Kaisa Sali päätti uransa kuudenteen sijaan Havaijin Ironmanissa – "Olo on tyhjä, mutta onnellinen"

KAILUA KONA/HELSINKI

Kaisa Sali sijoittui kuudenneksi triathlonin Ironman-sarjan MM-kilpailussa Havaijilla. Ammattilaisuransa päättänyt 38-vuotias Sali selvitti matkan aikaan 8.55.33.

–  Olo on tyhjä, mutta onnellinen. Kilpailu oli mieletön kokemus, ja viime viikot ovat olleet tunteiden vuoristorataa, Sali kommentoi STT:lle puhelimitse.

–  Jo lähtöviivalle pääseminen oli iso asia kaikkien viime viikkojen tunteiden jälkeen.

Sali kilpaili legendaarisessa kilpailussa nyt neljättä kertaa. Hän oli Havaijilla viime vuonna seitsemäs ja vuosina 2016 ja 2017 viides.

Ironmanin täysmatka koostuu 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja maratonjuoksusta. Sali käytti uintiin aikaa 59 minuuttia ja 14 sekuntia, pyöräilyyn 4.53.54 ja maratoniin 2.57.19.

Sekamelskauinnissa mielessä kävi keskeytys

Sali oli uintiosuuden jälkeen sijalla 29 ja pyöräilyn jälkeen 11:ntenä.

–  Uinti lähti hyvin liikkeelle, mutta sitten tuli iso kasa naisia ja homma meni "hakkaamiseksi". Jäädyin henkisesti, ja päässä kävi jopa keskeyttäminen, Sali tuumi.

–  Sain ryhmän kiinni ja kasasin itseni henkisesti. Mietin jo seuraavia osuuksia, mutta kaikkiaan uinti oli aikamoinen sekamelska.

Sali nousi maratonin aikana kärkikymmenikköön ja lopulta kuudenneksi asti. Sali jäi viidennestä sijasta alle minuutin.

–  Pyöräily oli aika perusveto, mutta keli oli rankka. Viime vuonna oli oikea lentokeli, mutta nyt oli kuumempi. Aurinko ei paistanut täysin, mutta lämmintä oli reilut 30 astetta. Lisäksi ilma oli todella kostea, Sali kuvaili.

Kotimatkan jälkeen seikkailemaan

Naisten maailmanmestaruuden otti Saksan Anne Haug ajalla 8.40.10. Suurimman osan matkasta kisaa johti Britannian Lucy Charles-Barclay, joka oli lopulta toinen jäätyään Haugista kuusi ja puoli minuuttia. Pronssille ylsi Australian Sarah Crowley, joka hävisi voittajalle kahdeksan minuuttia.

Neljä edellistä mestaruutta voittanut Sveitsin Daniela Ryf oli vasta 13:s.

Miesten kisan voitti Saksan Jan Frodeno reittiennätysajalla 7.51.13. Yhdysvaltain Tim O'Donnell oli toinen ja Saksan Sebastian Kienle kolmas.

Kaisa Sali on miehensä Markuksen kanssa panostanut viime vuodet täysillä triathlon-uraansa.

–  Maaliin tuleminen oli koskettava kokemus. Juoksu oli ihan hyvä loppua kohti, joskin ihan lopussa jalat tyhjenivät enkä saanut viidettä sijaa kiinni. Loppusuoralla olin jo liikuttunut, kun yleisö kannusti. Siinä oli Havaijin henkeä, Sali tunnelmoi.

Muutama vuosi sitten Sali asetti tavoitteekseen Havaijin kilpailun voittamisen. Se tavoite ei toteutunut.

–  Jos olisin saanut fyysisesti täydellisen suorituksen, niin palkintokorokkeelle olisi voinut päästä tänä vuonna. Voittaja meni omaa vauhtiaan. Siihen ei olisi ollut mahdollisuuksia, Sali myönsi.

–  Voiton saavuttamatta jääminen ei kaivele nyt, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa se kaivelee.

Vaikka ammattilaisurheilu loppuu, Sali ei jätä liikuntaa.

–  Uin, juoksen ja pyöräilen edelleen. Jatkossa voin tehdä myös kaikkea muuta kivaa liikuntaa, kuten juosta metsässä. Sitten ei haittaa, vaikka nilkka nyrjähtäisi.

–  Palaamme Suomeen ensi viikolla. Sitten pidämme kunnon loman. Lähdemme kuukaudeksi tai kahdeksi seikkailemaan johonkin päin maailmaa, ja mietin, mitä teen seuraavaksi, Sali suunnitteli esimerkiksi vaeltamista ja pyöräilyä sisältävää lomaa.

Kommentoi