Käsittämättömästä syystä irtisanottu työntekijä kertoi Pohjan epäillyn ja uhrin yrityksestä – epäilty heitti tietokoneen ja uhkasi räjäyttää koko Venäjän

Iltapäivällä Pohjan palon murhaoikeudenkäynnissä kuultu todistaja oli työntekijänä epäillyn ja uhrin yrityksestä kahden kuukauden ajan, kunnes sai 6. syyskuuta potkut. Erottamisesta vastasi epäilty, erittäin kummallisissa olosuhteissa.

– Kun sain potkut, riitautin ne. Ehdotin liitolle päiväkirjan tekemistä tapahtumista. Minulla oli onneksi mieheni ja minun välisiä viestejä, joista pystyin katsomaan, mitä oli tapahtunut milloinkin, todistaja kertoi oikeudessa.

Todistaja kertoo, kuinka epäilty saattoi olla mukava. Yhtäkkiä käytös saattoi muuttua.

– Hänelle tuli sellaisia raivonpuuskia. Hänen silmänsä muuttuivat, ja hän alkoi huutaa meille ja haukkumaan meitä.

Tavallinen työpäivä kesti yrityksessä yhdeksästä viiteen. Todistajan mukaan toiminnasta puuttui johdonmukaisuus.

– Joskus saatoimme päästä lähtemään ennemmin, koska epäillyn piti itse tehdä jotakin. Työtehtävät olivat poukkoilevia, enkä oikein saanut ikinä mitään valmiiksi. Se oli vähän sekavaa.

Sekavuus ulottui myös eriskummallisiin tarinoihin, joita epäilty oli kertonut myös työntekijöilleen.

– Hän oli aikonut paljastaa, että Jumala oli oikeasti Saatana. Hän kertoi, että heidän henkensä oli ollut sen takia vaarassa, ja he joutuivat pakenemaan Roomasta.

Eräänä päivänä työntekijät saivat osoitteen, jonne heidän tuli mennä viiden minuutin sisällä.

– Tajusimme sen olevan heidän kotinsa. Hän vei meidät yhteen huoneeseen, jossa oli laite. Hän kertoi, että se juttelee alienien kanssa, ja että se saa heiltä vastauksia. Meidän olisi kuulunut tulkita niitä viestejä niiltä alieneilta, ja rakentaa joku laite, jotka ne alienit olisivat käskeneet rakentamaan.

Toisena päivänä epäillyn aggressiivinen käytös tuli hyvin esille. Epäilty pyysi vaimoaan käymään hänen luonaan, mutta tämä ei totellut. Tämän seurauksena epäilty uhkasi ensin heittää vaimonsa tietokoneen säpäleiksi, ja tämän jälkeen teki sen. Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampisen mukaan todistaja oli kirjoittanut päiväkirjaan tuosta päivästä: "(epäilty) näytti tänään itsestään sellaisen puolen, joka sai minut pelkäämään henkeni puolesta."

Epäillyn kysymys Suomen ja natsien yhteistyöstä johti irtisanomiseen

Irtisanomispäivänä todistaja tuli töihin, ja kuuli alienien kanssa kommunikointiin tarkoitetun laitteen ulisevan taustalla. Tunnelma työpaikalla oli hyvin outo. Epäilty lähestyi todistajaa kummallinen naamari päässään.

– Hän sanoi olevansa antikristus, ja paljastavansa itsensä kaikille. Hän nosti paitaansa, näyttäen jonkin vatsaansa piirtämänsä kuvion, jota en saanut selvää. Tämän jälkeen hän meni esittämään naamaria muille.

Myöhemmin samana päivänä epäilty kysyi todistajalta, mitä tämä ajatteli suomalaisten ja natsien välisestä yhteistyöstä. Todistaja kertoi, ettei ollut ajatellut asiaa. Toinen työntekijä vastasi samaan kysymykseen tietävänsä sen, mitä koulussa on sodasta kerrottu.

– Tämän jälkeen epäilty tuli huutamaan minulle, ja sanoi minun saavan potkut, koska en ollut ikinä ajatellut sitä. Hän kysyi minulta, mitä vielä istun siinä. En nähnyt heitä enää potkujeni jälkeen.

Todistajan mukaan yksi yrityksen toinen työntekijä oli aiemmin saanut potkut, mutta saanut paikkansa samana päivänä takaisin juteltuaan epäillyn kanssa. Todistaja kertoi, että hänen potkujensa jälkeen kaksi muutakin työntekijää irtisanoutui, koska he pelkäsivät työpaikalla olevaa tilannetta.

Todistaja toimi usein tulkkina venäläiselle työntekijälle, joka puhui jonkin verran suomea, muttei englantia.

– Epäilty huusi usein meille. Olin hänen mukaansa israelilainen vakooja ja venäläinen työntekijämme puolestaan oman maansa vakooja. Joskus hän uhkasi räjäyttää koko Venäjän, jonka epäilty sanoi pystyvänsä tekemään vaikka heti. Sitä en suomentanut venäläiselle työntekijällemme.

Mikko Pajala

Kommentoi