EM-kisat ja olympiakarsinta siintävät Petra Ollin silmissä

KUORTANE

Kuortaneen urheiluopistolla harjoittelee hyväntuulinen Petra Olli, 25. Kysyttäessä vointia irtoaa Lappajärven Veikkojen vääntäjältä tuttua huumoria.

–  No minkälainen luulet sen olevan joulun ja vuodenvaihteen jälkeen, sitä voi vai miettiä, Olli vitsailee.

Huulenheiton jälkeen Olli toteaa kunnon olevan hyvä ja motivaation kohdallaan. Hänelle oli erittäin tärkeää päästä joulukuussa kahdeksi viikoksi Kiinaan leireilemään.

–  Se oli niin harjoituksellisesti kuin henkisesti merkittävää, sillä leiri sujui ilman terveysongelmia. Leiri oli myös toivotun rankka, sillä painimme kerrallaan kolmen tunnin sessioita.

Viime syksyä vuoden 2018 maailmanmestari kuvailee muutoin erittäin rankaksi, sillä MM-kisat olympiapaikkajahteineen oli pakko jättää väliin terveysongelmien vuoksi.

–  Vatsavaivat olivat viimeinen niitti kisahaaveille. Päätös poisjäännistä oli rankka paikka, kova työ valui jälleen kerran hukkaan ilman mahdollisuutta mitata ulos harjoittelun tulosta.

–  Paluu arkeen vaati pohjalaista jääräpäisyyttä ja periksiantamattomuutta. Olen samalla hyvin kiitollinen lähipiirilleni siitä, että jaksoivat tukea ja kannustaa, Olli sanoo.

Raju rypistys edessä

Olli palaa kisamolskille 17. tammikuutta Italiassa käytävässä kansainvälisessä turnauksessa. Eteläpohjalaisen edellinen virallinen ottelu oli viime keväänä, kun hän nappasi EM-pronssia Bukarestissa.

–  Olo on kieltämättä hieman jännittynyt, sillä edellisestä ottelusta on aikaa, mutta eiköhän rytmi löydy nopeasti, sanoo 65-kiloisissa nähtävä Olli.

Helmikuussa ohjelmassa ovat Roomassa Italiassa käytävät EM-kisat. Olli haluaa menestyä siellä, vaikka tärkeimmät kisat odottavat vielä hieman myöhemmin.

–  Eihän arvokisoihin lähdetä koskaan muuta kuin menestymään, eli EM-kisat ovat tärkeä pysäkki. Silti on selvää, että päätähtäin on hieman myöhäisemmässä.

Ollin mainitsema päätähtäin on maaliskuussa Unkarin Budapestissa käytävä olympiakarsinta, josta 62-kiloisten sarjan finalistit matkaavat Tokion olympialaisiin.

Mikäli paikka ei irtoa tuolloin, on viimeinen mahdollisuus sen hankkimiseen huhti-toukokuun vaihteessa Bulgarian Sofiassa. Myös sieltä selviytyy olympialaisiin sarjan kaksi parasta.

–  Edessä on yksi urani kovimmista väännöistä. Tarkoitus on luonnollisesti saavuttaa paikka heti Budapestissa, minkä jälkeen valmistautuminen olympialaisiin pääsisi alkamaan.

Tietoa nuorille painijoille

Olli on myös mukana elokuussa Kuortaneen urheiluopistolla alkaneessa projektissa, jossa Petra Junior Team tarjoaa kahdeksalle 14–16-vuotiaalle tyttöpainijalupaukselle mahdollisuuden panostaa lajiin täydellä teholla.

–  Valmennuksesta kantaa päävastuun Tiina Vainionpää. Mukana ovat aikataulun salliessa myös valmentajani Ahto Raska sekä Maksim Molonov. Itse pyrin antamaan tytöille hankkimaani kokemusta ja tietoa sekä kannustamaan uskomaan siihen, että huipulle pääsy on mahdollista.

–  Tarkoitus on antaa jatkumoa suomalaisen naispainin menestykselle. Projektin pituutta ei ole lyöty lukkoon, mutta uskon puhuttavan ainakin olympiadin mittaisesta asiasta, Olli sanoo.

---

Korjattu juttua klo 17.14: Olympiakarsinnassa Petra Olli painii 62 kilon sarjassa, ei 65-kiloisissa.

Kommentoi