IS: Tappajapunkki saa jalansijaa Pohjanmaalta

Kokkolalaisen miehen hengen vaatinut, tavallista vaarallisempaa puutiaisaivokuumetta levittävä taigapunkki on pesiytynyt viime vuosina ympäri Suomea.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Helsingin yliopiston punkkitutkija Olli Vapalahti kertoo, että Venäjältä leviävää taigapunkkia, toiseltaan nimeltään siperianpunkkia, löydettiin pari vuotta sitten aivan yllättäen Suomen länsirannikolta.

Tutkijan mukaan taigapunkki on tavallista puutiaista vaarallisempi.

- Siperianpunkin eli taigapunkin levittämässä puutiaisaivokuumeessa on samat oireet kuin tavallisen puutiaisen levittämässä puutiaisaivokuumeessa, mutta oireet ovat ankarammat, voimakkaammat ja pitkäkestoisemmat, tutkija kertoo lehden haastattelussa.

- Sairauteen ei ole lääkettä, mutta punkkirokote tehoaa myös taigapunkkeihin ja estää niistä saatavia puutiaisaivokuumetartuntoja.

Perusterve mies kuoli viime kesänä puutiaisaivokuumeeseen, kun punkki puri häntä kohtalokkain seurauksin Kokkolan saaristossa.

Tänä kesänä taigapunkkeja saattaa olla liikkeellä erityisen paljon.

Taigapunkin löydöspaikoista voi päätellä, että tämä puutiainen viihtyy pohjoisemmissa maanosissa ja pärjää myös kylmemmissä olosuhteissa. Se on saanut lisää jalansijaa Pohjanmaan rannikolla.

Lisää muualla