Kansalaisfoorumit: Eutanasia vaaliteemaksi

Eutanasiaa käsitelleet kansalaisfoorumit toivovat pelottelun ja kärjistysten sijaan rohkeaa ja avointa keskustelua hyvästä kuolemasta

Vaasan yliopiston ja Turun yliopiston yhteisessä tutkimushankkeessa Eutanasia yhteiskunnallisessa päätöksenteossa toteutettiin marraskuun aikana neljä kansalaisfoorumia Seinäjoella, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Turussa.

Alustavat tulokset kansalaisfoorumeista osoittavat, että kansalaiset ovat kykeneviä keskustelemaan yhteiskunnan arimmistakin aiheista rakentavassa hengessä.

Kansalaisfoorumeiden 97 osallistujaa joutuivat aidosti punnitsemaan eri näkökulmia. Keskusteluissa tuli esille, kuinka vaikeasta asiasta eutanasiassa on kyse.

- Monet osallistujista korostivat, että hyväksyisivät eutanasian laillistamisen, mutta vain tietyin tarkoin määritellyin rajauksin. Kyse ei ole pelkästään siitä, että hyväksytään tai kielletään, vaan siitä, mitä ollaan hyväksymässä tai kieltämässä. Keitä eutanasia koskisi ja millaisen prosessin myötä eutanasia toteutettaisiin, kertoo hankejohtaja, tutkijatohtori Harri Raisio.

Osallistujat tiedostivat riskin väärinkäytöksiin ja mahdollisen liukumisen harmaalle alueelle. Raision mukaan pohdintaa herätti kysymys, johtuuko puhe eutanasiasta vain siitä, että saattohoidon ja ylipäätään suomalaisen terveydenhuollon koetaan olevan niin huonossa tilassa.

Kansalaisfoorumeiden osallistujat olivat pettyneitä eutanasiaan liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se ei riitä, että ”tärkeät ihmiset puhuvat ja kansa kuuntelee”. Raision mukaan pelottelun ja kärjistysten sijaan toivottiin rohkeutta ja avoimuutta, kaiken kaikkiaan uudenlaista suomalaista keskustelukulttuuria.

Osallistujat esittivät, että seuraavissa eduskuntavaaleissa eutanasia tulisi ottaa yhdeksi vaaliteemaksi. Silloin vaaliehdokkaat joutuisivat ottamaan aidosti kantaa asiaan.