Kiinan televisio poisti Arsenalin pelin ohjelmistosta Özilin uiguurikommenttien jälkeen

PEKING

Kiinan valtiollinen tv-kanava CCTV on poistanut ohjelmistostaan Arsenalin ja Manchester Cityn välisen tämänpäiväisen ottelun sen jälkeen kun Arsenalin saksalaistähti Mesut Özil ilmaisi Twitterissä tukensa Kiinan uiguureille. Ottelun tilalle CCTV siirsi nauhoitetun lähetyksen Tottenhamin ja Wolverhampton Wanderersin ottelusta.

– Koraaneja poltetaan... moskeijoita suljetaan... muslimikouluja kielletään... uskonoppineita tapetaan... veljiä lähetetään pakolla leireille. Muslimit vaikenevat. Heidän äänensä ei kuulu, Özil kirjoitti turkiksi Twitterissä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli miljoona uiguuria on Kiinassa suljettu leireille, jotka tosiasiassa ovat tiukasti vartioituja vankileirejä. Kiina puhuu uudelleenkoulutusleireistä, joista pääsee pois valmistumisen jälkeen.

Özilin seurajoukkue Arsenal otti etäisyyttä pelaajan kommentteihin.

– Julkaistu sisältö on Özilin henkilökohtainen mielipide. Jalkapallojoukkueena Arsenal on aina noudattanut periaatetta, ettei se sekaannu politiikkaan, Arsenal viestitti Weibossa.

Özil voitti maailmanmestaruuden Saksan joukkueessa 2014, mutta jättäytyi pois maajoukkueesta viime vuonna. Hän sanoi syyksi rasismin sekä Saksan jalkapalloliiton toiminnan pettymykseen päättyneiden 2018 MM-kisojen jälkeen.

Kommentoi