Hiljaisuuden rikkojat – elokuva katolisen kirkon pedofiliaskandaalista on ollut menestys Ranskassa

HELSINKI

Francois Ozon oli tehnyt jo seitsemäntoista elokuvaa, mutta hän ei ollut ajatellut muuttavansa taiteellaan maailmaa. Eikä Jumalan armosta ollutkaan tyypillinen Ozon-elokuva. Ohjaaja tunnetaan liioittelusta ja satiirisuudestakin. Tällä kertaa aihe saneli tyylin: elokuvan piti olla mahdollisimman realistinen.

Inspiraation Ozon sai luettuaan uutisia Lyonissa ilmi tulleesta katolisen kirkon pedofiliatapauksesta. Useat miehet kertoivat pappi Bernard Preynatin käyttäneen heitä hyväkseen vuosikymmeniä sitten. Preynat työskenteli yhä nuorten parissa.

–  Järkyttävintä oli se, että niin monet jo tiesivät asiasta. Kirkon työntekijät, kardinaali, monien poikien vanhemmat, Ozon kertoo puhelimitse La Rochellesta.

–  Halusin tehdä elokuvan uhreista, heidän tarinoistaan ja aikuisen miesten haavoittuvaisuudesta. Miten tällaisista kokemuksista selvitään?

Tarina seuraa tarkkaan tositapahtumia ja painottuu kuukausiin, joiden aikana uhrit tulivat julkisuuteen. Ennen Ranskan ensi-iltaa elokuvasta itsestään tuli uutinen. Preynatin asianajajat nostivat oikeusjutun, jolla yrittivät estää elokuvan levityksen.

Taiteilijan vapaus voitti

Jumalan armosta kuvattiin vuonna 2018, ja se sai maailmanensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2019. Se sai tuomariston palkinnon, jota pidetään festivaalin toiseksi tärkeimpänä palkintona.

Oikeusjuttu elokuvaa vastaan oli yllätys. Riskinä oli elokuvan levityksen peruuntuminen Ranskassa tai sen siirtyminen Preynatin tuomitsemisen jälkeiseen aikaan.

–  Tuomari päätti, että taiteellinen vapaus oli tässä tapauksessa tärkeämpää kuin papin syyttömyysolettama. Onneksi, sillä tilanne oli lähellä katastrofia, Ozon kertoo.

Hänestä levityksen kieltämiselle ei olisi ollut minkäänlaisia perusteita, koska kaikki elokuvassa kerrottavat asiat on jo esitetty muuallakin.

–  Meillä ei ole yhtään skuuppia. Käsikirjoitus perustuu todistajien ja uhrien lausuntoihin, jotka on jo julkaistu medioissa.

Ratkaisu levityksen sallimisesta tuli vain päivää ennen Ranskan ensi-iltaa. Jumalan armosta nousi siellä huomattavaksi menestykseksi. Se on saanut Ranskassa jo yli 900  000 katsojaa.

Painopiste uhreissa

Elokuva keskittyy kolmen nyt aikuisen uhrin näkökulmiin. Sivujuonteina ovat journalistien tarttuminen aiheeseen, Preynatin vieminen oikeuteen ja hänen haluttomuutensa pyytää anteeksi.

Ozon nostaa ohimennen hattua vuoden 2015 Oscar-voittajaelokuva Spotlightille, jonka juliste nähdään poliisiaseman seinällä. Tosipohjaisessa draamassa journalistit selvittivät katolisen kirkon salaisuuksia Yhdysvalloissa.

–  Tuo seikka tulee todellisuudesta. Eräs uhreista oli nähnyt Spotlightin julisteen huoneen seinällä ollessaan kuulusteltavana. Hän koki sen hyväksi merkiksi: poliisit ovat samalla puolella, totuuden julkituomisen asialla, Ozon kertoo.

Ranskassa tapaus ei ole vielä ohi. Elokuvalla ja sen herättämällä keskustelulla ja suurella huomiolla on todennäköisesti ollut vaikutuksensa viimeisimpiin tapahtumiin.

Kardinaali Philippe Barbarin sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion rikoskumppanuudesta, siitä että hän tiesi Preynatin viimeisimmistä teoista, muttei puuttunut niihin.

Heinäkuussa Lyonin hiippakunta riisti 72-vuotiaalta Preynatilta papinoikeudet. Varsinaista oikeudenkäyntiään Preynat kuitenkin odottaa yhä. Se on määrä alkaa ensi vuoden alussa.

Kommentoi