Irtokissojen ruokinta suuri ongelma Pohjanmaalla

Eläinsuojeluilmoituksia tehdään eniten kesällä. Vaasan seudun eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikaisen mukaan ilmoitukset lähes kaksinkertaistuvat kesäkuukausina.

Erityisen suuri eläinsuojeluongelma Pohjanmaalla on irtokissojen ruokinta. Sekä Raatikaisen, että Seinäjoen seudun valvontaeläinlääkäri Helena Koskentalon mukaan villit kissapopulaatiot työllistävät eläinsuojelua jatkuvasti.

Ruokinnan seurauksena kissat kerääntyvät laumoiksi ja alkavat lisääntyä. Populaatiossa liikkuu usein tauteja, ja suuri osa kissoista on lopetettava.

Villiä kissaa on hankala totuttaa kotieläimeksi, eikä sijoituspaikkoja tahdo riittää kesyillekään kissoille. Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Marika Kleimolan mukaan osa Etelä-Pohjanmaan kodittomista kissoista on täytynyt lähettää sijoitettavaksi Tampereen eläinsuojeluyhdistykselle.

Kleimolan mukaan kotikissojen hylkääminen on yleistynyt.

– Jos kissatalouteen hankitaan koira, eikä kissa sopeudukaan, se saa yleensä lähteä.

Eläinsuojelulle tehdään runsaasti ilmoituksia myös koirista. Koiria koskevia eläinsuojeluilmoituksia tehdään Vaasassa kaikkein eniten. Maija Raatikaisen mukaan tietämättömät tai välinpitämättömät koiranomistajat jättävät kesäaikaan koirat pihalle lomamatkan ajaksi, ja kuvittelevat että riittää, kun naapuri käy välillä ruokkimassa.

Toinen kesto-ongelma on koirien jättäminen autoon helteellä. Koira ei selviä kuumassa autossa.

– Tästä on tiedotettu niin paljon, ettei kyse voi olla enää tietämättömyydestä. On tyhmyyttä ja välinpitämättömyyttä jättää koira läkähtymään autoon, Raatikainen sanoo.

Toinen yleistynyt ongelma Raatikaisen mukaan on nuorten aikuisten koira-buumi.

– Uudelleensijoituksessa törmää usein siihen, että tietämättömät nuoret ovat ottaneet kerrostaloasuntoon sekarotuisen pennun, jossa on mukana hankalia ja asiantuntemusta vaativia rotuja.

Kun koira käyttäytyy häiritsevästi, sitä pidetään vessassa tai häkissä.

– Koiranpennun saa liian helposti, Raatikainen sanoo.

Suomen eläinsuojeluyhdistys on julkaissut Fiksun koiranomistajan oppaan, joka löytyy yhdistyksen kotisivuilta.

MILKA VALTANEN

Kommentoi