Mäkäräinen palasi maailmancupin voittokantaan Saksassa – ammunta sujui alusta loppuun saakka

HELSINKI/OBERHOF

Kaisa Mäkäräinen antoi ajattelemisen aihetta niille, jotka ovat pitäneet lauantaina 37 vuotta täyttänyttä ampumahiihtäjää eilispäivän menestyjänä. Hän otti naisten maailmancupissa kauden ensimmäisen palkintokorokepaikkansa suoraan ykkössijalla Saksan Oberhofissa.

Mäkäräisen syyskauden paras maailmancup-sijoitus oli joulun alta Ranskan Annecysta yhteislähdön neljäs tila. Aina sumuisessa Oberhofissa kaikki osui päätöspäivänä kohdalleen.

Mäkäräisen edellinen cupin ykköstila heltisi lähes 13 kuukautta sitten, 15. joulukuuta 2018 Itävallan Hochfilzenin takaa-ajosta.

–  Toivottavasti en enää saa ikääni koskevia kysymyksiä. Tänään todistin, että pystyn yhä taistelemaan nuorempiani vastaan, hän iloitsi Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n verkkosivuilla.

Ampumaprosentti huikea 95

Mäkäräinen oli Oberhofissa 12,5 kilometrin kisan selvästi tarkin ampuja. Hän tähtäsi ainoan hutinsa ensimmäiseltä ampumapaikalta makuulta, kun sarjan viimeinen laukaus karkasi ohi.

Seuraavalta makuupaikalta ja kahdelta pystypaikalta Mäkäräinen pyssytti nollat, eli suoriutui ampumapaikoilla 95 prosentin tarkkuudella. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen Norjan Tiril Eckhoffin 30,2 sekunnilla.

Kolmas norjalaisten loppusuoran kaksinkamppailussa oli Marte Olsbu Röiseland. Hän oli kärkipään kilpailijoista kolmella sakollaan Mäkäräisen jälkeen kisan toiseksi tarkin ampumapaikalla.

Hermot pitivät pystypaikalla

Mäkäräinen osoitti hermojensa hallintaa viimeisellä pystypaikalla, jolle hän saapui johdossa muutaman sekunnin ennen Valko-Venäjän Irina Krjukoa. Takaa puhaltanut navakka tuuli jarrutteli kummankin ampuma-aloitusta, kunnes siihen saakka nollilla ollut Krjuko paukutti peräti neljä laukausta ohi.

Mäkäräinen ampui rauhalliseen tahtiin viimeisen pystypaikan kaikki taulut alas. Hän nousi maailmancupin kokonaiskilpailussa seitsemänneksi.

–  Minun piti vain odottaa, ei ollut muuta mahdollisuutta. Kun tulin ampumapaikalle, tuuli oli ok, mutta täällä tuuli muuttuu niin nopeasti, ettei ollut muuta mahdollisuutta kuin odottaa, Mäkäräinen kuvaili taktiikkaansa.

Maailmancup-voitto oli Mäkäräisen uran 27:s ja ensimmäinen Oberhofissa.

Myös Ederin suksi kulki

Yhteislähtökisaa yli puolivälin johtanut Norjan Eckhoff on perinteisesti ollut epävarmempi pystyammunnassa. Se näkyi myös Oberhofissa, kun norjalaiselle kertyi ensimmäiseltä pystypaikalta kolme hutia.

Suomen Mari Ederin suksi kulki Mäkäräisen tavoin kovaa. Eder ehti maaliin 16:ntena, vaikka ampui yhteensä kahdeksan sakkoa. Hän jäi kärjestä 2.22,8.

Pelkästään yksi sakko vähemmän olisi taannut Ederille paikan 12 parhaan joukkoon. Toisaalta tuulisessa Oberhofissa kilpailussa tuli kosolti ohilaukauksia.

Maailmancup jatkuu ensi keskiviikkona Saksan Ruhpoldingissa sprintillä.

Kommentoi