Kolmikymmenvuotinen VS-sota

Marraskuussa kolmekymmentä vuotta sitten ilmajokelainen Seppo Hautala kävi taistelua perustamiensa yhtiöiden puolesta. Ensimmäisen yrityksen hakea VS-yhtiöt konkurssiin hän vielä torjui, mutta tilanne vaikeutui.

Marraskuussa kolmekymmentä vuotta sitten ilmajokelainen Seppo Hautala kävi taistelua perustamiensa yhtiöiden puolesta. Ensimmäisen yrityksen hakea VS-yhtiöt konkurssiin hän vielä torjui, mutta tilanne vaikeutui.

Hautala oli vuonna 1969 perustanut Insinööritoimisto Vesi-Seppo Ky:n. Se menestyi varsinkin rakentamalla vedenpuhdistamoita.

Kun toiminta laajeni ulkomaille, vuonna 1972 perustettiin Vise Ky, joka vei rakennusprojekteja useisiin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valtioihin.

Lisäksi vuonna 1974 perustettiin asennustehtäviin erikoistunut VS-Kone Ky.

Kolmen VS-yhtiön päätoimialueeksi muodostui Irak, jossa ne urakoivat yhdessä suomalaisyhtiö Lohjan kanssa.

Vuonna 1979 kolme kommandiittiyhtiötä kerryttivät liikevaihtoa lähes 300 miljoonaa markkaa. Työntekijöitä oli 1200, joista kolmasosa ulkomailla.

Irakissa rakennettiin TAI-projektissa kuutta maatalousoppilaitosta. Nimi tuli sanoista Technical Agricultural Institutes.

Tulevaisuudessa häämötti jättimäinen rakennushanke, sillä VS-yhtiöt tavoittelivat niin sanottua 1100-projektia. Siinä rakennettaisiin kolme varuskuntakaupunkia Irakin puolustushallinnolle.

Mutta länsivaltojen tukeman Saddam Husseinin vallanhalu yltyi. Syyskuussa 1980 Irak hyökkäsi Iraniin, jossa oli koettu islamilainen vallankumous.

Lokakuussa VS-yhtiöiden rahoittajat Postipankki ja Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki SKOP vetivät kukkaron nyörit kiinni.

Ongelmat monen eri suomalaisyhtiön yhteisprojektin aikataulutuksessa ja syttynyt sota aiheuttivat sen, että Irakiin investoineet VS-yhtiöt joutuivat maksuvaikeuksiin.

Loppuvuodesta 1980 kolmen VS-kommandiittiyhtiön tulevaisuudessa alkoivat häämöttää jättiurakan sijaan konkurssit.

Hautala ei antanut periksi. Vuonna 1978 oli perustettu VS-Group Ltd Oy pöytälaatikkoon. Sieltä se nostettiin käymään neuvotteluja 1100-projektista. Osakeyhtiön osakkeet olivat Hautalan lähipiirillä.

Tavoitteena oli irrottaa projekti konkurssien uhkaamista kommandiittiyhtiöistä. Toisaalta piti luoda jatkuvuutta, jotta irakilaiset eivät olisi irrottautuneet neuvotteluista.

Helmikuussa 1981 syntyi sopimus 1100-projektin aliurakoinnista jugoslavialaisen TMG Trudbenik -rakennusliikkeen kanssa. Jälkeenpäin riideltiin, minkä VS-yhtiön kanssa se solmittiin.

Velkojat hakivat Vesi-Sepon konkurssiin..Paatös tehtiin Ilmajoen kihlakunnanoikeudessa 3. huhtikuuta 1981. Saman tien konkurssiin asetettiin kaksi muuta kommandiittiyhtiötä Vise ja VS-Kone, joissa Vesi-Seppo ja Seppo Hautala olivat vastuunalaisina yhtiömiehinä.

VS-Group asetettiin konkurssiin 6. kesäkuuta 1981. Lisäksi Seppo Hautala asetettiin henkilökohtaiseen konkurssiin, jonka pesäluettelossa varojen arvo oli velkoja suurempi.

Heinäkuussa TMG Trudbenik solmi AS-Groupin kanssa uuden, mutta arvoltaan aikaisempaa pienemmän urakkasopimuksen.

AS-Groupin omistivat suomalaisyhtiöt Are Oy ja Sähköliikkeiden Oy. Ne maksoivat VS-konkurssipesille yhdeksän miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria palkkiona 1100-projektin saamisesta.

Neljän VS-yhtiön konkursseista sekä 1100- ja TAI-projekteista syntyi oikeudenkäyntien vyyhti, jonka viimeisiä lankoja selvitellään vielä kolmenkymmenen vuoden jälkeen.