Kujalat elävät Down-lapsiperheen arkea

5-vuotias Emma Kujala ottaa tulijan vastaan juoksujalkaa ja kädet ojennettuina. Hän on Johanna ja Antti Kujalan esikoinen.

5-vuotias Emma Kujala ottaa tulijan vastaan juoksujalkaa ja kädet ojennettuina. Hän on Johanna ja Antti Kujalan esikoinen.

Perheeseen kuuluvat myös 3,5-vuotias Eetu ja 7 kuukauden ikäinen Elias. Emman Downin syndrooma näkyy muun muassa erittäin vilkkaana luonteena.

-Hän on niin vilkas, että yhden aikuisen on oltava hänen kanssaan koko ajan. Muuten hän on kiltti ja aurinkoinen. Paitsi, jos hän suuttuu, sen huomaavat kaikki, Johanna Kujala toteaa.

Kävelemään Emma oppi kohtalaisen nuorena, vuoden ja 10 kuukauden iässä. Nyt perheessä odotetaan, että puhetta alkaisi tulla.

Kujalat muistuttavat, ettei tyypillisesti kehittyvää Down-lasta olekaan. Erot ovat lapsikohtaisia.

-Käytämme perheessä ja lähipiirissä viittomia, jotka Emma on omaksunut hyvin. Viittomien pitäisi edesauttaa myös puheenkehitystä. On todella tärkeää, että lapsi saa ilmaistua itsensä ja siinä viittomat ovat auttaneet.

Suuri tiedonjano

Kujaloille oli kerrottu, että Emman odotusajan ultraäänessä näkyi turvotusta niskapoimussa. Se saattaa viitata siihen, että lapsella olisi Downin syndrooma.

Kujalat eivät kuitenkaan hakeutuneet lapsivesitutkimukseen, koska pelkäsivät keskenmenoa.

-Ajattelimme, että riski saada Down-lapsi, lapsi, on vain kohonnut. Pidimme mahdollisuutta pienenä.

Diagnoosi tuli kuitenkin välittömästi Emman synnyttyä.

-Olihan se järkytys. Maailma romahti. Minuutti synnytyksen jälkeen ajattelin, etten enää ikinä naura, Johanna Kujala toteaa.

Antti Kujala taas sanoi olleensa niin hämmentynyt, ettei kyennyt ajattelemaan enää mitään.

-Pian sitä ryhtyi kuitenkin hakemaan tietoa, että mistä tässä on oikein kysymys.

Sairaalan antama tietopaketti auttoi akuuttiin tiedonjanoon. Myös vertaistukiperheille annettiin puhelinnumeroita. Soitto jäi tekemättä, koska ventovierasta oli vaikea lähestyä.

-Siinä sitä sitten luettiin tietopakettia ja välillä itkettiin. Pian alkoi olla kuitenkin tietoa siitä, että näilläkin lapsilla voi mennä hyvin.

Syksyllä eskariin

Jo sairaalassa Kujalat saivat kuulla, ettei Emmalla ole mitään vakavia terveydellisiä haasteita, kuten synnynnäistä sydänvikaa, joka liittyy usein Downin syndroomaan.

-Sairaalassa siitä ei osannut vielä iloita, mutta nyt sellaiset asiat ovat tietenkin tärkeitä. Emma onkin ollut aina terve lapsi.

Alkuvaiheessa Johanna Kujala sanoi ajatelleensa ja murehtineensa asioita kauas tulevaisuuteen. Nykyään hän sen sijaan tyytyy ajattelemaan vain lähitulevaisuutta.

Emma on tällä hetkellä kolme päivää viikossa päiväkodissa ja syksyllä hän aloittaa varhennetun esikoulun.

Kujalat kertovat elävänsä suhteellisen normaalia lapsiperheen arkea Evijärven Vasikka-aholla omakotitalossa. Diagnoosi Downin syndroomasta ei ollutkaan maailmanloppu.

-Meille oli koko ajan selvää, että haluamme Emman jälkeenkin lapsia. Raskausaikana emme hakeutuneet mihinkään erikoistutkimuksiin, vaikka mahdollisuuksia tarjottiin. Ei sitä muunlaista elämää enää osaisi ajatellakaan kuin tällaisen, Johanna Kujala tiivistää.