Ilmajoen Musiikkijuhlien seuraava suurtuotanto käsittelee lapuanliikettä – kantaesitys kesäkuussa 2020

Ilmajoen Musiikkijuhlien seuraava suurtuotanto "Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä" kantaesitetään kesäkuussa 2020. Teos jatkaa Musiikkijuhlien kotimaisten kantaesitysten sarjaa.

Oopperan säveltää Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen.

Musiikkijuhlien tiedotteen mukaan ooppera on kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa Pohjanmaalla, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.

Rooleissa esiintyvät muun muassa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri, mezzosopraano Essi Luttinen, sopraano Mari Palo ja baritoni Jaakko Kortekangas. Vihtori Kosolan puheroolissa on näyttelijä Taneli Mäkelä.

Hiljaiset perivät maan on Ilmajoen Musiikkijuhlien 13. tilausteos, ja se juhlistaa 45-vuotiasta festivaalia. Parkkinen on aiemmin ohjannut Ilmajoen Musiikkijuhlien menestysoopperat Taipaleenjoki ja Mannerheim, joita molempia esitettiin useana kesänä suuren suosionsa ansiosta. Mannerheim-ooppperaa esitetään vielä myös tänä kesänä.

Hiljaiset perivät maan on Parkkisen toinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta. Teos jatkaa Suomen historian kipukohtien käsittelyä, kuten Parkkisen Tampereen oopperalle kirjoittama ja ohjaama sisällissodan vuosiin sijoittuva Veljeni vartija.

– Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka, Tuomas Parkkinen kertoo.

Teoksessa mukana ovat Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperakuoro sekä oopperan lapsi- ja nuorisokuoro. Vaasan kaupunginorkesteria johtaa Jukka Linkola. Oopperan ensi-ilta on 4. kesäkuuta 2020.

Kommentoi