola sai käveltyä kotiinsa. Kun hän seuraavana päivänä meni hakemaan postia postilaatikosta, rinta alkoi jälleen oireilla.

– Sanoin vaimolleni, että nyt asiat eivät ole niin kuin pitää.

Vaimo kysyi mieheltään, pitääkö mennä lääkäriin. Ketola ei halunnut mennä, koska luuli, että rintakivut menevät ohi.

– Hän kuitenkin meni minulta salaa soittamaan lääkäriin tai terveyskeskukseen. Kun he kuulivat oireeni, he käskivät tulla heti.

Pallolaajennuksesta oli vapautunut peruutuspaikka.

– Ranteestani laitettiin putki, ja he pääsivät sydämeen asti, kun lääkäri häipyi äkkiä jonnekin.

Ketolan mukaan lääkäri haki paikalle toisen lääkärin.

– He katsoivat yhdessä, ettei täällä ole mitään pallolaajennushommia, vaan täällä on pahin mahdollinen. Pääsuoni on lähes tukossa. Kuulemma pari prosenttia meni enää verta sydämeeni. Se oli 86 minuuttia pysähdyksissä. Jos olisin ollut kotona, se olisi mennyt tukkoon ja olisi suuri mahdollisuus, etten olisi enää tässä.

 

Ketola leikattiin Tampereella 12. joulukuuta. Kotiinsa hän pääsi Seinäjoen sairaalan kautta vähän ennen joulua.

– Vaimoni on hyvin huolehtivainen. Hänestä on hyötyä, kun hän katsoo perääni ja passaa aina hyvin. Hänellä on myös melkein jokaiseen asiaan jotain sanottavaa, mutta hän pelasti henkeni kaksi kertaa viime vuonna, Ketola sanoo hiljaa.

Päästyään sairaalasta hän alkoi nostella pikku hiljaa rautaa kotinsa terassilla. Nosti, vaikka oli pakkasta.

Ketola kuntoutui uskomattomasti ja taisteli Tshekin MM-kisoissa neljä MM-kultaa ja maailmanennätystä 2017: jalkakyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastanostossa ja niiden yhteistuloksessa.

Hänestä tehty Teräsvaari-elokuva on päässyt nyt myös Kiinan markkinoille. Videolla Ketola kertoo, että aikoo kirjoittaa itsestään kirjan.

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2017. Ilkka julkaisee pääsiäispyhien aikaan uudelleen takavuosien kiinnostavimpia juttuja.

Kommentoi