Kuortane yhtiöittää yritystilojaan - tavoitteena ei ole merkittävä voitto, mutta talous pitää olla tasapainossa

KUORTANE

Kuortaneen kunta on yhtiöittämässä yritystilojaan.

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle kiinteistöosakeyhtiö Kuortaneen yritystilat -nimisen yhtiön perustamista. Niin ikään kunnanhallituksen esityksen mukaan yhtiölle siirrettäisiin apporttina Kuortaneen kunnan omistamat ja erikseen määritellyt yrityskiinteistöt ja muut yritystilat.

Apportti-termi tarkoittaa muunlaista kuin rahallista sijoitusta yhtiöön.

Kunnanhallitus nimesi perustettavan yhtiön hallitukseen jäseniksi luottamushenkilöistä Jukka Rantasen (kesk.), Rauno Laitilan (kok.), Tauno Lampisen (ps.) ja Marita Mäki-Kahran (kd.) sekä kunnan teknisen johtajan Martti Rannan.

Yhtiöittäminen koskisi yhteensä kuutta eri kohdetta.

Näihin lukeutuvat Manor oy:n käytössä oleva kiinteistö Leppälässä, Kutepa rubber oy:n käytössä oleva kiinteistö Mäyryssä sekä kaksi pienyrittäjätilaa teollisuusalueella. Yhtä lailla yritystiloihin lukeutuvat Kuurnan kiinteistö keskustassa ja Kipinätupa sekä kiinteistöosakeyhtiö Oivankulman osakkeet.

Yhtiöittämiseen patistavat niin kilpailulainsäädännön kuin kuntalain muutokset. Kun kunta hoitaa tehtävää kilpailutilanteessa vapailla markkinoilla, sen tulee pääsääntöisesti antaa tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi, toteaa kuntalaki.

Tämän vuoksi Kuortaneen kunta on harkinnut kiinteistöjen ja liikehuoneistojen yhtiöittämistä omaan erilliseen kiinteistöyhtiöön, jonka kunta omistaisi sataprosenttisesti.

Yhtiön tehtävänä ei olisi tehdä merkittävää voittoa, mutta toiminta tulee kuitenkin saada taloudellisesti tasapainoiseksi.

Luonnoksesta yhtiön talousarvioksi vuodelle 2020 ilmenee, että yhtiön tulos olisi ennen poistoja plussan puolella.

Näin ollen merkittäviä ja välittömiä vuokrankorotuspaineita ei tässä vaiheessa ole, toteaa kunnanhallitus.

Kommentoi