Kampanja ”synnytysväkivaltaa” vastaan vavisuttaa mielikuvaa turvallisesta synnytyskokemuksesta – Minkälaisia kokemuksia sinulla on synnytyksestä? Kysely on suljettu, kiitos vastauksista!

Minä myös synnyttäjänä -kampanja on kerännyt naisten kokemuksia "synnytysväkivallasta".

Kampanjan mukaan synnytyksen yhteydessä tapahtuvaa väkivaltaa on muun muassa henkilöön kajoaminen siitä kertomatta tai suostumusta pyytämättä.

Kampanjan sivuilla naiset kertovat, miten heille on tehty väkivalloin tai väkisin erilaisia toimenpiteitä siitä huolimatta, että he ovat tehneet fyysistä vastarintaa, pyytäneet taukoa tai toimivaa puudutusta. Toimenpiteitä ovat olleet esimerkiksi sisätutkimus, sikiökalvojen puhkaisu, repeytymien ompelu ja kohdun voimakas painelu.

Synnytysväkivaltaa ovat kampanjan mukaan myös synnyttäjän tietämättä tehdyt toimenpiteet, kuten välilihanleikkaus, josta hänelle kerrotaan vasta synnytyksen jälkeen.

Henkistä väkivaltaa synnytyksessä taas ovat esimerkiksi synnyttäjän kivun tai toiveiden sivuuttaminen, synnyttäjän vähättely ja mitätöinti, verbaalinen pakottaminen sekä uhkailu esimerkiksi vauvan kuolemalla ilman pätevää perustetta. Myös tiedon pimittäminen esimerkiksi synnyttäjän tai sikiön tilasta sekä suunnitelluista toimenpiteistä on henkistä väkivaltaa.

Kampanjan taustalla on yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä: synnyttäjiä, kätilöitä, doulia sekä synnyttäjien puolisoita.

Toimituksemme tekee juttua aiheesta. Osallistu jutun tekoon kertomalla omasta synnytyskokemuksestasi – hyvästä tai huonosta. Jätä myös yhteystietosi, jos olet valmis antamaan haastattelun aiheesta. Kiitos!

EDIT 20.5.2019 kello 12.35 Kysely on suljettu, kiitos vastauksista! Julkaisemme niitä aiheesta kertovan jutun yhteydessä lähipäivinä.

Kommentoi