Keihässuuruus Pitkämäkeä arvostettiin urapalkinnolla

HELSINKI

Pitkän ja menestyksekkään keihäsuransa lokakuussa päättänyt Tero Pitkämäki oli juhlituimpia urheilijoita, kun Suomen Urheiluliitto (SUL) palkitsi vuoden parhaita yleisurheilijoita torstaina Helsingissä.

SUL myönsi Pitkämäelle urapalkinnon. Myös pohjalaisurheilijan uran tärkeimpiin taustavoimiin kuuluneet valmentaja Hannu Kangas ja manageri Tero Heiska saivat tunnustuksen. Kangas toimi Pitkämäen valmentajana 23 vuotta, Heiska managerina 15 vuotta.

Ennen palkinnon antamista videoskriinille heijastettiin kuvia Pitkämäen urasta.

–  Niistä tilanteista ja kilpailuista nousi useita muistoja pintaan. Kaikki kilpailut ovat hyvässä muistissa. Niitä on hieno muistella aina välillä. Nyt ne ovat mennyttä, mutta elämä jatkuu, Pitkämäki tunnelmoi tilaisuuden jälkeen.

Kuortaneen kentällä vuonna 2005 heitetty ennätysheitto 91,53 metriä ja Osakan MM-kisojen kultamitali vuodelta 2007 ovat Pitkämäen uran huippuhetkiä, mutta pari kuukautta uran loppumisen jälkeen mieleen nousevat jo muut asiat kuin suuret voitot.

–  Koko ajan ne uran huiput tasoittuvat ja suuret pettymykset loivenevat. Ne tapahtumat ja kilpakumppaneiden kanssa koetut taistelut ovat urheilu-uran suola, mitalit ovat vähän toissijainen juttu omissa mietteissäni.

Lopettamista seurasi tyhjyys

Pitkämäen seitsemän arvokisamitalin ura päättyi kilpailumielessä vuoden 2018 Paavo Nurmen kisojen viidenteen sijaan. Tuossa kisassa Pitkämäen tukijalan polvesta katkesi eturistiside, ja jalka leikattiin vasta viime vuoden elokuussa.

Tänä vuonna Pitkämäki ei päässyt MM-Dohan vaatimaan kuntoon, vaikka yritti sitä toden teolla.

–  Tein hyvän harjoituskauden, kaiken minkä pystyin. Pääsin kohtuulliseen kuntoonkin, mutta ihan sieltä ei löytynyt kilpailuvirettä, enkä viitsinyt tulla heittämään keskinkertaista, huonohkoa tulosta.

–  Oli aika selvä itselleni, että ei se motivoinut jatkamaan. Sitten piti tehdä päätös. Sen jälkeen oli tietysti tyhjä olo, mutta ihan hyvin aika on mennyt päätöksenteosta eteenpäin.

Valmentaminenkin saattaa kiinnostaa

Urheilu-uran jälkeen Pitkämäen on pitänyt kiireisenä perhe-elämä puoliso Niina Kelon ja kolmen lapsen kanssa sekä tuleva elämäkertaprojekti.

–  Sen olen tiedostanut, että urheilu-uran tuottamia fiiliksiä ja intohimoa tuskin enää tulee mihinkään asiaan, mutta jos lähelle päästään, niin hyvä on. Kirjaprojekti on seuraavan vuoden pääjuttuja.

Ilmajokelainen on aloittamassa uraa myös työelämän parissa.

–  Myyntityötä. Urheilussakin toimi epämukavuusalueella oleminen, joten katsotaan, kehittääkö se työelämässäkin, Pitkämäki naureskeli.

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani tarjosi palkintoestradilla Pitkämäelle myös "lahjakortin", joka oikeuttaa keihäslegendan osallistumaan kaikkiin liiton valmennuskoulutuksiin. Pitkämäki epäröi vielä koulutuspuolta, mutta intoa valmennukseen löytyy.

–  Jos löytyy joku, joka haluaa minut valmentajakseen, aikaa löytyy ja näkemykset kohtaavat, niin miksi ei. Se valmentajakoulutus voi olla vähän niin ja näin, lähdenkö siihen mukaan.

Kommentoi