Kuuntele podcast: Mies säikähti omaa kuvaansa – alkoi hurja urakka ympäri maailmaa, eikä uskalla lopettaa sydänkohtausvaaran vuoksi

Seinäjokelaista Mauri Volamaa , 72, voi hyvällä syyllä kutsua teräsmieheksi.

Volama kertoo olleensa rapakunnossa vielä vuonna 1976.

– Olin vaimon kanssa jossain kyläreissulla ja istuimme sohvalla. Vaimo oli vatsa pystyssä, meidän Samia viimeisillään odotti. Minä istuin vieressä. Kun sain sen valokuvan käteeni, mulla oli isompi vatsa kuin vaimolla. Silloin säikähdin.

Volama luuli hetken, että valokuva on feikki. Hän halusi tarkistaa asian peilistä.

– Menin peilin eteen ja katsoin, että minulla on iso vatsa. Siitä alkoi mun kuntoiluharrastus.

Volama juoksi 800. maratoninsa Sastamalassa 3. marraskuuta. Se taittui ajassa 4.59,53.

Volama juoksee tänä vuonna vielä kaksi maratonia ulkomailla, seuraavan kerran jo 18. marraskuuta. Tähän mennessä Volama on juossut maratonin 65. maassa, ja kilometrejä on kasassa noin 96 000.

Podcastissa hän kertoo, että kaikki unelmat eivät ole aina toteutuneet. Viime vuonna hän esimerkiksi myöhästyi lentokoneesta noin viisi minuuttia, ja Berliinin maraton jäi juoksematta.

– Juna pysähtyi äkkiä Hämeenlinnan ja Riihimäen välillä. Joku tohlo oli hypännyt alle, ja siinä kaksi tuntia ihmeteltiin, ennen kuin poliisi antoi lähtöluvan junalle. Kun pääsimme kentälle, kone oli viisi minuuttia sitten lähtenyt Berliiniin.

Parhaimmillaan Volama on juossut 37. maratonia vuodessa. Volamalla on ollut tarkoitus vähentää juoksujaan pikku hiljaa. Vuonna 2000 hän sai sydänkohtauksen, kun oli töissä Tampereella.

– Se vähän pysähdytti ajattelemaan, pitääkö tässä vähentää. Lääkärit kuitenkin sanoivat, että minun on pidettävä itsestäni huolta. Sydänkohtaukseni syynä oli työstressin loppuminen. Tein silloin pitkää päivää, aamuseitsemästä iltaseitsemään. Sitten oli pöytä puhdas ja ei ollut mitään tekemistä ja tuli infarkti. Nyt olen ajatellut, etten voi äkkiä lopettaa juoksemistakaan.

Volaman koko tarinan voit kuunnella tämän jutun yhteydessä olevasta linkistä.

Jarno Ranta

Kommentoi