Kaupit pelastivat Suomen historialliselta nöyryytykseltä – salibandynaiset saavuttivat pronssin vaikeiden vaiheiden jälkeen

NEUCHATEL

Suomen naisten salibandymaajoukkueen peräkkäisten MM-mitalien sarja jatkui, kun Veera Kauppi ratkaisi 5–4-voiton Tshekistä pronssiottelun jatkoaikamaalillaan.

Toista MM-mitaliaan tavoitellut Tshekki piinasi pronssiottelussa, mutta Suomi saavutti lopulta 12. MM-mitalinsa kolmannen erän kirillä ja Kaupin jatkoaikamaalilla.

–  Sen verran täytyy tulosurheilua kunnioittaa, että mitali on erivärinen kuin mitä tultiin hakemaan. Se on selvä, Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen tuumi.

Suomi pelasi lauantaina reippaan välierän ja hävisi suursuosikki Ruotsille 4–5, mutta tuon ottelun peli-ilme oli kadoksissa sunnuntaina lähes kahden erän ajan. Sveitsissä pelatuissa MM-kilpailuissa Suomea vaivasi ailahtelevaisuus, mikä oli pelin kuva myös sunnuntaina.

–  Mentiin ylös ja alas. Saimme peliin hyvän lähdön eikä joukkuetta ollut vaikeata ladata. Ensimmäisen erän menimme pitkälti suunnitelman mukaan, mutta toinen erä oli totaalisen huono, Kurronen tiivisti.

Kauppi säväytti ensimmäisestä vaihdosta lähtien

Flunssan vuoksi puolivälierästä ja välierästä sivussa ollut Veera Kauppi pääsi peliin sunnuntaina ja esiintyi heti edukseen. Kauppi ja My Kippilä sahasivat avauserän ylivoimalla aukon Tshekin nelikkoon, ja Kauppi tarjoili siskolleen Oonalle paikan avausmaaliin.

Toisen erän alussa Tshekin Eliska Krupnova tasoitti. Punapaidat hyödynsivät Suomen hämmennyksen, ja Denisa Ratajova vei vain minuutti myöhemmin Tshekin johtoon.

Erän puolivälissä Oona Kauppi kilautti maalirautoja, mutta seuraavan maalin teki Tshekki. Natalie Martinakova tuplasi Suomen takaa-ajomatkan.

–  Toisessa erässä oli samaa kuin Sveitsi- ja Slovakia-peleissä. Emme saaneet purettua Tshekin karvausta. Kolmannessa erässä saimme homman haltuun, Kurronen tuumi.

Kolmannen erän alussa Oona Kauppi laukoi arvokkaan 2–3-kavennuksen ja alusti alle minuutin päästä Veeran tasoituksen.

Erän puolivälin jälkeen 16-vuotias Suvi Hämäläinen laukoi Suomen johtoon, mutta Tshekki nousi tasoihin viimeisellä minuutilla.

–  Oli aika tunteikas ja vuoristoratamainen viikko. Oli hieno päästä joukkueen mukaan, ratkaisija Veera Kauppi iloitsi.

–  Suunnittelimme, että en pelaa koko peliä. Ensimmäinen ja toinen erä menivät osittain penkillä, mutta loppua kohti tuli vain enemmän ja enemmän minuutteja. Olihan se rankkaa, mutta kroppa lähti käyntiin pelin edetessä.

Uuden tarinan alku

Suomi oli Sveitsissä liikkeellä joukkueella, jossa oli 11 MM-ensikertalaista. Seuraavissa MM-kilpailuissa Suomi tavoittelee jälleen finaalipaikkaa, kun MM-mitaleista pelataan Ruotsissa kahden vuoden kuluttua.

–  En ollut mukana eilisessä välierässä, mutta Ruotsi alkaa olla pulassa meidän kanssa. Tämä turnaus oli tämän joukkueen tarinan alku. Olemme kasvaneet, ja näyttää hyvälle tulevaisuuden kannalta, Veera Kauppi paalutti.

Suomen kapteeni Mia Karjalainen pelasi jo viidensissä MM-kilpailuissaan. Hän ei vielä luvannut olevansa mukana kahden vuoden päästä vaan jatkaa uraansa kausi kerrallaan.

–  Tämä oli iso kasvutarina meidän joukkueelle. Olimme nuori ja kokematon joukkue. Se tiedettiin ennen turnausta. Nyt opimme paljon sitä, millaista pelaamisen pitää olla tosipeleissä, Karjalainen tuumi.

Suomi ja Ruotsi ovat ainoat maat, jotka ovat vuonna 1997 alkaneen MM-historian aikana yltäneet mitaleille joka kerta.

Kommentoi