Kemistit tutkivat vielä teorian

KAUHAVA

Kauhavan Kaukolämmölle kaksi vuotta sitten Ylihärmään valmistuneella lämpölaitoksella alkoi kokeilu, jonka huomiot yllättivät niin kokeilijat kuin alan asiantuntijatkin.

– Uutinen tässä on se, että energiapuun käyttö pitää ajatella kokonaan uudelleen, sanoo projektipäällikkö, metsänhoitaja Juho Lahti Seinäjoen ammattikorkeakoulun elintarvike- ja maatalousyksiköstä.

– Me emme ensin uskoneet Kauhavan Kaukolämmön havaintoa siitä, että tuore puu tuottaa 10 megan kattilassa oikealla tavalla poltettuna enemmän energiaa kuin (kasoilla) kuivattu puu. Säästö on noin 10 prosenttia, diplomi-insinööri Alpo Kitinoja kertoo.

Hän toimii kehittämispäällikkönä Vaasan yliopiston Levón-instituutissa.

Onko kyse edelleen väitteestä vailla tieteellisiä todisteita?

– Käytännön kokeet ovat osoittaneet huomion todeksi. Nyt se osoitetaan myös teoreettisesti, Kitinoja sanoo.

Aiheesta on käynnistymässä kolmas projekti Tuohi-hankkeen nimellä. Siihen lähtee mukaan Helsingin yliopiston kemian laitos.

Edessä on tarkka tieteellinen tutkimus, jonka tuloksia on luvassa noin 1,5 vuoden kuluttua. Kokeet on tehtävä kaikkina vuodenaikoina korjatusta puusta.

Neljän miehen ryhmä piti eilen Kauhavalla palaveria jatkonäkymistä. Ryhmään kuuluivat Lahden ja Kitinojan lisäksi MTK:n metsälinjan Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueen kenttäpäällikkö Mikko Syri ja Kauhavan Kaukolämmön toimitusjohtaja Ari-Matti Mattila.

Miten ulkokuivattu puu voi olla tuoretta huonompaa?

Ryhmä esitteli monisyistä asiaa. Siihen liittyy useita näkökohtia paitsi paremmasta energiatehokkuudesta myös, yllättävää kyllä, pienemmistä ympäristöpäästöistä.

Juho Lahti sai luvan vääntää asiaa selkokielellä.

– Perinteisesti kaikki osapuolet lämpöenergian tuottajista metsän tutkijoihin ja poliitikkoihin ovat ajatelleet, että energia on puun kuiva-aineessa. Silti energiaa on myös puun eri osien lukuisissa muissa aineissa, jotka haihtuvat puusta kosteuden mukana.

Esimerkiksi sydänpuussa on rasvahappoja, kuoressa vesiliukoisia fenolisia yhdisteitä ja pihkassa nopeasti haihtuvia asetoniliukoisia terpeenejä.

– Pihka on poltettavaksi todella tymäkkää ainetta, kun sen sisältämät uuteaineet saataisiin kattilaan. Huomattava osa siitä on herkästi haihtuvaa ja lämpöarvo voi romahtaa muutamassa päivässä, Lahti sanoo.

Aina on ajateltu, että puu on sitä parempi polttoaine mitä kuivempaa se on. Kuitenkin Lahden mukaan tuoreen puun kosteus pysyy samana, vaikka kosteusprosentti olisi 50 tai 70.

– Tähän mennessä energiaa ei ole saatu sieltä irti, koska se on pitänyt haihduttaa puusta.

Nykytekniikka on tullut apuun. Tuoreen puun poltossa energia siirtyy savukaasuissa vesihöyryyn. Savukaasut pestään ja lauhdutetaan vedeksi ja lämpö siirretään tarpeeksi kylmään kohteeseen esimerkiksi kaukolämmön paluuverkkoon.

– Kun lämpötilaero on riittävän suuri, höyry kondensoituu ja luovuttaa lämpönsä, kuten Kauhavan uudessa laitoksessa.

Kommentoi