Lentosotakoulun Kilta pystytti muistomerkin kirkkomaalle

Lentosotakoulun Killan aktiivit hakivat viime viikolla pois sotilaslento-onnettomuuksissa kuolleiden muistomerkin entiseltä Lentosotakoululta. Tiistaina he pystyttivät sen Kauhavan kirkkomaalle.

Toimintatapa on herättänyt kiistelyä. Kiinteistöä omistavan LSK Business Park on antanut asian poliisin tutkittavaksi.

Komisario Sakari Palomäen mukaan nähtäväksi jää, onko menettelyssä ollut kyse hallinnan loukkauksesta ja/tai oman käden oikeudesta.

– Nyt asiassa olisi syytä noudattaa malttia ja panna jäitä hattuun, Palomäki kommentoi.

Kiistaa on ainakin siitä, kuka muistomerkin omistaa. LSK:n perinnevastaavan Martti Rajaniemen mukaan merkki on puolustusvoimien omistama. Killalla on hänen mukaansa sekä muistomerkkiin että saman alueen Fouga-patsaaseen hallintaoikeus.

LSK:n espoolaisen kunniajäsenen Osmo Jalovaaran mukaan muistomerkkihanke oli aikanaan Killan käsissä ja Kilta sen myös toteutti. Rajaniemen mukaan puolustusvoimat teetti merkin kiviveistämöllä ja teki myös itse osan siitä aikana, jolloin Kiltaa vielä ei ollut edes olemassa.

Seuraava vääntö on odotettavissa Fouga-patsaan sijannista. LSK:n projektipäällikkö Juha Jokelainen on varma, että patsas pysyy nykyisellä paikallaan LSK:n perinneaukiolla.

– Siihen ei kosketa, se on varma, hän sanoo.

Kilta haluaisi siirtää Fouga-patsaan Kauhavalle suunnitteilla olevaan Lentokonepuistoon.

JUHA AHO-PYNTTÄRI

Kommentoi