Kuuma venäläinen dopingperuna polttaa taas KOK:n ja Thomas Bachin käsissä: "Emme voi tehdä mitään tällä hetkellä"

HELSINKI

Kansainvälisellä olympiakomitealla (KOK) on kolmannen kerran peräkkäin olympialaisten lähestyessä käsissään kuuma venäläinen peruna. Venäjä oli valtiojohtoisen dopingohjelman takia suljettu Rion 2016 ja Pyeongchangin 2018 olympialaisista, mutta ongelma polttaa yhä.

Maailman antidopingtoimiston Wadan hallitus käsittelee 9. joulukuuta tutkimuskomiteansa raporttia epäilyistä, joiden mukaan Moskovan antidopinglaboratoriosta tammikuussa luovutettuja testitietoja olisi manipuloitu. Venäjän antidopingtoimikunnan Rusadan johtaja Juri Ganus sanoi hiljattain Der Spiegel -lehdelle, että tietoja oli muuteltu vielä tämän vuoden tammikuussa.

–  Jos ymmärrän epäilyt oikein, kyse on urheilijoista vuosina 2015 ja 2014 ja ennen sitä. Joten jää nähtäväksi, onko mukana urheilijoita, jotka voivat olla mukana Tokiossa. Kaikki on spekulaatiota. Odotetaan Wadan johtopäätöksiä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi Helsingissä tiistaina.

Bach vieraili Helsingissä Suomen olympiakomitean New Leaders -koulutusohjelmassa, jonka tarkoitus on kouluttaa uuden sukupolven urheilujohtajia tasa-arvoon ja vastuullisuuteen. Kuusi vuotta sitten myös Bachista odotettiin uuden sukupolven urheilujohtajaa, kun hän nousi KOK:n puheenjohtajaksi 2013.

Samaan aikaan Venäjällä oli käynnissä valtava dopingohjelma, josta on tullut Bachin puheenjohtajakauden kiusallinen kestopuheenaihe. Bach on puhunut nollatoleranssista dopingiin ja korruptioon, mutta hänen löysä linjansa Venäjän suhteen on ollut puhdasta vanhan polven urheilujohtamista.

"Täytyy olla aina hyvin varovainen"

KOK kiirehti palauttamaan Venäjän olympiakomitean oikeudet heti Pyeongchangin kisojen päätyttyä, vaikka Venäjä ei vielä ollut luovuttanut Moskovan antidopinglaboratorion testitietoja eikä myöntänyt valtiojohtoista dopingjärjestelmää.

–  KOK on tehnyt tämän asian hoidossa pitkin matkaa hölmöjä päätöksiä, Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n silloinen pääsihteeri Harri Syväsalmi kommentoi päätöstä STT:lle tuolloin.

Venäjä luovutti pitkään penätyt testitiedot tämän vuoden alussa, mutta nyt maan oma antidopingjohtaja myöntää, että tietoja oli vielä viime hetkessä manipuloitu.

Jos uudet epäilyt osoittautuvat tosiksi, Bachin lepsu Venäjä-linja näyttää virheeltä. Helsingissä Bach kiersi kysymyksen siitä, miten hän reagoi uusimmista epäilyistä kuullessaan.

–  Jos sinulla on virka-asema, täytyy olla aina hyvin varovainen. Ne olivat epäilyjä, joten niitä on käsiteltävä sellaisina. Toinen asia on, että en saanut yksityiskohtia ennen kuin tänään. Tämä on Wadan käsissä. KOK:lla on kaksi kantaa. Ensinnäkin tämä pitää selvittää pohjia myöten ja luotamme täysin Wadan tutkintayksikköön. Ja jos joudutaan sanktioihin, syyllisiä pitää rangaista niin kovaa kuin mahdollista, mutta syyttömiä pitää suojella. On erittäin tärkeää järjestelmän uskottavuuden kannalta, että syyttömiä ei rangaista muiden väärinkäytöksistä, Bach sanoi.

Syyttömien suojeleminen johti ennen Rioa ja Pyeongchangia hirvittävään kiireeseen, kun kisoihin pyrki sadoittain neutraalin lipun alla kilpailevia venäläisiä.

Miten kiire vältetään tällä kertaa, kun aikaa Tokion kisoihin on kahdeksan kuukautta?

–  Olet täysin oikeassa, olimme kovassa kiireessä Riossa, koska saimme väliaikaraportin kaksi tai kolme viikkoa ennen avajaisia, eikä sellaisessa tilanteessa haluttaisi olla. Nyt asia on Wadan käsissä. Emme voi tehdä mitään tällä hetkellä, emmekä tiedä lopputulosta, Bach sanoi.

Kommentoi