Leijona-sankarit pääsivät Siperiasta erikoisjärjestelyin juhlimaan itsenäisyyttä

HELSINKI

Jääkiekon MM-kultaa keväällä Bratislavassa voittaneen Leijonien kapteenisto Marko Anttila, Veli-Matti Savinainen ja Mikko Lehtonen tarvitsi erikoisjärjestelyjä päästäkseen itsenäisyyspäivän juhliin Presidentinlinnaan. Kolmikon työnantaja Jokerit pelasi itsenäisyyspäivän iltapäivällä vierasottelun Novosibirskissä, mutta seura antoi kolmikon jättää ottelun väliin.

Kentälle Leijona-kapteenit eivät olisi ehtineet, sillä Novosibirsk on Siperiassa yli 4 000 kilometrin päässä Helsingistä. Trio matkusti kotimaahan jo vieraskiertueen toisen ottelun, keskiviikkona Astanassa pelatun ottelun jälkeen.

Anttila oli juhlakutsusta otettu. Hänelle ja vaimo Heidi Anttilalle itsenäisyyspäivä Linnan juhlineen asettuu arvoasteikossa korkealle.

– Olemme aika Suomi-henkisiä. Olemme katsoneet (itsenäisyyspäivän) vastaanotot ja Tuntemattomat. Onhan se hieno päivä. Siitä on aikanaan maksettu kova hinta, niin on kunnia-asia päästä käymään juhlissa, Marko Anttila kertoi STT:lle hyvissä ajoin ennen juhlia.

Anttila viimeisteli viime kevään MM-kisoissa neljä maalia, ja Leijonien taistelutahto henkilöityi pitkälti häneen. Mörkö-lempinimeä kantava Anttila nousi kansansuosikiksi, jota juhlittiin pitkälle kesään.

"Totta kai he pääsevät juhliin"

Jokerien pääomistaja Jari Kurri oli valmis kapteeniston erityisjärjestelyihin Linnan juhlien takia, sillä hän on itse kokenut saman. Kurri ja Teemu Selänne pääsivät juhliin ensi kertaa jo NHL-uransa aikana vuonna 1994, kun taalaliigassa oli työsulkukausi, ja kaksikko pelasi Jokereissa.

– Itsenäisyyspäivänä oli vieraspeli Kuopiossa, ja pääsimme sieltä pikakyydillä paikalle juhlaan, Kurri muisteli STT:lle.

Myös Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki oli valmis päästämään kolmikon juhliin, vaikka yksi vierasottelu jäikin triolta pelaamatta.

– Hieno juttu, että he ovat kutsun saaneet. Totta kai he pääsevät juhliin, Marjamäki kommentoi Jokerien nettisivuilla keskiviikkoisen Astana-voiton jälkeen.

Itsenäisyyspäivän ottelussa Jesse Joensuu ratkaisi Brian O'Neillin syötöstä Jokereille 4–3-vierasvoiton Sibir Novosibirskista. Joukkue palaa Helsinkiin voitettuaan vieraspelikiertueensa kaikki kolme peliä.

Kommentoi