Kustaanlinnan, Tropiclandian ja Isolahden uimarantojen uintikiellot peruttu – Hietasaaren, Mansikkasaaren ja Top Camping -leirintäalueen uimarannoilla ei toistaiseksi suositella uimista

VAASA

Kustaanlinnan, Tropiclandian ja Isolahden uimarantojen uintikiellot on peruttu, Vaasan kaupunki tiedotti perjantaina.

Keskiviikkona 14. elokuuta kaupunki määräsi kyseiset uimarannat uintikieltoon escherichia coli -bakteerirajan ylityksen takia. Lisäksi Isolahden uimaranta oli uintikiellossa varatoimenpiteenä suolistoperäisistä enterokokeista saatujen alustavien tulosten vuoksi.

Vaasan kaupungin terveysinsinööri Maarit Kantola arveli aiemmassa tiedotteessa bakteeriylitysten johtuvan viime päivien sateista, joiden seurauksena bakteereja on kulkeutunut hulevesien kautta mereen, tai mahdollisesti hanhien oleilusta rantojen läheisyydessä.

Nyt saatujen bakteeritulosten mukaan Kustaanlinnan, Tropiclandian ja Isolahden uimavesien laatuvaatimukset kuitenkin täyttyvät, ja uimarantojen uintikiellot on peruttu. Hietasaaren, Mansikkasaaren ja Top Camping -leirintäalueen uimarannoilla ei toistaiseksi suositella uimista, koska niiden uimavesissä on aiemmin todettu pieniä määriä viruksia.

Vaasan kaupungin ympäristötoimi ottaa ensi viikolla uudet virusnäytteet Hietasaaren, Mansikkasaaren ja Top Camping -leirintäalueen uimarantojen uimavesistä.

– Lisäksi otetaan vertailunäytteet Strömsön ja Ahvensaaren uimarantojen uimavesistä. Otamme myös Tuovilanjoen ja Pått-jätevedenpuhdistamon lähtevästä vedestä vastaavat näytteet, Kantola kertoo.

Uudet näytteet otetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valviran suosituksesta.

– Otamme vertailunäytteitä Strömsön ja Ahvensaaren uimarannoilta, jotta saamme lisätietoa meriveden virusesiintymisistä ja -määristä. Virusnäytteet Tuovilanjoesta ja Påttilta tuottavat myös meille tarpeellista lisätietoa, Kantola sanoo.

Kantola arvioi tulosten valmistuvan viikon 34 loppupuolella, jolloin asiasta tiedotetaan lisää.

Vaasassa ja Laihialla seurataan yhteensä neljäntoista uimarannan vedenlaatua uimakaudella 15.6.–31.8.2019.

EDIT 16.8.2019 kello 16.16 Artikkeli päivitetty vastaamaan ajantasaisia tietoja.

Kommentoi