Herkoolin kartano henkii vanhaa aikaa

Herkoolin kartano Ilmajoella on saanut uuden isäntäperheen. Maarit ja Jukka Nukari ostivat talon vuoden vaihteessa. He aikovat remontoida suurtalouskeittiön tavalliseksi keittiöksi. Kartanoon tehdään myös sauna ja suihkutilat.

– Suurin urakka tulee olemaan kartanon ulkopuolen maalaus. Se tehdään ensi kesänä, Jukka Nukari arvioi.

Herkoolin kartano on rakennettu vuonna 1893. Kartanon ensimmäinen isäntä, Karl Johan Herrgård, oli ruotsinkielisestä kauppiassuvusta. Hän rakensi herraskartanon ostamalleen Talvitien tilalle, joka on peräisin 1600-luvulta. Vanhaherra Herrgård oli säästeliäs mies ja suomalaisuusaatteen kannattaja. Hänen poikansa, John Herrgård, oli taas ruotsalaisuuden kannattaja. Nuoren isännän valtakauden jälkeen kartano joutui perikatoon. Herrgårdin suku hallinnoi Talvitien tilaa vain 50 vuoden ajan.

Herrgårdien valtakauden jälkeen kartano on toiminut kouluna 60 vuoden ajan. 1980-luvulla kartano siirtyi Säästöpankin kokouskäyttöön. Pankki entisöi rakennuksen. Alakerran tapetit uusittiin ja huoneisiin hankittiin kakluuniuuneja muista vanhoista kartanoista. Kartanoon rakennettiin myös päätyeteinen. Alakerran tapetit ovat Ilmajoen Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoiden entisöimät. Opiskelijat ovat poistaneet tapettia kerros kerrokselta, minkä jälkeen he maalasivat uudet tapetit tarkasti vanhoja mukaillen.

Herkoolin kartanossa alettiin tanssia häitä urakalla, kun Mäkelän perhe alkoi vuokrata taloa Säästöpankilta ravintolakäyttöön. Mäkelät pitivät rakennuksessa ravintolaa lähes parinkymmenen vuoden ajan.

Lue lisää maanantain lehdestä.

HANNELE YLI-VIITALA

Kommentoi