Lohdutusta teinien vanhemmille: riskinotto kasvuiässä kehittää älykkyyttä

Teini-iässä nuoren kroppa kokee hurjia muutoksia, sen tietää jokainen. Mutta sama myräkkä käy myös aivoissa.

Yksi näistä aivomuutoksista on, että kehon oman mielihyvähormonin dopamiinin vaikutus tehostuu. Mitä suurempi on otettu riski, sitä enemmän erittyy dopamiinia. Sitä paremmalta tilanteesta selviäminen siis tuntuu.

Tämä on yksi selitys sille, miksi nuoret tekevät aikuisen näkökulmasta tyhmänrohkeita temppuja ja jäävät koukkuun mäiskintäpeleihin. Illan Prisma sekä kumoaa että tarjoaa selityksiä kulahtaneille käsityksille nuorista.

Mikä parasta, se jakaa myös hippusellisen lohtua etenkin teinipoikien vanhemmille: Tutkimusten mukaan riskinotto kasvuiässä kehittää älykkyyttä! Eivätkä ne pelitkään täysin turhia ole. Ne nimittäin harjaannuttavat hyvää silmän ja käden koordinaatiota, jota tarvitsevat vaikkapa kirurgit.

Teinivaiheiden kehitys etenee kutakuinkin tässä järjestyksessä: fyysinen kehitys, aivojen kehitys, sosiaalinen kehitys ja tunne-elämän kehitys. Keho ja mieli ovat siis aika kaukana toisistaan monen vuoden ajan.

Mutta moni asia myös kukoistaa! Ongelmanratkaisutaidot ovat parhaimmillaan teini-iässä. Jengiytyminen antaa voimaa ja auttaa selviytymään vaikeista tilanteista. Aistit ovat terävimmillään ja luovuus huipussaan.

Ja niin, antakaa vain niiden nuorten syödä karkkia ja pullaa. Ne kasvavat niin nopeasti, että tarvitsevat paljon energiaa.

Prisma: Kasvun salaisuus. TV1 keskiviikko 12.9. klo 19.00

Kommentoi