I-Mediat pyrkii minimoinaan Postin lakon vaikutukset lehtien jakeluun: Digilehti aukeaa kaikille!

Postin maanantaina alkava lakko vaikuttaa Ilkan, Pohjalaisen ja I-Mediat Oy:n julkaisemien paikallislehtien ilmestymiseen.

I-Mediat julkaisee maakuntalehtiä Ilkka ja Pohjalainen, kahta kaupunkilehteä sekä viittä paikallislehteä pohjalaismaakunnissa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti torstaina aloittavansa ensi maanantaina kaksi viikkoa kestävän lakon. Lakko alkaa 11. marraskuuta kello 6 ja jatkuu sunnuntaihin 24. marraskuuta kello 24. Lakko koskee osaa Postin palveluista ja vaikeuttaa postinkulkua.

Postin mukaan sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. I-Mediat Oy:n sanomalehtiä jaetaan sekä varhaisjakelussa että päiväjakelussa.

Lakko vaikuttaa lehtien jakeluun. Asiakkaita halutaan kuitenkin palvella mahdollisimman hyvin, vaikka paperilehteä ei tulisi, vakuuttaa Tommi Peura, I-Mediat Oy:n kuluttajamyynnistä vastaava markkinointi- ja myyntipäällikkö.

Poikkeuksellisen tilanteen takia Ilkan ja Pohjalaisen sekä paikallislehtien verkkosivujen sisältö, niin tilaaja-jutut kuin digilehti, on lakon ajan luettavissa ilman kirjautumista. Ilkan ja Pohjalaisen digilehti ilmestyy päivittäin kello 4 aamulla.

Peuran mukaan lakko vaikuttaa merkittävään osaan Ilkan tilaajia. Pohjalaisen jakelussa lakon vaikutus on hyvin pieni.

Ilkka ja Pohjalainen jaetaan varhaisjakelussa normaalisti myös lakon aikana. Päiväjakeluun kuuluvia Ilkkaa ja Pohjalaista ei puolestaan jaeta lainkaan. Tavallisesti päiväjakelun lehdet jaetaan kello 9–16 välillä.

Lauantaina ja sunnuntaina lehdet jaetaan tilaajille normaalisti.

Postin lakon on ilmoitettu kestävän kaksi viikkoa.

– Seuraamme tilannetta. Toivotaan, että lakko jää lyhyeksi, Peura sanoo.

Peuran mukaan asiakkaille hyvitetään lakon jälkeen ne päivät, joina lehteä ei ole jaettu.

– Asiakkaiden ei tarvitse itse olla yhteydessä meihin.

I-Mediat Oy:n paikallislehtien Jurvan Sanomat, Järviseutu, Komiat, Viiskunta ja Suupohjan Sanomat tavallinen jakelu on suurelta osin pysähdyksissä. Lehdet jaetaan normaalisti valtaosin lakon piiriin kuuluvassa Postin perusjakelussa.

I-Mediat Oy:n johtaja Sauli Harjamäen mukaan kaikkien paikallislehtien jakeluun on järjestynyt melko laajasti korvaavia jakeluita toisen jakeluyhtiön toimesta.

– Lehdet jaetaan tietyillä alueilla kaikkiin niihin talouksiin, joissa ei ole erikseen kieltoa ilmaisjakeluiden jakamiseksi, Harjamäki kertoo.

Harjamäen mukaan Viiskunnan ja Suupohjan Sanomien tilaajista suuri osa saa lehtensä lakon aikana. Jurvan Sanomien, Järviseudun ja Komiat-lehden osalta varhaisjakelu kattaa osan tilaajista ja korvaavalla jakelulla lehti saadaan myös suurelle osalle tilaajia.

– Ne tilaajat, joiden paperilehtiä ei kyetä toimittamaan varsinaisena jakeluajankohtana, saavat jakamatta jääneen paikallislehtensä lakon loputtua.

I-Medioiden kaupunkilehdet Epari ja Vaasan Ikkuna ilmestyvät lakon aikana normaalisti.

Lisää aiheesta

Kommentoi