Lehti: Yli-Mäyryn taulusta tehdyt kankaat käräjillä

Taiteilija Soile Yli-Mäyry ja hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa riitaantuivat kymmenvuotisen yhteistyön päätteeksi. Juttua puitiin Vantaan käräjäoikeudessa, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Tekstiiliyrittäjä osti lehden mukaan vuonna 1999 Unikivi-taulun ja sen käyttöoikeudet. Hän sai painattaa taulusta kangasta ja tehdä siitä vuodevaatteita. Vuonna 2005 sopimus laajennettiin kirjallisesti koskemaan myös takkeja ja jakkuja.

Portugalissa painetut kankaat valmistettiin tuotteiksi yrityksessä Orimattilassa.

Vuonna 2010 Yli-Mäyry katsoi, että yritys oli tehnyt sopimustenvastaisia tuotteita ja irtisanoi sopimuksen. Hän vaati siviilikanteella, että sopimus puretaan ja yritys maksaa 18500 euron korvaukset sopimusrikkomuksesta.

Yrittäjä kiisti kanteen. Hänen mukaansa yhteistyö oli sujunut hyvin, kunnes riidat alkoivat syksyllä 2010.

Vantaan käräjäoikeus katsoi, että naisten välille oli muodostunut kauppatapa, jossa uusista tuotteista sovittiin vain keskustelemalla, ilman kirjallisia sopimuksia. Yli 20 tuotetta oli kuitenkin jäänyt vaille Yli-Mäyryn hyväksyntää.

Sopimusrikkomus oli oikeuden mielestä niin vähäinen, ettei se suoraan johtanut sopimuksen purkuun ja korvauksiin. Oikeus vahvisti sopimuksen irtisanomisen, joten tuotteiden valmistus, myynti ja käyttöoikeus päättyivät.

Oikeus määräsi Yli-Mäyryn korvaamaan yrityksen oikeudenkäyntikuluja 30000 euroa. Hän valitti kulujen osalta hovioikeuteen, mutta perui valituksen 2013, koska yritys meni konkurssiin.

Yritys oli velkasaneerauksessa jo ennen sopimusriitojen alkua.

Yli-Mäyry teki riitojen alkuvaiheessa myös rikosilmoituksen tekijänoikeusrikoksesta. Syyttäjä ei nostanut syytettä, koska näyttöä rikoksesta ei ollut.

Kommentoi