KOK perää Tukholmalta vahvempaa sitoutumista olympiahankkeeseen – vuoden 2026 talvikisojen isännän valinnalla vaikutuksia myös Suomen mahdolliseen olympiahakuun

HELSINKI/LAUSANNE

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kaipaa Tukholmalta takuita vuoden 2026 talviolympialaisten taloudesta. Olympialiikkeen kattojärjestön mukaan Tukholma ei ole vielä tarpeeksi sitoutunut kisojen talouteen.

–  Olemme saaneet monta kirjettä, joissa kerrotaan aikomuksista. Ne eivät ole riittäviä merkkejä sitoutumisesta olympiahankkeeseen, KOK kertoo 14. kesäkuuta Tukholman hakukomitealle lähetetyssä kirjeessä.

Kirjeen sisältö vuoti uutistoimisto AFP:lle. Tukholman hakukomitean johtajan mukaan mistään hälyttävästä ei ole kyse.

–  Hakemuksemme on pitävä, ja olemme tyytyväisiä tilanteeseemme, Richard Brisius kommentoi.

KOK päättää maanantaina illansuussa, onko Tukholma ensimmäinen pohjoismainen olympiaisäntä sitten vuoden 1994 Lillehammerin talviolympialaisten. Vastaehdokas on Italian Milano/Cortina d'Ampezzo.

Edelliset Euroopassa pidetyt talviolympialaiset olivat Venäjän Sotshissa vuonna 2014. Sen jälkeen talviurheilijat ovat suunnanneet Etelä-Koreaan 2018 ja matkaavat Kiinaan 2022.

Onko aika kypsä kisojen jakamiselle?

KOK:n valinnalla on iso merkitys Suomen mahdollisille olympiahaaveille. Huhtikuussa julkistetun selvityksen mukaan Suomen rahkeet riittäisivät olympialaisiin talvikisoihin, mutta jos Tukholma saa vuoden 2026 kisat, Suomen ei kannata kiirehtiä hakuaan.

–  Me toivomme, että Ruotsi saa kisat. Jos niin käy, Suomen kisahaun osalta selvitystyötä kannattaa alkaa tehdä vasta 2030-luvulla, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi huhtikuussa.

Tukholman valitseminen aukoisi uusia uria KOK:ssa. Olympialaisia ei ole koskaan jaettu kahden maan kesken, mutta Tukholma tarvitsee kisoihin Latvian apua. Kelkkailu järjestettäisiin Siguldassa.

Myös Suomi tarvitsisi kisaisännyyteen ulkomaisia kumppaneita kelkkailun ja alppihiihdon järjestämiseksi.

Suomen mahdollisen olympiaisännyyden kannalta on olennaista, että KOK pyrkii huojentamaan olympialaisten kustannuksia. Jo Tukholman ja italialaisten hankkeiden noin 1,35 miljardin euron budjetit ovat viidenneksen edullisempia kuin vuosien 2018 ja 2022 talvikisojen budjetit.

Kommentoi