Jalkapallomaajoukkueen kannattajien jäsenmäärä kasvanut huimasti – EM-kisaliput houkuttelevat kannattajaryhmään

HELSINKI

Tänä iltana historiallisesta arvokisapaikasta pelaavan miesten jalkapallomaajoukkueen menestys tulee tuskin jatkossakaan jäämään suomalaisyleisön tuesta kiinni.

Jo vuosien ajan meteliä Huuhkajien otteluissa pitänyt Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry (SMJK) elää hurjaa kasvun aikaa. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut merkittävästi vuoden aikana.

–  Nyt olemme reilussa 4  000 jäsenessä, kun vuoden 2018 lopussa meidän jäsenmäärämme oli 1  000–1  500 jäsenen välissä, kertoo vuonna 2002 perustetun SMJK:n puheenjohtaja Jussi Hartikainen.

Vaikka kisapaikka ei ole vielä täysin kirkossa kuulutettu, valmisteluja ensi kesän kisoja varten on jo tehty. Jäsenmäärän kasvu on saanut vapaaehtoistyöhön perustuvan yhdistyksen pohtimaan jopa työntekijöiden palkkaamista.

– Etukäteisvalmisteluja on tehty, vaikka mitään ei ole vielä tiedossa: miten lippuja saadaan ihmisille, kaiken maailman tapahtumia ja kyydityksiä, Hartikainen valaisee.

Lippuarvonta vauhditti kannattajaryhmän kasvua

Suuri syy kannattajaryhmän jäsenpiikille on tulevan kesän EM-kisaliput. Euroopan jalkapalloliitto Uefa aloittaa joulukuussa kisalippuarvonnan kisoihin selviytyneiden maiden kannattajille. Arvontaan voivat osallistua maiden liittojen kriteerit täyttävät kannattajat eli Suomessa SMJK:n jäsenet, mutta myös suomalaiset Huuhkajien rivikannattajat.

Hartikainen myöntää, että kisalippujen metsästäminen on suuri syy kannattajayhdistykseen liittymiseen.

–  Ei sitä voi kieltää. Mutta toivon, että osa uusista jäsenistä on myös sellaisia, jotka lähtevät mukaan tuleviin koti- ja vieraspeleihin. Ihmiset pitävät pääsääntöisesti siitä, että kannustamme joukkuetta loppuun asti riippumatta siitä, miten pelissä käy.

Kasvanut futisinnostus on näkynyt Hartikaisen mukaan yhteydenotoissa ja SMJK:n medianäkyvyydessä. Puheenjohtajalta tivataan myös ensi kesän kisalippuja.

– Siihen voin jokaiselle rehellisesti sanoa, että en tiedä, Hartikainen nauraa. Faktaa ei ole vielä siitä, miten mahdolliset kisaliput tullaan hoitamaan.

Maajoukkuelaulut täyttävät eteläpäädyn

Perjantai-iltana Helsingin Töölön jalkapallostadionin eteläpäädyn valloittaa vajaa tuhat maajoukkueen kannattajaa. Ennen ottelua SMJK järjestää pelipaikalle marssin Mannerheimintietä pitkin, aikomuksena aloittaa kannatuslaulut stadionilla jo lämmittelyjen aikaan. Hartikainen lupaa myös reilusti katsomokoreografiaa.

Kotivoitto lilliputti Liechtensteinista varmistaisi Huuhkajien lennon eri puolilla Eurooppaa järjestettäviin EM-kisoihin. Puheenjohtaja ei arastele kisapaikasta puhumista, vaikka sataprosenttisen varma EM-kisalippu ei vielä olekaan.

–  Sen verran olen joutunut tekemään valmisteluja kisamatkan eteen, että kyllä minä olen jo kisoissa, vuonna 2010 Moldovan vieraspelireissulta ensipureman maajoukkueen kannattamiseen saanut Hartikainen naurahtaa.

Ottelu Liechtensteinia vastaan alkaa Helsingissä kello 19.

Kommentoi