Historian tekoon oman pään pitämisellä - Huuhkajilla mahdollisuutensa väsynyttä Italiaa vastaan

Hurmokseen neljällä peräkkäisvoitolla EM-karsinnoissa itsensä nostanut Suomen jalkapallomaajoukkue saa karsintojen kuudennessa pelissään vastaan sen ainoan, joka on Huuhkajat pitänyt maassa. Päävalmentaja

Markku Kanerva kuitenkin tietää, että paljon on muuttunut sitten maaliskuisen karsinta-avauksen tuoman tappion Italialle vieraissa.

- Se kiteytyy 12 pisteeseen. Olemme voittaneet (kaikki neljä ottelua Italia-pelin jälkeen) ja pitäneet maalin puhtaana (kaikissa neljässä), Kanerva tiivistää.

- Ja sehän se lähtökohta on nytkin: jos pystymme pitämään oman pään puhtaana niin jotain tulee, ja ennen kaikkea se voittokin voi silloin olla lähellä. Onhan se totta kai haastavaa Italiaa vastaan, mutta se on myös täysin mahdollista, päävalmentaja paaluttaa vielä "varovaiset" odotukset sunnuntain huippupeliin karsintalohkon kahden kärkijoukkueen välillä Tampereella.

Varovaisuus odotuksissa ja tavoitteissa on nykyään syytä laittaa Huuhkajista puhuttaessa lainausmerkkeihin. Joukkue uskoo itseensä, tekemiseensä ja kykyynsä - jopa ehdotonta eliittiä vastaan. Se tuntuu auttavan jopa tuplaotteluiden armottoman tiiviiseen rytmiin.

- Kun on henkisesti valmis, niin kroppakin tuntuu paljon kevyemmältä, puolustaja Jere Uronen kuvailee, kuinka luottamus keventää askeltakin.

- Upea päästä kohtaamaan maailmanluokan pelaajia, katsoa sekä henkilökohtaisella että joukkueen tasolla se missä mennään. Pyrimme tekemään tästä upean elämyksen meille kaikille: pelaajille, koko tiimille ja yleisölle. Pelaajia ei tässä hirveästi tarvitse motivoida, päävalmentaja Kanerva vahvistaa vielä turhan "pelon" poissaoloa.

Tilastot uuteen uskoon

Sunnuntain vastus on paitsi herkullinen, myös monen mielestä mahdoton Suomelle. Maa, jota Suomi ei ole miesten jalkapallossa voittanut kuin kerran kautta aikain.

- Italia on todella ison kaliiberin joukkue: huippuyksilöitä, pelaa pallonhallintaan perustuvaa peliä. Lääkkeet on löydettävä siihen, kuinka ratkaisemme heidän ratkaisut. Todella mielenkiinnolla odotan ottelua, keskikenttäkapteeni

Tim Sparvin korvaajaksi ehdolla oleva Joni Kauko hehkuttaa.

- Onhan Italia niin iso joukkue, että voi olla aina vähän takki auki. Mutta ehkä sielläkin pistää vähän miettimään, kun tällainen pieni maa tulee ja voittaa otteluita, Kauko jatkaa.

Tuosta (toistaiseksi) ainoasta voitosta tuli kesällä kuluneeksi 107 vuotta: Suomi peittosi Italian jatkoaikamaalilla vuoden 1912 olympialaisissa.

- Tiedetään nuo tilastot, mutta mikäs olisi sen hienompaa kuin tehdä historiaa, Uronen summaa.

Pukki tunnetaan vaaralliseksi

Tuli Italia Tampereen viileyteen takki auki tai ei, väsymystä miljoonamiesryhmässä ainakin lienee tuhansien lentokilometrien jälkeen. Armeniasta torstaina haettu 3-1-voitto ei Italiassa vakuuttanut, joten tuon ottelun sekä väsymyksen myötä miehistössä nähtäneen vaihdoksia.

Läksyt Italiassa on ainakin luettu.

- Pukki? Kyllä hänestä pitää olla huolissaan, hän on Suomen paras pelaaja. Erittäin hyvä hyökkääjä, mutta osaa myös puolustaa, juoksee paljon ja uhrautuu joukkueensa puolesta, Italian keskikentän avainmiehiin lukeutuva Jorginho tietää Suomen maalimikosta.

- Suomi on hyvä joukkue ja hyvässä vireessä. Vaikea peli tulee, Italian päävalmentaja Roberto Mancini täydentää.

Lopputulos on silti vieraiden mielissä jo selvä.

- Ymmärrän, että Suomi haluaa tehdä historiaa. Mutta me olemme hakemassa täältä voiton.

Kommentoi