Hollanti palaa jalkapallon arvokisoihin – myös Saksa, Kroatia ja Itävalta varmistivat EM-kisapaikkansa

BELFAST

Ensi kesän jalkapallon miesten EM-lopputurnauksen osallistujajoukko on täydentynyt jälleen neljällä maalla.

Hollanti palaa jalkapallon arvokisoihin ensi kertaa sitten vuoden 2014 MM-kisojen. Oranssipaidat sinetöivät kisapaikkansa pelaamalla vieraissa Pohjois-Irlantia vastaan maalittoman tasapelin.

Hollanti karsiutui vuoden 2016 EM-turnauksesta ja vuoden 2018 MM-turnauksesta. Nyt maalla on kuitenkin jalkeilla jälleen nuori ja lahjakas joukkue, joka pääsee ensi kesän EM-kisoissa hakemaan jatkoa Hollannin menestysperinteille.

Pohjois-Irlannilla oli loistava mahdollisuus maalintekoon puolen tunnin kohdalla, kun joukkueelle vihellettiin pilkku Joel Veltmanin pelattua palloa kädellään. Kotijoukkueen kapteeni Steven Davis ampui rankkarin kuitenkin taivaan tuuliin.

–  Olemme kisoissa ja se on kaikkein tärkeintä. Lopulta ei ole väliä sillä miten teimme sen, kunhan teimme sen. Pärjäsimme heidän pitkien syöttöjensä kanssa ja pallonhallintamme oli usein hyvää, Hollannin kapteeni Virgil van Dijk sanoi ottelun jälkeen Uefa.comin mukaan.

Samassa C-lohkossa kestomenestyjä Saksa varmisti paikkansa jyräämällä Valko-Venäjän kotonaan 4–0. Saksan avausmaalin teki keskuspuolustaja Matthias Ginter, joka viimeisteli maajoukkueuransa ensimmäisen maalin 41. minuutilla tyylikkäästi kantapäällään. Ottelu pelattiin Mönchengladbachissa, Ginterin seurajoukkueen kotistadionilla.

–  Tuollaisen maalin tekeminen topparina osoittaa, että mikään ei ole mahdotonta. 29 ottelun jälkeen oli jo aikakin. Maalin tekeminen täällä Gladbachissa on kuorrutteena kakun päällä, Ginter iloitsi.

Toisella puoliajalla Saksan johtoa lisäsivät Leon Goretzka sekä kahdesti osunut Real Madrid -tähti Toni Kroos.

Saksa selviytyi EM-kisoihin nyt ennätyksellisen 13. kerran perättäin. Saksan ja Hollannin tie kisoihin C-lohkosta ei kuitenkaan ollut täysin mutkaton, sillä Pohjois-Irlanti voitti karsintojen neljä ensimmäistä otteluaan ja johti lohkoa puhtaalla pelillä. Se ei kuitenkaan pystynyt voittamaan Saksaa tai Hollantia, ja Hollannin kolmen pisteen etumatka pohjoisirlantilaisiin on liikaa ennen lohkon päätöskierrosta.

Kroatia nousi tappiolta voittoon

Kisapaikkansa varmistivat lauantai-iltana myös Kroatia ja Itävalta.

Viime vuoden MM-finalisti Kroatia varmisti kisapaikkansa lyömällä Slovakian 3–1. Kroatia nousi voittoon kotikentällään Rijekassa oltuaan avauspuoliajan jälkeen tappiolla 0–1.

Toisella puoliajalla Nikola Vlasic, Bruno Petkovic ja Ivan Perisic nostivat maaleillaan Kroatian EM-kisoihin.

E-lohkon toinen kisapaikka ratkeaa vasta päätöskierroksella. Gareth Balen tähdittämä Wales piti kisahaaveensa elossa hakemalla 2–0-vierasvoiton Azerbaidzhanista ja nousi pisteen päähän Unkarista, jota se isännöi keskiviikkona. Tuon Cardiffissa pelattavan ottelun voittaja on varmuudella EM-kisoissa.

Slovakiallakin on vielä sauma kisapaikkaan, jos se voittaa Azerbaidzhanin ja Wales–Unkari päättyy tasapeliin.

Itävallan puolustajat osuivat

Itävalta sinetöi toisen perättäisen EM-kisapaikkansa G-lohkossa lyömällä Pohjois-Makedonian kotonaan Wienissä 2–1. Bayern Münchenin puolustaja David Alaba vei Itävallan johtoon jo 7. minuutilla ja Mönchengladbach-pakki Stefan Lainer lisäsi kotijohtoa heti toisen jakson alussa.

Pohjois-Makedonia olisi voitolla säilyttänyt mahdollisuuden lohkon kakkossijaan, mutta joutuu nyt hakemaan ensimmäistä arvokisapaikkaansa maaliskuun pudotuspelien kautta.

G-lohkoa johtava Puola oli varmistanut kisapaikkansa jo aiemmin, ja kaatoi nyt Israelin vieraissa 2–1.

E-lohkossa kisapaikat olivat ratkenneet jo aiemmin. Lohkoa hallinnut Belgia kaatoi vieraissa Venäjän, joka myös oli jo varmistanut kisapaikkansa. Belgia voitti 4–1 ja on voittanut kaikki yhdeksän EM-karsintapeliään.

Skotlanti puolestaan paikkaili mainettaan peittoamalla vieraspelissä Kyproksen 2–1.

EM-kisapaikkansa on nyt varmistanut kaikkiaan 16 joukkuetta, Suomi mukaan lukien. Tulevina päivinä ratkeaa vielä neljä kisapaikkaa, ja loput neljä maata ratkotaan maaliskuun pudotuspeleissä.

Kommentoi