Lumilautailija Järvilehdon temput riittävät jo palkinnoille – ”Nyt on hyvä panostaa omaan tekemiseen”

ESPOO

Lumilautailija Kalle Järvilehtoa näkee välillä lapsuuden kotikaupungissaan Espoossa. Kainuulaistunut laskija piipahti etelässä sponsorinsa urheilijaryhmän mitalikahveilla ennen kuin lumet kutsuvat taas mäkeen.

Serenan rinteessä lajiin innostunut Järvilehto pääsi samalla moikkaamaan vanhempiaan. Kovin paljon hän ei Uudellamaalla ehdi olla. Lumilautailun luonteeseen kuuluu reissaaminen.

–  Olen ihan tietoisesti jättänyt laskematta matkapäivät. Niitä tulee välillä enemmän ja välillä vähemmän. Olen keskittynyt siihen, että mitä siellä tehdään, Järvilehto sanoi.

Siellä tehdään ainakin näyttäviä triplakorkkeja. Järvilehto aloitti maailmancupin hyppäämällä kyseisiä temppuja Uuden-Seelannin Cardronassa elokuussa. Big air -kisasta irtosi kolmossija.

–  Uuden-Seelannin leirin jälkeen aloitin opiskelun Kajaanissa. Sen jälkeen meillä oli Sveitsissä leiri. Sitten oli Rukan avajaiset. Täältä olen menossa Italiaan lumen perässä, Järvilehto kertasi kauden matkapäiväkirjansa ensilehtiä.

Saapasmaasta tulee siis neljäs maa, jossa hän tänä syksynä laskee. Siellä kilpaillaan myös kuunvaihteessa seuraava maailmancupin kilpailu, jota isännöi Modena.

Olympiarumbaan ensi kaudella

Järvilehto haluaa jatkaa palkintosijoilla hyvin sujuneen avauskisan jälkeen ja vakiinnuttaa asemansa maailman kärkihyppääjien joukossa.

–  Tällä kaudella ei ole arvokisoja. Nyt on hyvä panostaa omaan tekemiseen. Kehittyminen on tavoitteeni. Ensi kaudella alkaa sitten se olympiarumba.

Tänä talvena kerätyillä rankingpisteillä on käyttöä, kun Pekingin vuoden 2022 osallistujia aletaan toden teolla selvittää vuoden päästä.

–  Pitää tietenkin pysyä listoilla, että saa sitten kisapaikat. Kisojen kiertäminen on välttämätöntä, mutta olympiakarsintojen alkaessa on vielä enemmän kisasta toiseen menemistä. Nyt voi vielä panostaa omaan tekemiseen.

Alastulopatja vie lajia eteenpäin

Suomen lumilautailijat saavat teknologiasta apua juuri sopivasti uuden olympiaprojektin alkumetreillä. Rukalla testattiin jo viime kauden päätteeksi erityistä alastulopatjaa, jonka turvin temppuja voi kokeilla ilman pelkoa loukkaantumisesta.

–  Nykypäivän temput, jos nyt eivät välttämättä vaadi patjaa, niin ainakin se auttaa harjoittelemaan turvallisesti. Patja vie Suomen lumilautailua tosi isosti eteenpäin.

Vastaavat patjat ovat Järvilehdon mukaan harvassa. Käytännössä tämä innovaatio kostuu tavallisesta lumesta tehdystä hyppyristä, jonka alastulo on korvattu suurella pehmustetulla ilmapatjalla.

–  Pointtina on, etteivät paikat hajoa, vaikka tulisi kyljellään alas.

Kilpailtaessa kaatumista olisi silti hyvä välttää. Järvilehdon repertuaariin kuuluu jo kyllin vaikeita temppuja. Kysymys on niiden onnistumisesta kilpailutilanteen paineissa ja muuttuvissa olosuhteissa.

–  Olen saanut uusia temppuja opittua ja niillä kyllä pääsee sinne podiumille, jos ne osuvat kohdilleen oikeassa paikassa.

Bäkki 16 on hakusessa

Yksi uusista opeista käy konkreettiseksi tavoitteeksi kaudelle 2019–20.

–  Haluaisin tuoda bäkki-16:ta (backside 1  620 astetta eli neljä ja puoli pyörähdystä) kisoihin. Se on kisoissa aina vähän arpapeliä, mutta kyllä minulla on sellainen fiilis, että se voisi tulla.

Kommentoi