Sade piiskasi, Pukki viimeisteli ja Huuhkajat juhli – Suomen jalkapallomaajoukkue nappasi hienon voiton Bosnia-Hertsegovinasta

TAMPERE

Suomen pelaajien kasvot olivat messevässä hymyssä lauantai-iltana Ratinan stadionilla Tampereella. Syystäkin.

Markku Kanervan valmentama Suomi kukisti jalkapallon EM-karsinnoissa Bosnia-Hertsegovinan kahdella Teemu Pukin maalilla 2–0. Voitto oli Suomen EM-toiveiden kannalta tärkeä ja nosti Huuhkajat kuuteen karsintapisteeseen.

Voitto riehaannutti myös Suomen kannattajat, joiden laulut raikasivat katsomossa pitkän aikaa loppuvihellyksen jälkeen.

–  Hyvä peli meiltä. Toinen puoliaika oli loistava. Tämä oli avainottelu meille, sillä luultavasti taistelemme toisesta sijasta Bosnian ja Kreikan kanssa, kapteeni Tim Sparv tiivisti asetelmat lohkossa, jota tähdittää Italia.

Suomi kuudessa pisteessä

Suomi nousi karsintalohkossaan kuuteen pisteeseen, kun takana on kolme ottelua. Markku Kanervan valmentama joukkue aloitti karsinnat vierastappiolla Italialle ja vierasvoitolla Armeniasta.

Bosnialla on koossa neljä pistettä, jotka ovat tulleet kotivoitolla Armeniasta ja kotitasapelillä Kreikkaa vastaan.

–  Uskomaton fiilis. Olin melkein itku silmissä, kun näin kaikki kannattajat. Meillä on selvästi futiskulttuuria tässä maassa, Sparv myhäili puhuessaan, millainen tunne oli juhlia voittoa kannattajien edessä.

Suomen suurin sankari on Pukki. Hän viimeisteli maalinsa tyylillä, taidolla ja suurella itseluottamuksella.

Avausosuma nähtiin 56. minuutilla, kun hienon ottelun pelannut Glen Kamara pelasi pallon Pukille. Suomalaishyökkääjä harhautti Toni Sunjicin ja päätti kuljetuksensa sijoitukseen, joka meni tolpan kautta maaliin.

Kuin kohtalon oikusta lähes samalla sekunnilla Pukin maalin kanssa taivas repesi valtavaan sadekuuroon, joka piiskasi Ratinan stadionia vimmalla.

Se ei pysäyttänyt Pukkia, joka teki 68. minuutilla illan toisen maalinsa. Robin Lod vapautti pystysyötöllään Pukin, joka chippasi pallon tyylillä verkon perukoille.

–  Olemme vahva jengi, ja kaikkien pitää ottaa meidät tosissaan. En osaa sanoa, olivatko Bosnian pelaajat vähän ylimielisiä. Itselläni oli hyvä fiilis, ja olisin voinut tehdä paikoistani neljä maalia tai enemmänkin, Pukki sanoi.

Forsell ja Skrabb avauksessa

Kanervan miehistö pelaa normaalisti ryhmityksellä 4–4–2, mutta lauantaina joukkue lähti otteluun käytännössä 4–2–3–1:llä. Se oli ehkä osin pakon sanelemaa, kun hyökkäyspään pelaajista muun muassa Kasper Hämäläinen ja Jasse Tuominen olivat sivussa.

Kuluvissa EM-karsinnoissa ensimmäistä kertaa avauksessa olivat vasemman laidan Simon Skrabb ja kymppipaikalla pelannut Petteri Forsell. Forsell ei täysin löytänyt avausjaksolla yhteispeliä muun hyökkäyksen kanssa ja tuli runsaan tunnin kohdalla vaihtoon.

Tasaisella avauspuoliajalla peli oli pääosin hyvin Suomen kontrollissa. Avausjakson paras maalipaikka tuli runsaan varttitunnin pelaamisen jälkeen Skrabbille, jonka lähilaukauksen vieraiden maalivahti Ibrahim Sehic torjui.

Bosnia haki läpi pelin keskityksillä kookasta kärkimiestään Edin Dzekoa, mutta tulos jäi melko laihaksi.

Toisella puoliajalla Suomi hyökkäsi vaarallisesti ja puhkoi monta kertaa vieraiden puolustuksen. Vieraiden todelliset huippupaikat jäivät yhtä Dzekon lähipuskua lukuun ottamatta vähiin.

–  Tilastotkin puoltavat sitä, että voittomme oli ansaittu. Olisimme voineet tehdä pari maalia lisääkin, päävalmentaja Kanerva sanoi.

Komea kotisaldo

Huuhkajien viime aikojen saldo Suomessa pelatuista otteluista on erittäin vakuuttava, sillä joukkue on pelannut kahdeksan peräkkäistä kamppailua tappiotta.

Otteluista kuusi tuoreinta on päättynyt voittoon, eikä Suomi ole päästänyt niissä maaliakaan.

Kommentoi